Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Μαθηματικά παράδοξα και μαθηματικά παιχνίδια

Μαθηματικά παράδοξα και μαθηματικά παιχνίδια
Τα μαθηματικά παράδοξα, πέρα από τη διασκεδαστική τους φύση, αποτελούν κι ένα σημαντικό παράγοντα κατανοήσεως διαφόρων μαθηματικών εννοιών και μαθηματικών προτάσεων. Σε πολλά πρόσφατα διεθνή συνέδρια διδακτικής των μαθηματικών έχουν γίνει κατά καιρούς ανακοινώσεις οι οποίες αναφέρονται στη σημασία του "παραδόξου" ως σημείου επικεντρώσεως του μαθηματικού ενδιαφέροντος για την αντίστοιχη διδακτική ενότητα.
Τα μαθηματικά παιχνίδια και τα παιχνίδια της λογικής αποτελούν μια ευχάριστη ενασχόληση η οποία οδηγεί τη σκέψη στα μονοπάτια της μαθηματικής λογικής. Το παρόν βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Το Α΄ μέρος περιέχει μαθηματικά παράδοξα και το Β΄ μέρος περιέχει μαθηματικά παιχνίδια και παιχνίδια λογικής.
Τα περιεχόμενα μαθηματικά παράδοξα αναφέρονται στην Άλγεβρα, στη Θεωρία Αριθμών, στην Τριγωνομετρία, στη Γεωμετρία, στη Μαθηματική Ανάλυση, στην Αναλυτική Γεωμετρία και το Διανυσματικό Λογισμό, στους Πίνακες, στα Σύνολα και στις Πιθανότητες.
Τα μαθηματικά παιχνίδια και τα παιχνίδια της λογικής καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα συλλογισμών.
Πολλά από τα περιεχόμενα θέματα προέρχονται από τη διδακτική μας πείρα, ενώ ένα μέρος προέρχεται από την παλιά και σύγχρονη σχετική βιβλιογραφία.
Το βιβλίο περιέχει συνολικά 365 θέματα, τα οποία προκαλούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη και τον παροτρύνουν να επιστρατεύσει τις γνώσεις, τη φαντασία, την εμπειρία, την κρίση και τη μνήμη του. Θεωρήθηκε σκόπιμο ακριβώς κάτω από κάθε θέμα να δίνεται η ορθή απάντηση, ώστε να μην ταλαιπωρείται ο αναγνώστης με ξεφυλλίσματα και παραπομπές.
Από τη θέση αυτή ευχαριστούμε τους μαθηματικούς Αντώνιο Ζερβουδάκη και Αναστάσιο Ράλλη, καθώς και το φοιτητή του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά Γιάννη Τασούλα για τη βοήθειά τους στις διορθώσεις των δοκιμίων.

Ευάγγελος Κ. Σπανδάγος
Ρούλα Ευαγ. Σπανδάγου


Σημείωση: Πρόλογος: Γεώργιος Αναστασίου, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Memphis των Η.Π.Α.

24χ17 εκ., 224 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Οι Φυσικομαθηματικές Επιστήμες από Άλλη Οπτική Γωνία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 510 (Μαθηματικά), 512 (Άλγεβρα )
ISBN: 978-960-8333-06-2
ISBN (10ψήφιο): 960-8333-06-7
Βάρος: 0.487 κιλά
Εκδότης: Αίθρα
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Γράψε τη δική σου κριτική
14.14
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

12.58
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ευάγγελος Σπανδάγος είναι μαθηματικός - τ. καθηγητής του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών - και συγγραφέας εκατόν έντεκα βιβλίων μαθηματικών, λογοτεχνικών και ιστορικών. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά που αναφέρονται στις θετικές επιστήμες (μαθηματικά, αστρονομία, φυσική, χημεία, ιατρική) στην Αρχαία Ελλάδα. Έχει κάνει σχετικές ανακοινώσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια (Τελ Αβίβ 1977, Πραιτόρια 1979, Σόφια 1980, Όσλο 1986, Βιέννη 1992, Πράγα 1994, Μπουένος Άιρες 1995, Δελφοί 1999, Μόσχα 2002). Είναι ιδρυτής του φυσικομαθηματικού βιβλιοπωλείου "Αίθρα" και του "Ομίλου για την προβολή των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών". Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Τον Ιούνιο του 1997 βραβεύθηκε στο Παρίσι από τον Παγκόσμιο Όμιλο για τη μελέτη των αρχαίων πολιτισμών, για τις εργασίες του τις σχετικές με τα χαμένα έργα των Αρχαίων Ελλήνων Θετικών Επιστημόνων. Το Δεκέμβριο του 2000 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του "Η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή". Τον Απρίλιο του 2002 η γενέτειρά του, το Ρέθυμνο, τον τίμησε για το πλούσιο και πολυσχιδές συγγραφικό του έργο και την όλη συμβολή του στη διάδοση της Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης. Τον Αύγουστο του 2002 ο Δήμος Δεσφίνας (Ιτέας) του απένειμε το χρυσό έμβλημα της πόλεως. Από το 1999 παρουσιάζει ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα τις θετικές επιστήμες στην Αρχαία Ελλάδα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.