Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κοινωνική πολιτική, αποκλεισμένες ομάδες και ταξική δομή
Συγγραφέας:   Θανάσης Αλεξίου


Offer
Στην έκδοση αυτή αναλύεται η κοινωνική πολιτική με βάση κλασσικά μεθοδολογικά εργαλεία της κοινωνιολογίας, όπως αυτά του κοινωνικού καταμερισμού εργασίας, των κοινωνικών τάξεων, της κοινωνικής αναπαραγωγής, της βιοπολιτικής, των πρακτικών διάκρισης κ.ά. Σε μεγάλο βαθμό αυτή η μεθοδολογική πρόταση επιβάλλεται και από την ανάγκη κατοχύρωσης της επιστημονικής ανάλυσης έναντι ενός κοινωνιολογισμού, ο οποίος υιοθετώντας την τρέχουσα εννοιολόγηση, ιδεολογικοποιεί τη συζήτηση, υποβαθμίζοντας τον αναστοχαστικό και κριτικό χαρακτήρα της επιστήμης της κοινωνιολογίας.

Εντούτοις το κράτος πρόνοιας ως υποκείμενο κοινωνικής πολιτικής εμφανίζεται ιστορικά ως απάντηση στις εγγενείς οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού (κεϋνσιανισμός). Η διασφάλιση των όρων της κεφαλαιακής συσσώρευσης συνδέθηκε με τη νομιμοποίηση των σχέσεων κυριαρχίας, και την παρουσία μιας εργοστασιακής βιομηχανικής εργατικής τάξης που ήταν και το αντικείμενο της κοινωνικής πολιτικής. Από την άλλη η αναδιάρθρωση της παραγωγής σε συνάρτηση με την συρρίκνωση του βιομηχανικού προλεταριάτου και την διεύρυνση των μεσαίων αστικών στρωμάτων θα προκαλέσει την κρίση αντιπροσώπευσης του κράτους πρόνοιας.

Η απεμπόληση της καθολικότητας του κράτους πρόνοιας προς όφελος ειδικών κοινωνικών πολιτικών θα κινηθεί σε συνάρτηση με την εκ νέου ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού δεσμού προς ελεγκτικές-πειθαρχικές διεργασίες (συστημική ενσωμάτωση). Οι πολιτικές αυτές ευνοούνται σημαντικά από μια εννοιολόγηση του κοινωνικού ζητήματος με βεμπεριανούς όρους αποκλεισμού από την κατανάλωση (τρόποι ζωής, πρακτικές διάκρισης κ.λπ.).

21χ14 εκ., 307 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 368.4 (Κράτος πρόνοιας), 361.2 (Κοινωνική πολιτική), 305.5 (Κοινωνικές τάξεις)
ISBN: 978-960-02-2283-8
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2283-5
Βάρος: 0.435 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
19.17
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

12.27
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Θανάσης Αλεξίου είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι απόφοιτος του τμήματος κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Munster (Γερμανία). Η διδακτορική του διατριβή, με τίτλο " Η συγκρότηση του ελληνικού εργατικού κινήματος" εκδόθηκε το 1994 από τον εκδοτικό οίκο Peter Lang, αφού έλαβε το "τυπωθήτω" του πανεπιστημίου Munster (Frankfurt - New York, 1994) .Υπήρξε υπότροφος εξωτερικού του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Έχει διδάξει στο τμήμα κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο γενικό τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους και έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: -"Περιθωριοποίηση και ενσωμάτωση. Η κοινωνική πολιτική ως μηχανισμός ελέγχου και κοινωνικής πειθάρχησης", Αθήνα 1999 (εκδόσεις Παπαζήση) -"Εργασία, εκπαίδευση και κοινωνικές τάξεις. Το ιστορικο-θεωρητικό πλαίσιο", Αθήνα, 2002 (εκδόσεις Παπαζήση)

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.