Εθνική διοίκηση και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εθνική διοίκηση και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Η ελληνική εμπειρία

Συλλογικό έργο

Γαβριήλ Ν. Αμίτσης

Αργύρης Πασσάς

40.28€ -33% 26.99€

Ο συλλογικός αυτός τόμος συνιστά μια απόπειρα συμβολής στη συζήτηση για την ανταπόκριση της ελληνικής κεντρικής δημόσιας διοίκησης στις προκλήσεις του Ενωσιακού θεσμικού και πολιτικού συστήματος κατά τη διάρκεια των εικοσιπέντε και πλέον χρόνων του Κοινοτικού/Ενωσιακού της βίου. Υιοθετείται μια διττή προσέγγιση: Αφενός τίθενται γενικά ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας της ελληνικής διοίκησης στη διάδρασή της με το Ενωσιακό πολιτικό και θεσμικό σύστημα. Αφετέρου μελετώνται οι διαφοροποιημένοι όροι συγκρότησης και λειτουργίας καθώς και οι επιδόσεις των ελληνικών διοικητικών δομών σε επιλεγμένα πεδία πολιτικής. Το πρώτο μέρος αφιερώνεται στις οριζόντιες διαστάσεις της εθνικής διοικητικής δράσης στο Ενωσιακό θεσμικό και πολιτικό περιβάλλον. Το δεύτερο μέρος συζητά επιλεγμένα παραδείγματα δημοσίων πολιτικών (περιβάλλον, γεωργία, σιδηροδρομικές μεταφορές, εφαρμογές της Ανοικτής Μεθόδου Συντονισμού στους τομείς της απασχόλησης, εκπαίδευσης, μετανάστευσης, ασύλου και κοινωνικής ασφάλισης). Τέλος το τρίτο μέρος διερευνά τη δομική και λειτουργική μορφολογία δύο υπουργείων (Υπουργείο Εξωτερικών και Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών) που συνιστούν τον κεντρικό ιμάντα διάδρασης με τον Ενωσιακό θεσμό.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γαβριήλ Ν. Αμίτσης (Συγγραφέας)

Ο Γαβριήλ Αμίτσης είναι δικηγόρος με ειδίκευση στον κλάδο του κοινωνικού δικαίου, διδάκτωρ του τμήματος νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου, στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μονογραφίες σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας, απασχόλησης και κατάρτισης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αργύρης Πασσάς (Συγγραφέας)

Ο Αργύρης Γ. Πασσάς είναι επίκουρος καθηγητής Κρατικής Διοίκησης και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεόδωρος Ν. Τσέκος

Θεόδωρος Ν. Τσέκος (Συγγραφέας)

Ο Θεόδωρος Ν. Τσέκος είναι επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης στο τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΑΤΕΙ Καλαμάτας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηρώ Νικολακοπούλου - Στεφάνου

Ηρώ Νικολακοπούλου - Στεφάνου (Συγγραφέας)

Η Ηρώ Νικολακοπούλου - Στεφάνου είναι Καθηγήτρια ευρωπαϊκού κοινωνικού δικαίου και κοινωνικής πολιτικής στο Γενικό Τμήμα Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου είναι κάτοχος ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών (ΕΔΕΚΑ, ΕΠΕΕΣ, ΕΚΕΜΕ) και Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Κοινωνικής Ασφάλειας (ΕΕΚΑ). Συμμετέχει σε πολυάριθμα διεθνή ερευνητικά δίκτυα και είναι αναπληρωτής εθνικός εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλειας. (EISS). Στις δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται οι εξής μονογραφίες: "Οι συνέπειες του διαζυγίου" (Διδ. διατριβή), εκδ. Αφών Π. Σάκκουλα, 1986. - "Σύγκλιση συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης στη Δυτική Ευρώπη" εκδ. Ι. Σιδέρη, 1992. - "Πολιτικές απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση", εκδ. Παπαζήση, 1997. Στις αρχές του 2002 εκδίδεται η μονογραφία της με θέμα "Πολιτικές φαρμάκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παύλος Δ. Πέζαρος

Παύλος Δ. Πέζαρος (Συγγραφέας)

Ο Παύλος Δ. Πέζαρος γεννήθηκε, τυπικά μεν στην Αθήνα, αλλά είναι γέννημα και θρέμμα του Πειραιά όπου έζησε μέχρι το 1978. Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Lancaster (UK) και στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως οικονομολόγος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων επί 33 και πλέον έτη, περνώντας από όλες τις ιεραρχικές βαθμίδες της Διοίκησης. Αφυπηρέτησε ως Επίτιμος Διευθυντής Αγροτικής Πολιτικής. Δίδαξε θέματα Ευρωπαϊκών Θεσμών & "Τομεακές Πολιτικές" ως Αναπλ. Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (1997-2001), Maastricht (NL), ως μέλος του κύριου εκπαιδευτικού προσωπικού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (2004-2013) και συνεργαζόμενος κατά καιρούς με την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης (1998-2012). Διετέλεσε: Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. (2012-2014), Αντιπρόεδρος (2009-2012) και Εθνικός Εκπρόσωπος (από το 1989) του Centre International de Hautes Etudes Agronomiques Mediterraneennes (Paris), Αντιπρόεδρος της Ομάδας "Γεωργικών Πολιτικών" του Ο.Ο.Σ.Α. (2002-04), Μέλος του Συμβουλίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2013-2015). Έχει συγγράψει ικανό αριθμό βιβλίων και άρθρων επί του επιστημονικού & διδακτικού του κυρίως πεδίου σε έντυπα, συλλογικές και ατομικές εκδόσεις στην ελληνική και αγγλική. Με την ποίηση και τα γράμματα ασχολείται από την εφηβεία του, δημοσιεύοντας κατά καιρούς, σε λογοτεχνικά περιοδικά και έντυπα, ποιήματα, άρθρα, κριτικές παρουσιάσεις, μεταφράσεις. Μεταφρασμένα από φίλους ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και έντυπα της αλλοδαπής (Αγγλία, Αυστραλία, Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Βουλγαρία, Τουρκία). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της εκδοτικής ομάδας του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ και μέλος της συντακτικής του επιτροπής (1976-1983). Παράλληλα με την επιστημονική και εκπαιδευτική του δραστηριότητα, εξέδωσε 4 ποιητικές συλλογές και μια πρωτόλειας ("Ξεκίνημα", εκδ. ΣΤΟΑ, Πειραιάς, 1971), καθώς και ισπανική μετάφραση της πρώτης εξ αυτών στην Αργεντινή.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεωργία Γιαννακούρου

Γεωργία Γιαννακούρου (Συγγραφέας)

Η Γεωργία Γιαννακούρου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης). Επίσης, έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Έχει διατελέσει βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (υπεύθυνη του Κύκλου Ποιότητας Ζωής), μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, συνεργάτις της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004 Α.Ε. και νομικός σύμβουλος στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους καθώς και τα βιβλία "Ολυμπιακοί Αγώνες και Δίκαιο" (Αντ. Ν. Σάκκουλας, 2001, με την Ε. Τροβά) και "Διαχείριση απορριμμάτων" (Αντ. Ν. Σάκκουλας, 2004, με τους Θ. Οικονόμου και Ν. Κ. Χλέπα). Έχει επιμεληθεί το βιβλίο "Η εφαρμογή τον κοινοτικού δικαίου περιβάλλοντος στην Ελλάδα, 1981-2006" (Αντ. Ν. Σάκκουλας, 2007, με τους Γ. Κρεμλή και Γλ. Σιούτη).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευλαμπία Κ. Πετράκη (Συγγραφέας)

Η Ευλαμπία Κ. Πετράκη είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, δικηγόρος, πτυχιούχος Νομικής Ε.Κ.Π.Α., και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άννα Γιομπρέ - Δημητρίου (Συγγραφέας)

Η Άννα Γιομπρέ - Δημητρίου είναι δικηγόρος. Διατηρεί δικό της γραφείο νομικών θεμάτων Ευρωπαϊκής Ενώσεως του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευθαλία Καπιτσίνα (Συγγραφέας)

Η Ευθαλία Καπιτσίνα είναι νομικός απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσια Διοίκησης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστάσιος Μπουργασλής (Συγγραφέας)

Ο Αναστάσιος Μπουργασλής είναι πολιτικός επιστήμων, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές του Παντείου Πανεπιστημίου και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σεραφείμ Μπιγκλής (Συγγραφέας)

Ο Σεραφείμ Μιγκλής είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, πτυχιούχος πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές του Παντείου Πανεπιστήμιου, υπότροφος του ΙΚΥ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεοδώρα Σταθοπούλου (Συγγραφέας)

Η Θεοδώρα Σταθοπούλου είναι πτυχιούχος Ε.Μ.Μ.Ε. του Παντείου Πανεπιστημίου, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικόλαος Γ. Λαζαρίδης (Συγγραφέας)

Ο Νικόλαος Γ. Λαζαρίδης είναι πολιτικός επιστήμων, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές του Παντείου Πανεπιστημίου και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσια Διοίκησης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Παναγιωτόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι πολιτικός επιστήμων (Concordia University, Canada) στη διεύθυνση Μελετών και Αξιολόγησης Κοινοτικών Προγραμμάτων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, π. στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού και Διοίκησης και π. Πρόεδρος της Task Force για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πτυχιούχος νομικής (McGill University, Canada) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές του Παντείου Πανεπιστημίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αργύρης Πασσάς (Επιμέλεια)

Ο Αργύρης Γ. Πασσάς είναι επίκουρος καθηγητής Κρατικής Διοίκησης και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Θεόδωρος Ν. Τσέκος

Θεόδωρος Ν. Τσέκος (Επιμέλεια)

Ο Θεόδωρος Ν. Τσέκος είναι επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης στο τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΑΤΕΙ Καλαμάτας.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
635
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.866 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση