Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η βιβλιοθήκη στο ελληνικό σχολείο
(Ο θεσμός, η πραγματικότητα και η ιδανική μορφή της σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς)
Συγγραφέας:   Ιωάννα Κ. Αρβανίτη


Η βιβλιοθήκη στο ελληνικό σχολείο
Η σχολική βιβλιοθήκη, ένα αγαθό που όλοι αναγνωρίζουν την αξία του, αποτελεί ακόμη και σήμερα ζητούμενο στην ελληνική πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αν και θεσμικά η αναγκαιότητα της λειτουργίας της έχει αναγνωρισθεί ήδη από το 1835 με διάταγμα του Όθωνα. Οι μόνες βιβλιοθήκες που υπάρχουν στα δημοτικά σχολεία μας είναι αυτές που ιδρύονται και παραμένουν ζωντανές χάρη στο πάθος και την ευαισθησία μερικών εκπαιδευτικών και στη συνδρομή συλλόγων γονέων, τοπικών φορέων και μεμονωμένων δωρητών.
Το βιβλίο αυτό εξετάζει αναλυτικά τη θεσμική εξέλιξη και την εφαρμογή του θεσμού της σχολικής βιβλιοθήκης στο δημοτικό σχολείο και προτείνει ένα πρότυπό της με βάση το μανιφέστο της UNESCO (1999) και τη διεθνή βιβλιογραφία. Επιπλέον, καταγράφει τις απόψεις εκπαιδευτικών για τη σύγχρονη σχολική βιβλιοθήκη και σκιαγραφεί την ιδανική μορφή της σύμφωνα με αυτούς. Κατά την άποψή τους, η σύσταση και η λειτουργία της σε κάθε σχολική μονάδα κρίνεται όχι μόνο αναγκαία αλλά και επιβεβλημένη. Αν οργανωθεί και λειτουργήσει σωστά, μπορεί να αποτελέσει το κέντρο της σχολικής ζωής, επειδή ο ρόλος της είναι καταλυτικός στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Σήμερα, που το εκπαιδευτικό μας σύστημα με τα νέα προγράμματα σπουδών εισάγει σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις για τις μορφές προσέγγισης της πληροφορίας και της γνώσης, δεν νοείται σχολείο χωρίς βιβλιοθήκη. Η απουσία της αποτελεί τροχοπέδη για την εφαρμογή αυτών των καινοτομιών, όπως επιγραμματικά τονίζει και η UNESCO: Η σχολική βιβλιοθήκη αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης και για την εδραίωση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.
Στο πλαίσιο αυτό, το παρόν βιβλίο κομίζει το αισιόδοξο μήνυμα ότι οι εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας βιβλιοθήκης στο σχολείο.

20χ14 εκ., 326 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 372 (Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια), 379.2 (Εκπαιδευτική πολιτική), 027.8 (Βιβλιοθήκες, Σχολικές)
ISBN: 978-960-6741-57-9
ISBN (10ψήφιο): 960-6741-57-5
Βάρος: 0.494 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
26.63
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

23.70
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Αρβανίτη, Ιωάννα Κ.
Η Ιωάννα Αρβανίτη γεννήθηκε στο Στρατώνι Χαλκιδικής. Είναι εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας του Α.Π.Θ. Ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, όπου και εργάζεται ως σχολική σύμβουλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τα επιστημονικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα που αφορούν τη σχολική βιβλιοθήκη, το παιδικό βιβλίο και τη συνεργατική μάθηση. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους, επιστημονικά περιοδικά, καθώς και σε πρακτικά ελληνικών και διεθνών συνεδρίων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.