Ρουμλούκι
zoom in
66.24€ -10% 59.62€

Το Ρουμλούκι (ονομασία που δηλώνει ότι πρόκειται για τον τόπο των Ρωμιών - τον Ρωμιότοπο όπως και στην περίπτωση της Ρούμελης, αλλά και της Ανατολικής Ρουμελίας ή Ρωμυλίας στη Βόρειο Θράκη) είναι μια περιοχή που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από μουσικοχορευτική άποψη. Εκεί συναντάμε, ακόμη και σήμερα, πολλούς και παλαιότατους δημοτικούς χορούς και τραγούδια. Το Λύκειον των Ελληνίδων ξεκίνησε την προσπάθεια ηχογράφησης των χορών του Ρουμλουκιού στα τέλη της δεκαετίας του `80 κυρίως για δική του, εσωτερική χρήση. Η προσπάθεια αυτή στηρίχθηκε κατ` εξοχήν στη συνεργασία με τους ζουρνατζήδες, οι οποίοι έχοντας ως βάση τον παλιό Γιδά (σημερινή Αλεξάνδρεια Ημαθίας), κυριαρχούσαν σε όλα τα χωριά του Ρουμλουκιού και αποτελούσαν σημείο αναφοράς για όλους τους Ρουμλουκιώτες. Επρόκειτο για τον Γιώργο Ζαφειρίου, τον Θωμά Πάτμο και τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο (νταούλι), που διέθεταν βαθιά γνώση των μελωδιών και των ρυθμών της περιοχής. Ουσιαστικά αποτελούσαν τον βασικότερο συνδετικό κρίκο μουσικού ύφους όλων των χωριών του Ρουμλουκιού, αφού επί σειρά ετών έπαιζαν σε όλα τα χωριά της περιοχής και ήσαν αναμφισβήτητα αποδεκτοί από την τοπική κοινωνία ως οι πρώτοι τη τάξει μουσικοί αυτού του χώρου. [...]

[...] Με την παρούσα έκδοση παραδίδουμε στο ευρύ κοινό όσες ηχογραφήσεις έχουμε πραγματοποιήσει από την περιοχή του Ρουμλουκιού, έχοντας πλήρη γνώση της έκτασης και του ενδιαφέροντος του υλικού που παραμένει προς καταγραφή και έκδοση. Παρά ταύτα ελπίζουμε πως ό,τι σήμερα εκδίδουμε θα σταθεί χρήσιμο σε όσους μελετούν, αγαπούν και πιστεύουν στην ελληνική μουσική δημοτική παράδοση.

(από την εισαγωγή του βιβλίου)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Δ. Μοσχόπουλος

Γιάννης Δ. Μοσχόπουλος (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας το 1954, όπου τελείωσε τις γυμνασιακές σπουδές του. Το 1978 πήρε το πτυχίο της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Από το 1980 ασκεί το επάγγελμα του παρ΄ εφέταις δικηγόρου στο Πρωτοδικείο Βέροιας διατηρώντας γραφείο στην Αλεξάνδρεια. Ανέπτυξε ενεργό δράση στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και πρωτοστάτησε σε κινήσεις πολιτών για την επίλυση προβλημάτων της Αλεξάνδρειας. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αλεξάνδρειας από το 1983 μέχρι και τις αρχές του 1985. Στις δημοτικές εκλογές του 1994 έλαβε μέρος ως επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας, οπότε διατέλεσε δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της ήσσονος αντιπολίτευσης από το 1995 έως το 1998. Στις εκλογές του 2002 εκλέχτηκε νομαρχιακός σύμβουλος Ημαθίας. Οι προτάσεις του για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων του Δήμου έχουν φιλοξενηθεί σε όλες τις τοπικές εφημερίδες της Αλεξάνδρειας. Έχει έντονη συμμετοχή στα πολιτιστικά πράγματα της Αλεξάνδρειας, αφού υπήρξε ιδρυτής και μέλος διαφόρων πολιτιστικών συλλόγων της πόλης ή πολιτιστικών επιτροπών. Ασχολείται με τη συλλογή ιστορικού και λαογραφικού υλικού της περιοχής Ρουμλουκιού από το 1968 και διαθέτει πλούσιο αρχείο. Από το 1980 δημοσιεύει σε τοπικές εφημερίδες διάφορα σημειώματα, μ΄ αυτό το αντικείμενο. Έδωσε πληθώρα διαλέξεων και έλαβε μέρος σε συνέδρια και ημερίδες. Τον Οκτώβριο του 1996 προσκλήθηκε από τους ομογενείς Ημαθιώτες του Τορόντο στον Καναδά, όπου έδωσε σειρά διαλέξεων, ενώ τον Οκτώβριο του 1997 προσκλήθηκε από τον Κ. Μοσκώφ και συμμετείχε στο Αρχαιολογικό Συμπόσιο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Έλαβε μέρος σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Βοήθησε σε διάφορα σχολεία της περιοχής για τη διεξαγωγή των μαθημάτων τοπικής ιστορίας. Κατόπιν δικής του πρότασης καθιερώθηκε από το 1989 ο εορτασμός της επετείου απελευθέρωσης του Γηδά (Αλεξάνδρεια Ημαθίας) από τους Τούρκους. Συνέγραψε και εξέδωσε τέσσερα βιβλία για την ιστορία, τοπογραφία και λαογραφία της περιοχής του Ρουμλουκιού.. 2)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λευτέρης Δρανδάκις (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαρά Δεληγιάννη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αχιλλέας Τσιάρας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ποθούλα Καψαμπέλη (Μεταφραστής)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
157
Διαστάσεις:
29x28
Βάρος:
1.496 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση