Μπαρακάτ, ο δίκαιος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μπαρακάτ, ο δίκαιος

Μυθιστόρημα

Gamal Ghitany

Ο Αλ Ζίνι Μπαρακάτ Ιμπν Μούσα, αληθινή ιστορική φιγούρα, διορίζεται από τον Σουλτάνο Επιθεωρητής Αγορών και Κυβερνήτης του Καΐρου του 16ου αιώνα. Από τη θέση του επιβλέπει όχι μόνο το εμπόριο αλλά και τη δημόσια ηθική στην πόλη και με ένα δίκτυο από πληροφοριοδότες ελέγχει τα φαινόμενα διαφθοράς. Είναι δίκαιος και αποδεκτός από το λαό αλλά η αυξανόμενη δύναμή του απειλεί τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο οποίος στο τέλος συμμαχεί μαζί του. Αυτό προκαλεί την δυσαρέσκεια του κόσμου αφού αυξάνει την αστυνόμευση σε βάρος των πολιτών - μια κοινωνία όπου όλοι παρακολουθούν όλους - και στρέφει τον λαό εναντίον του, αποδεικνύοντας ότι η εξουσία διαβρώνει ακόμα και τις πιο αγνές προθέσεις.
Ο Γιτάνι, βασιζόμενος στα χρονικά του ιστορικού Ιμπν Ιγιάς, ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή της Αιγυπτιακής μεσαιωνικής ιστορίας. Όπως πολλοί κριτικοί έχουν αναφέρει και ο ίδιος έχει βεβαιώσει, υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ της εποχής των Μαμελούκων και της διακυβέρνησης της χώρας από τον Νάσερ. Ο αναγνώστης όμως είναι βέβαιο πως θα βρει πολλές ομοιότητες και με την εποχή που ζούμε.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Gamal Ghitany

Gamal Ghitany (Συγγραφέας)

O Γκαμάλ Γιτάνι γεννήθηκε το 1945. Αν και καταγόταν από την ΄Ανω Αίγυπτο, έζησε και μεγάλωσε σε συνοικία του παλιού Καΐρου. Σπούδασε καλές τέχνες, με ειδίκευση στα περσικά χαλιά, τον κέρδισε όμως η δημοσιογραφία. Έζησε τη νεότερη Ιστορία της Αιγύπτου και τους πολέμους του 1967 και 1973 ως πολεμικός ανταποκριτής. Εκείνη ακριβώς την περίοδο της ζωής του τον κατακλύζει η επιθυμία να αρχίσει να γράφει. Δημοσίευσε 13 μυθιστορήματα και 6 συλλογές διηγημάτων. Oι ιστορίες του συχνά διαδραματίζονται στο μεσαιωνικό Κάιρο και απεικονίζουν μοντέλα μέσα από την αραβική διήγηση, την ποίηση, την παράδοση των σούφι και την ιστορία των Αράβων. Υπήρξε μαθητής του νομπελίστα Ναγκίμπ Μαχφούζ, ο οποίος τον ενθάρρυνε και τον πήρε υπό την προστασία του. Από το 1993 είχε τη διεύθυνση του εβδομαδιαίου περιοδικού "Akhbar Al-Adab" ("Πολιτιστικά νέα"), της εφημερίδας "Αλ Αχμπάρ". Το 2015 τιμήθηκε με το Λογοτεχνικό Βραβείο του Νείλου, την πιο σημαντική λογοτεχνική διάκριση που δίνεται από την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Έφυγε από τη ζωή στις 18 Οκτωβρίου 2015, σε ηλικία 70 ετών, έπειτα από μακρά ασθένεια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Ε. Καπετανάκη

Ελένη Ε. Καπετανάκη (Μεταφραστής)

Η Ελένη Ε. Καπετανάκη σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες. Για ένα διάστημα εργάστηκε ως τραπεζική υπάλληλος, την κέρδισε ωστόσο η αραβική γλώσσα και λογοτεχνία. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ασχολείται με μεταφράσεις αραβικής λογοτεχνίας και ιστορικών έργων.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
334
Διαστάσεις:
20.5x14
Βάρος:
0.453 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση