Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Λειτουργία δικτύων μέσων μαζικής μεταφοράς

Λειτουργία δικτύων μέσων μαζικής μεταφοράς
Ο επιβάτης ενός μεταφορικού μέσου χρειάζεται μια απλή πληροφορία: ποια χρονική στιγμή αναχωρεί το μέσο του από μια συγκεκριμένη θέση που τον εξυπηρετεί και πότε αφικνείται στον τόπο προορισμού του. Για να δοθεί η πληροφορία αυτή στον επιβάτη μέσω του ονομαζόμενου ημερήσιου δρομολογίου, πρέπει να ολοκληρωθούν μια σειρά διαδικασιών, οι οποίες αφορούν στον υπολογισμό των χρόνων διάνυσης των επιμέρους διαστημάτων που αποτελούν τη διαδρομή του μέσου.

Στο σιδηρόδρομο, επειδή το μέσο είναι σταθερής τροχιάς, επιβάλλεται συγκεκριμένος τρόπος οδήγησης, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του ειδικό δρομολόγιο προς τον οδηγό του συρμού. Αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός υποχρεούται να τηρεί τις ταχύτητες που του ορίζονται μεταξύ των διαφόρων χιλιομετρικών θέσεων της διαδρομής. Συνεπώς οι συρμοί ίδιας κατηγορίας κινούνται επί της γραμμής με τις ίδιες ταχύτητες, διανύοντας τα τμήματα σε ίδιους χρόνους. Λαμβάνοντας υπόψη και ένα χρονικό περιθώριο άνεσης μεταξύ των συρμών (εφεδρικός χρόνος για την απομείωση των καθυστερήσεων), συντάσσεται η πορεία του κάθε συρμού. Για την ακολουθία των συρμών σημαντικό ρόλο παίζει το σύστημα εξασφάλισης της ασφαλούς πορείας των συρμών στο δίκτυο. Καθορίζοντας τοιουτοτρόπως τις χρονοαποοτάσεις μεταξύ των συρμών σε συγκεκριμένες θέσεις του δικτύου, καταρτίζεται το ημερήσιο δρομολόγιο και υπολογίζεται η χωρητικότητα του διαδρόμου.

Στα πλαίσια του μαθήματος περιγράφονται οι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία των συρμών, καθώς και τη χρονοαπόστασή τους στο δίκτυο. Υπολογίζονται οι χρόνοι πορείας συρμών σε συγκεκριμένη διαδρομή, οι μέσες χρονοαποστάσεις μεταξύ τους, το περιθώριο άνεσης και η χωρητικότητα του διαδρόμου.

(από τον πρόλογο του Κωνσταντίνου Λυμπέρη)

24χ17 εκ., 134 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 380 (Μεταφορές), 629.04 (Μεταφορές - Μηχανική)
ISBN: 978-960-266-244-1
ISBN (10ψήφιο): 960-266-244-1
Βάρος: 0.3 κιλά
Εκδότης: Συμμετρία
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
14.84
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

12.47
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ματθαίος Γ. Καρλαύτης είναι επίκουρος καθηγητής στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ με βασικά αντικείμενα ενασχόλησης τον σχεδιασμό μεταφορικών συστημάτων, τη λειτουργία αστικών συγκοινωνιών και ανάλυση συγκοινωνιακών δεδομένων. Έχει δίπλωμα (BSCE και MSCE) πολιτικού μηχανικού του Πανεπιστημίου του Πανεπιστημίου του Miami, Η.Π.Α. και διδακτορικό δίπλωμα πολιτικού μηχανικού του Πανεπιστημίου Purdue, Η.Π.Α. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων, κεφάλαια σε βιβλία καθώς και το βιβλίο "Statistical and Econometric Methods for Transportation Dαtα Analysis". Το 2005 του απονεμήθηκε από την ASCE (American Society of Civil Engineers) το διεθνές βραβείο "Walter L. Huber Civil Engineering Innovative Research Prize" για την έρευνά του σε πρωτοποριακές μεθόδους για τη λειτουργία συστημάτων αστικών συγκοινωνιών. Έχει εκτενή εμπειρία ως επιστημονικός υπεύθυνος και κύριος ερευνητής σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εγχώριων φορέων στα αντικείμενα των μεταφορικών συστημάτων και της διαχείρισης συγκοινωνιακών υποδομών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.