Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Γνωριμία με τον χορό
(Οδηγός δημιουργικής διδασκαλίας για τον έντεχνο χορό)
Συγγραφέας:   Marion Gough


Γνωριμία με τον χορό
Στον χώρο της εκπαίδευσης, τόσο η μελέτη των σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων όσο και η ίδια η εμπειρία της διδακτικής πράξης οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ο διδασκόμενος (εφεξής ο μαθητής) προσέρχεται κατά κανόνα στο μαθησιακό περιβάλλον με ποικίλα ενδιαφέροντα και με διαφορετικά κίνητρα. Εμείς οι δάσκαλοι είμαστε αυτοί που πρέπει να του προσφέρουμε τις κατάλληλες μαθησιακές συνθήκες, ώστε να μπορέσει να γνωρίσει και να κατανοήσει το εκάστοτε γνωστικό αντικείμενο. Αυτό που συμβαίνει στην ουσία στο μαθησιακό περιβάλλον είναι ότι ο κάθε μαθητής έχει την τάση να προσεγγίζει τη γνώση με έναν δικό του τρόπο. Μέσα από τα μαθήματα, ο μαθητής καλείται να διακρίνει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων τρόπων εκμάθησης, προκειμένου να εντοπίσει τελικά από κοινού με τον δάσκαλό του ποιος είναι ο δικός του τρόπος προσέγγισης του γνωστικού αντικειμένου.

Ακολουθώντας την τρέχουσα άποψη στον χώρο της Παιδαγωγικής θεωρούμε ότι τρεις είναι, σε γενικές γραμμές, οι δυνατοί τρόποι εκμάθησης. Ο πρώτος, γνωστός ως ολιστικός (holistic), είναι αυτός στον οποίο εξαρχής οι μαθητές καλούνται να προσεγγίσουν τον στόχο κατανοώντας το αντικείμενο στην ολότητά του. Ο δεύτερος, καλούμενος σειραϊκός (serialist), εκφράζει έναν τρόπο πρόσληψης της γνώσης στον οποίο οι μαθητές εστιάζουν αρχικά την προσοχή τους στις λεπτομέρειες και τις λογικές συνδέσεις και μόνον προς το τέλος του μαθήματος αντιλαμβάνονται το σύνολο του αντικειμένου. Τέλος, ο τρίτος τρόπος εκμάθησης είναι ο πολυμορφικός (versatile), σύμφωνα με τον οποίο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους μαθητές να αναπτύξουν την προσαρμοστικότητά τους υιοθετώντας εκούσια, κατά την εκτέλεση ορισμένων ασκήσεων, ακόμη και τους λιγότερο οικείους σε αυτούς τρόπους εκμάθησης. Βέβαια οι τάσεις και οι προτιμήσεις των μαθητών είναι συχνά ισχυρές και ενδέχεται να είναι δύσκολο να τροποποιηθούν. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει την επιλογή τόσο του διδακτικού υλικού όσο και της μεθόδου εκμάθησης τόσο σημαντική, προκειμένου ο δάσκαλος να επιτρέψει στους μαθητές να υιοθετήσουν τελικά τον καταλληλότερο για αυτούς τρόπο.


Σημείωση: Πρόλογος, επίμετρο: Κάτια Σαβράμη

24χ17 εκ., 186 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Τέχνες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 792.8 (Χορός)
Άλλα πρόσωπα: Κάτια Σαβράμη (Μεταφραστής) , Κάτια Σαβράμη (Επιμελητής) , Κάτια Σαβράμη (Υπεύθυνος Σειράς) ,
ISBN: 978-960-7222-54-1
ISBN (10ψήφιο): 960-7222-54-7
Βάρος: 0.415 κιλά
Εκδότης: Dian
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
16.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.24
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ειδική σε θέματα παιδαγωγικής του χορού, η Marion Gough δίδαξε ως λέκτορας στο Laban Centre του Λονδίνου. Στη μακρόχρονη σταδιοδρομία της, έχει συνεργαστεί με πολλά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ παράλληλα έχει διδάξει χορό σε νέους ανθρώπους, μαθητές, δασκάλους χορού και χορογράφους. Ως σύμβουλος εκπαίδευσης για τον χορό, έχει δώσει σειρά διαλέξεων στη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλες χώρες.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.