Ήπια ηγεμονία
zoom in
18.91€ -27% 13.80€

Σε μια περίοδο που ο ευρωσκεπτικισμός και οι πάσης φύσεως εθνικιστικές αναδιπλώσεις κερδίζουν συνεχώς έδαφος, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ανοιχτά το κοινό εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ανιχνεύουν όμως συγχρόνως τις αδυναμίες του, που κινδυνεύουν να το οδηγήσουν στην αποτυχία, και προτείνουν διεξόδους από την κρίση. Το βιβλίο κινείται γύρω από τρεις άξονες: πολιτική ηγεσία και στόχευση, νέο αναπτυξιακό πρότυπο, συνολική θεσμική αναδιάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταλήγει διατυπώνοντας μια νέα οραματική αφήγηση για το μέλλον της γηραιάς μεν, αλλά και νεωτερικής μας ηπείρου. Ο τίτλος του βιβλίου συνοψίζει την κεντρική του ιδέα: η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ηγεμονεύσει στον κόσμο με δημοκρατικό και διαβουλευτικό τρόπο, ενάντια στη μονομερή πολιτική ισχύος των ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή ηγεμονία θα είναι ήπια ή δεν θα υπάρξει ποτέ.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Ξενοφών Α. Γιαταγάνας (Συγγραφέας)

O Ξενοφών Γιαταγάνας διετέλεσε νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος του Γραφείου του Προέδρου Ζακ Σαντέρ, επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικής πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού της ΕΕ και σύμβουλος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διδάσκει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου και Διευθυντής Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Καλουδιώτης

Δημήτρης Καλουδιώτης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Καλουδιώτης γεννήθηκε το 1947 στο Καλούδι Θέρμου. Αφού τελείωσε το Γυμνάσιο Ναυπάκτου, σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ενώ οι μεταπτυχιακές του σπουδές είχαν ως αντικείμενο το περιβάλλον. Από το 1973 έως το 1980 εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και από το 1982 ως το 1986 στο Δημόσιο. Από το 1987 έως το 1990 ήταν στέλεχος στην "Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης". Από το 1991 έως το 1996 διηύθυνε εταιρεία συμβούλων με αντικείμενο την Περιφερειακή Ανάπτυξη. Σήμερα εργάζεται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου. Με αφετηρία τη δράση του στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, και στην συνέχεια μέσα από την Αριστερά συμμετέχει ενεργά στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Διαφώτισης. Οι κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη τον όρισαν Γενικό Γραμματέα των Περιφερειών Νοτίου Αιγαίου (1996-1997) και Ηπείρου (1998-2000) και Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης (Ενέργεια, 2001). Η συστηματική και διαρκής ενασχόληση με την πολιτική αποτυπώνεται στην συγγραφική του δράση. Έργα του "Κυπριακό: Η άλλη όψη μιας εθνικής δοκιμασίας" 1989 και "Η Ελλάδα στην μεταδιπολική εποχή, Μια αισιόδοξη υπόθεση εργασίας" 1998, καθώς και συλλογικά έργα. Έντονη είναι επίσης η αρθρογραφία του στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της χώρας μας αλλά και της Κύπρου και του απόδημου Ελληνισμού. Σήμερα αρθρογραφεί στις εφημερίδες "Έθνος" και "Πολίτης" (Κύπρος).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
372
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.448 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση