Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Παραδοσιακοί χοροί
(Ήθη και έθιμα της Νάουσας)
Συγγραφέας:   Χρήστος Ζάλιος


Παραδοσιακοί χοροί
Ο πλούτος των λαογραφικών στοιχείων, των εθίμων, της μουσικής και των χορών της Νάουσας με παρακίνησαν να ασχοληθώ με αυτά, με σκοπό να γίνουν γνωστά στους νέους μας που ασχολούνται με το χορό και να χρησιμεύσουν σε μελλοντικούς ερευνητές που θα ασχοληθούν με το ίδιο θέμα.

Στο πόνημα αυτό θέλησα να ασχοληθώ κυρίως με τους τοπικούς χορούς της Νάουσας και με τα ήθη και έθιμα που έχουν άμεση σχέση με αυτούς. Πότε χόρευαν και πού οι Ναουσαίοι, ποιοι ήταν οι λαϊκοί οργανοπαίχτες και τι όργανα έπαιζαν, ποιες ήταν οι ενδυμασίες την εποχή που οι παραδοσιακοί χοροί ήταν αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής ζωής του τόπου. Ο ναουσαίϊκος γάμος, το αποκριάτικο έθιμο Μπούλες μέσα στο οποίο διατηρήθηκαν αναλλοίωτοι οι περισσότεροι χοροί της Νάουσας. Θέλησα ακόμη να συμπεριλάβω τη μουσική και τα τραγούδια από τις πατινάδες, καθώς και τις μουσικές του παραδοσιακού ναουσαίϊκου γάμου, που εδώ και πολλά χρόνια έχουν χαθεί. Ειδικότερα για τη μουσική του γάμου, θέλω να επισημάνω ότι είναι μελωδίες που παίζονταν προπολεμικά από τους λαϊκούς μας οργανοπαίχτες και διασώθηκαν μόνο σε παρτιτούρες χάρη σε έναν από τους παλιούς μουσικούς της Νάουσας, το Γιάννη Βελιγδένη. Οι φορεσιές, οι χοροί, η μουσική, τα τραγούδια και γενικά τα έθιμα στα οποία αναφέρομαι, γίνονταν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η παράδοση ήταν ακόμη ζωντανή.

Στο DVD του βιβλίου υπάρχουν αυθεντικές εκτελέσεις όλων των χορών της Νάουσας καθώς και η διδασκαλία τους.

256 σελίδες
Τόπος έκδοσης: Νάουσα
Ταξινόμιση DDC: 793.314 95 (Λαϊκοί χοροί, Ελληνικοί), 390.495 (Λαογραφία, Ελληνική)
ISBN: 978-960-93-0900-4
ISBN (10ψήφιο): 960-93-0900-3
Βάρος: 0.55 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
21.30
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

19.17
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.