Από τη χώρα του χρυσόμαλλου δέρατος: Θησαυροί της αρχαίας Κολχίδας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Από τη χώρα του χρυσόμαλλου δέρατος: Θησαυροί της αρχαίας Κολχίδας

Darejan Kacharava

Guram Kvirkvelia

27.87€ -10% 25.08€

Όταν οι Αργοναύτες ξεκινούσαν για την Κολχίδα, χωρίς βεβαίως να υποπτεύονται τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζαν στο πιο θρυλικό ταξίδι της Ιστορίας, δύσκολα μπορούσαν να διανοηθούν ότι το χρυσόμαλλο δέρας θα έφθανε ανώδυνα στον τόπο τους μετά από αιώνες πολλούς και μια καθόλου περιπετειώδη διαδρομή. Ότι δηλαδή το πιο ποθητό μέταλλο του κόσμου θα εγκατέλειπε αυτοβούλως το Εθνικό Μουσείο της Γεωργίας στην Τιφλίδα και το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Βάνι, για να λάμψει στις προθήκες του Μουσείου Μπενάκη και να θαμπώσει τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες του. Αφού προηγουμένως θα είχε επισκεφθεί διαδοχικά τα Κρατικά Μουσεία του Βερολίνου, το Μουσείο Ασιατικών Τεχνών της Νίκαιας και το Νομισματικό Μουσείο του Παρισιού, την Arthur M. Sackler Gallery του Smithonian Institution της Washington, το Ίδρυμα για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το Μουσείο Καλών Τεχνών του Houston και το Fitzwilliam Museum του Cambridge.

Τα βαρύτιμα κοσμήματα και τα θεαματικά σκεύη της έκθεσης προέρχονται από ταφές και ιερά οικοδομήματα που ανασκάφηκαν στη θέση Βάνι της αρχαίας Κολχίδας, στη σημερινή δυτική Γεωργία. Τα πολύτιμα αυτά έργα, πέρα από την αξία των υλικών και την αρτιότητα της κατασκευής τους, τα χαρακτηρίζει μια απαράμιλλη καλλιτεχνική ποιότητα, η οποία και τοποθετεί αυτόματα τη χρυσοχοϊκή τους τέχνη πλάι στην παράδοση των φημισμένων κέντρων της Ελλάδας και της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Λυδίας, της Βακτριανής και του Ιράν. Τα περισσότερα καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τον 5ο ως τον 2ο αιώνα π. Χ., αφήνοντας να διαφανεί η σύζευξη του τοπικού καλλιτεχνικού ιδιώματος με στοιχεία αφομοιωμένα από την τέχνη των γύρω περιοχών, την ελληνιστική Ελλάδα, την ανατολική Μεσόγειο και την επικράτεια των Αχαιμενιδών. Παρέχουν, συνεπώς, ιστορικές μαρτυρίες για έναν πολιτισμό που άνθισε στο σταυροδρόμι μεγάλων εμπορικών δρόμων από την Ελλάδα προς την κεντρική Ασία και από το βασίλειο των Σκυθών προς το Ιράν. Τις επαφές της Κολχίδας με τον ελληνικό κόσμο ήδη από τον 5ο αι. π. Χ., εκτός από τη συνάφεια της τεχνικής και της τυπολογίας με αντίστοιχες ελληνικές δημιουργίες, επιβεβαιώνει εξάλλου η κεραμική που βρέθηκε εκεί, καθώς και η υιοθέτηση ελληνικών εθίμων ταφής κατά τον 4ο και τον 3ο αι. π. Χ.

Χάρη στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO το ελληνικό κοινό θα γνωρίσει για πρώτη φορά έναν ακμαίο πολιτισμό, παραμελημένο από την επιστημονική έρευνα και την πανεπιστημιακή διδασκαλία.
[...]
(από τον πρόλογο του Άγγελου Δεληβορριά)

Μαρία Σαρρή

Μαρία Σαρρή (Μεταφραστής)

Η Μαρία Σαρρή γεννήθηκε και ζει στη Χίο. Είναι κόρη του Ιωάννη Καρακωνσταντή και της Κυριακής Ελευθερίου. Είναι σύζυγος του Νίκου Σαρρή και μητέρα πέντε παιδιών. Οι καλλιτεχνικές της ανησυχίες και η αγάπη για τη ζωγραφική, την μάγεψαν πολύ νωρίς. Υπηρετεί τη ζωγραφική σαν ιέρεια, κι αυτό αποτελεί για κείνη τρόπο ζωής. Κοπιάζει ψάχνοντας ασταμάτητα δημιουργώντας καινούργια μονοπάτια. Έχει πραγματοποιήσει δεκαεπτά ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές. Έργα της κοσμούν αεροδρόμια και τουριστικά γραφεία της Ευρώπης. Ακόμα στολίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πρωθυπουργικό Γραφείο, την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Πολλές φορές παρουσιάστηκε η δουλειά της από τα Μ.Μ.Ε. σε διάφορες χώρες, όπως: Αυστραλία, Η.Π.Α., Κύπρο, και φυσικά στην Ελλάδα. Εργάζεται ως καθηγήτρια ζωγραφικής. Το Σεπτέμβρίο του 1999 τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο για την προσφορά της στην Τέχνη, στη 2η Πνευματική Ολυμπιάδα, που διοργάνωσε η Διεθνής Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα Μερκούρη" στην Αθήνα. Το Μάρτιο του 2000 τιμήθηκε με 1ο βραβείο και χρυσό μετάλλιο σε διαγωνισμό με θέμα "Προσωπικότητες του Αιώνα", κατά την εκδήλωση "Παναθήναια 2000", ενώ παράλληλα βραβεύτηκε για το ποιητικό της έργο στην "15η Γιορτή των Ποιητών" από την Επιτροπή Λογοτεχνών "Η Θεά Αθήνα" με 2ο βραβείο και αργυρό μετάλλιο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Επίσης το Μάιο του 2000 βραβεύτηκε από την "Academia Ferdinandrea" Catania Ιταλίας, με το βραβείο "Oscar 2000" και το Νοέμβριο με 1ο βραβείο "Giovanni Gronhi" στον 14ο Διεθνή Διαγωνισμό ποίησης - ζωγραφικής από την "Accademia Pontedera" Pisa Ιταλίας. Ακόμα το Νοέμβριο του 2000 τιμήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πνευματικό Κέντρο Δελφών με 2ο βραβείο ζωγραφικής - ποίησης από τις Δελφικές Αμφικτιονίες. Και το 2001 με 2ο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό ποίησης στο Γιοχάνεσμπουργκ της Αφρικής. Από το 2002 ως το 2007 συνεργάστηκε με την εφημερίδα "Καθημερινή" ως εικονογράφος για τα περιοδικά "Popular Science", "ΟΙΚΟ", και "Κ". Έχει ακόμα συνεργαστεί με διαφημιστικές εταιρείες στα πεδία της ενδυματολογίας, των σκηνικών και της ζωγραφικής για σκηνικά, ενώ από το 2005 και έπειτα ασχολείται και με το σχεδιασμό, την εικαστική επιμέλεια και την ψηφιακή επεξεργασία τρισδιάστατων χαρτών. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ασχολείται με την δημιουργική αναπαλαίωση επίπλων με ιδιαίτερα πρωτότυπα και καλαίσθητα αποτελέσματα.

Darejan Kacharava (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Guram Kvirkvelia (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
219
Διαστάσεις:
28x21
Βάρος:
1.271 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση