Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η πολιτική και κοινωνική ιδεολογία του Δημητρίου Γούναρη
(Συμβολή στην ιστορία του προοδευτικού κινήματος στην Ελλάδα 1902-1922)

No Cover
Στις μέρες μας μιλούμε (ακόμα) για την απεργία και τα αποτελέσματα της, καθώς και για το συνδικαλιστικό κίνημα, για τις κοινωνικές ασφαλίσεις και την κοινωνική αρωγή, για το άδικο φορολογικό σύστημα που πλήττει ιδιαίτερα τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις και αφήνει ασύδοτο το κεφάλαιο και προκαλεί την "αποχαλίνωσιν των φορέων του πλούτου", για τη μείωση των έμμεσων φόρων που είναι από τη φύση τους άδικοι γιατί αντιμετωπίζουν ως ίσα όλα τα βαλάντια, για την πολιτική και αστική ισότητα των δύο φύλων, για την αποκατάσταση των ακτημόνων με την αναγκαστική απαλλοτρίωση των μεγαλοϊδιοκτησιών, ή, ακόμα, για την ανανέωση της πολιτικής ζωής, για την δημιουργία κομμάτων αρχών και όχι προσωπικών και αρχηγικών, για την ανακαίνιση του κοινοβουλευτισμού, την αμεσότερη συμμετοχή του λαού στη λήψη των αποφάσεων, για την καθιέρωση του συστήματος της απλής αναλογικής που εξυγιαίνει τον πολιτικό βίο και καταπραΰνει τα κομματικά πάθη, αλλά αγνοούμε ποιος πολιτικός αγωνίστηκε πρώτος για όλα αυτά από ανώτερες κυβερνητικές θέσεις ακόμα και αυτής του πρωθυπουργού, ποιος ήταν εκείνος που θέλησε να γκρεμίσει το ολιγαρχικό και "κατεργατικό" ελληνικό κράτος των αρχών του εικοστού αιώνα και να δημιουργήσει ένα νέο κράτος "επί απολύτως λαϊκής βάσεως εδραζόμενον".
Αυτός ήταν ο Δημήτριος Γούναρης.

24χ17 εκ., 301 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320.949 5 (Πολιτική - Ιστορία - Ελλάς)
ISBN: 978-960-90586-2-9
ISBN (10ψήφιο): 960-90586-2-0
Βάρος: 0.628 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2009
Γράψε τη δική σου κριτική
19.17
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

17.25
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Αλικανιώτης, Διονύσιος Π.
Ο Διονύσιος Αλικανιώτης γεννήθηκε στα Λεχαινά της Ηλείας. Έλαβε με άριστα το πτυχίο Νομικής και και το πτυχίο Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. DEA δημοσίου δικαίου Πανεπιστημίου Paris II με άριστα. Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω. Το 1994 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη μελέτη του "Η Νομοθετική Εξουσία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά το Σύνταγμα της 3ης Ιουνίου 1927". Αριστοβάθμιος διδάκτωρ του Συνταγματικού Δικαίου με τη μελέτη "Το Συντακτικό έργο των Γ΄ και Δ΄ Εθνικών Συνελεύσεων - Συγκριτική Έρευνα". Έγραψε: - Δημήτριος Γούναρης - Μικρή συμβολή στην κατανόηση ενός Προδρόμου της Εποχής μας (1983). - Κείμενα του Π. Κανελλοπούλου από τον αγώνα του εναντίον της Δικτατορίας - επιμέλεια- (1987). - Η νομικοπολιτική θέση του Προέδρου της Β΄ Δημοκρατίας (1991). - Η παράδοση της εξουσίας της Επαναστάσεως του 1922 την 2.1.1924. Ο Ν. Πλαστήρας και η αβασίλευτη δημοκρατία. (1993). - Η Νομοθετική Εξουσία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά το Σύνταγμα της 3ης Ιουνίου 1927. (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών -1996). - Ιωάννης Συκουτρής - Ο φιλόλογος και ο στοχαστής (1997). - Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Αλέξανδρος Σβώλος και Παναγιώτης Κανελλόπουλος - Εκλεκτικές Συγγένειες (2000). - Η πολιτική διάσταση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου (2001). -Το Συντακτικό έργο των Γ΄ και Δ΄ Εθνικών Συνελεύσεων και της Βουλής του 1926 - Συγκριτική Έρευνα (Διδακτορική διατριβή). - Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το Άργος (2004). - Ιωάννης Συκουτρής. Η ζωή του (1901-1937). (2008). - Η πολιτική και κοινωνική ιδεολογία του Δημητρίου Γούναρη (2009). - Octave Merlier "Skiathos ile grecque" Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια, επίμετρο (2013). Ασχολείται κυρίως με την Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Οι μελέτες του Δημοσίου Δικαίου έχουν επίσης προεκτάσεις στην πολιτική ιστορία της Ελλάδος της εποχής εκείνης και στην ιστορία του πνεύματος.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.