Ο κόσμος στην επιστήμη και τη θρησκεία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο κόσμος στην επιστήμη και τη θρησκεία

Διάλογος ανάμεσα στη σύγχρονη επιστήμη και την ορθόδοξη παράδοση

Συλλογικό έργο

Χρήστος Γιανναράς

Πάνος Α. Λιγομενίδης

14.98€ -10% 13.48€
Ο Κόσμος σαν ένα στολίδι, σαν πηγή της αρμονίας και του λόγου, όπως τον συνέλαβαν οι αρχαίοι Έλληνες. Ο Κόσμος, σαν ένα πυκνό δίχτυ σχέσεων και αναλογιών, όπως αναδύθηκε χάρη στην Επιστήμη και την αναλυτική σκέψη. Ο Κόσμος σαν δημιουργία, ως μέσο συνάντησης με τον Δημιουργό, όπως προσφέρεται μέσα από την Βιβλική και την Χριστιανική παράδοση. Ο Κόσμος, σαν τόπος συνάντησης και ανοιχτού διαλόγου ανάμεσα στην Επιστήμη, τη Φιλοσοφία, τη Θεολογία. Στο παρόν βιβλίο αποτυπώνεται ο διάλογος που διεξήχθη στα πλαίσια του διεπιστημονικού προγράμματος "Ο Κόσμος στην Επιστήμη και την θρησκεία", με αντικείμενο τον Κόσμο σ΄ όλες τις εκφάνσεις του.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Γιανναράς

Χρήστος Γιανναράς (Συγγραφέας)

Ο Χρήστος Γιανναράς είναι καθηγητής Φιλοσοφίας και Πολιτιστικής Διπλωματίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών της Αθήνας, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Παρίσι, στη Γενεύη, στη Λωζάννη, στο Ρέθυμνο Κρήτης. Παράλληλα, με τακτική επιφυλλιδογραφία, παρεμβαίνει στην κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πάνος Α. Λιγομενίδης

Πάνος Α. Λιγομενίδης (Συγγραφέας)

Ο Πάνος Λιγομενίδης είναι ομότιμος Καθηγητής (emeritus) του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Μέριλαντ των ΗΠΑ και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Εργάστηκε ως ερευνητής της εταιρείας ΙΒΜ και ως καθηγητής των Πανεπιστημίων Στάνφορντ, U.C.L.A, Μέριλαντ και του Πολυτεχνείου της Μαδρίτης. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Caelum Research Corporation, τεχνικός σύμβουλος πολλών εταιρειών και δημόσιων οργανισμών. Έχει διακριθεί με πληθώρα τιμητικών διακρίσεων, όπως Distinguished Professor of Electrical Engineering, Outstanding Educator of America και Ford Foundation Fellow. Έχει αξιόλογο δημοσιευμένο επιστημονικό έργο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτριος Α. Κυριακίδης

Δημήτριος Α. Κυριακίδης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτριος Κυριακίδης γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας. Πήρε πτυχίο χημείας το 1972 και διδακτορικό δίπλωμα βιοχημείας το 1975. Εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Yale, ΗΠΑ, (1975-1979) ως Post-doctoral Research Associate. Έγινε καθηγητής βιοχημείας (1989) στο τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ. Χρημάτισε διευθυντής Εργαστηρίου Βιοχημείας του τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ. και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας. Από το 2005 είναι πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Συγγραφέας 400 δημοσιευμάτων μεταξύ των οποίων 11 βιβλίων, οι ερευνητικές του δραστηριότητες εστιάζονται στη ρύθμιση της δράσης μεταβολικών ενζύμων σε επίπεδο πρωτεϊνών και γονιδίων, στην τεχνολογία ενζύμων και στη μεταβολική μηχανική.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Ε. Αντωνίου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος

Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος (Συγγραφέας)

O Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954. Σπούδασε στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αστροφυσική και τη Μηχανολογία στις ΗΠΑ, στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και ΜΙΤ αντίστοιχα. Έχοντας αποκτήσει και διδακτορικό τίτλο στη Βιοϊατρική Τεχνολογία από τα ίδια πανεπιστήμια, προχώρησε σε βαθύτερη μελέτη της θεολογικής επιστήμης, αποκτώντας δυο σχετικούς μεταπτυχιακούς τίτλους στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη. Το 1989, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο πατ. Νικόλαος παρέμεινε για δυο χρόνια στο Αγ. Όρος κι έπειτα στην Ιερά Μονή Στομίου Κονίτσης. Στη συνέχεια, χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος κοντά στον μακαριστό Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανό. Από το Μάιο 1990, μέχρι και τη χειροτονία του ως Επισκόπου, διακόνησε ως οικονόμος στο Ιερό Μετόχι της Αναλήψεως της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγ. Όρους. Το Φεβρουάριο 2003 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Θεολογίας στον τομέα της Χριστιανικής Ηθικής και Κοινωνιολογίας (Βιοηθικής) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη από το 1991 διδάσκει πανεπιστημιακά μαθήματα σχετικού περιεχομένου στις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων της Αθήνας και της Κρήτης, όπως και στη Θεολογική Σχολή Balamand του Λιβάνου. Το 1993 ίδρυσε το πρώτο Κέντρο Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας στην Ελλάδα, ενώ είναι μέλος πολλών εκκλησιαστικών και άλλων επιτροπών με σχετικό αντικείμενο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Ι. Μαντζαρίδης (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1935 και είναι καθηγητής της Ηθικής και της Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από τα κυριότερα έργα του: Το διδασκαλικόν έργον του Ωριγένους, Θεσσαλονίκη 1960, Γρηγορίου Παλαμά, Πραγματείαι γραφείσαι κατά τα έτη 1341-1343, Θεσσαλονίκη 1966, Η χριστιανική κοινωνία και ο κόσμος, Θεσσαλονίκη 1967, Μέθεξις Θεού, Θεσσαλονίκη 1979, Soziologie des Christentums, Berlin 1981, Κείμενα πατερικής ηθικής, Θεσσαλονίκη 1982, The dedication of man, New York 1984, Etica e vita spirituale. Una prospettiva ortodossa, Bologna 1989, St. Gregoire Palamas. De le deification de l΄ etre humain, Lausanne 1990, Χρόνος και άνθρωπος, Θεσσαλονίκη 1992, Ορθόδοξη πνευματική ζωή, Θεσσαλονίκη 1993, Η εμπειρική θεολογία στην οικολογία και την πολιτική, Θεσσαλονίκη 1994, Orthodox spiritual life, Brookline Massachusetts 1994, Εισαγωγή στην ηθική, Η ηθική στην κρίση του παρόντος και την πρόκληση του μέλλοντος, Θεσσαλονίκη 1995 κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Κ. Μοσχονάς (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Κ. Μοσχονάς είναι καθηγητής βιολογίας-ιατρικής μοριακής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλειος Τ. Γιούλτσης (Συγγραφέας)

Ο Βασίλειος Τ. Γιούλτσης γεννήθηκε στα Γιαννιτσά. Σπούδασε θεολογία, κοινωνιολογία και πολιτική οικονομία. Είναι καθηγητής της κοινωνιολογίας και της κοινωνιολογίας της θρησκείας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα σημαντικότερα έργα του είναι: Θεολογία και διαπροσωπικαί σχέσεις κατά τον Μέγαν Φώτιον 1974, Πνευματικότητα και κοινωνική ζωή 1975, Κοινωνιολογία του αθεϊσμού 1984, Τυπολογία και ορολογία των κοινωνικών επιστημών 1993, Γενική κοινωνιολογία 1994-4η έκδοση, Κοινωνιολογία της θρησκείας 1996-3η έκδοση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταύρος Ι. Μπαλογιάννης

Σταύρος Ι. Μπαλογιάννης (Συγγραφέας)

Ο Σταύρος Μπαλογιάννης είναι καθηγητής νευρολογίας και διευθυντής Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Πράντζος (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Πράντζος είναι αστροφυσικός, κάτοχος Doctorat d΄ Etat στην πυρηνική αστροφυσική του Πανεπιστημίου Paris 7. Είναι ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και από το 1986 εργάζεται στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Παρισιού πάνω σε θέματα αστρικής και γαλαξιακής εξέλιξης και αστρονομίας ακτίνων γ. Διδάσκει στο μεταπτυχιακό Τμήμα Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Paris 6. Για την ερευνητική του δραστηριότητα του απονεμήθηκε το βραβείο της γαλλικής Αστρονομικής Ένωσης το 1994. Έχει δημοσιεύσει τέσσερα βιβλία εκλαΐκευσης της αστρονομίας στα γαλλικά, που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις. Η γαλλική έκδοση του βιβλίου "Η περιπέτεια του μέλλοντος" τιμήθηκε με το βραβείο "Jean Rostand" το 1999. Επίσης, έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, στα κινεζικά, στα πορτογαλικά, στα τουρκικά και στα κροατικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αργύρης Νικολαΐδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μηνάς Αρσενάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Wolfgang Achtner (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Alexei Nesteruk (Συγγραφέας)

University of Portsmouth, UK
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ettore Perrella (Συγγραφέας)

Accademia Platonica delle Arti, Padova, Italy
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αργύρης Νικολαΐδης (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
269
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.567 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση