Μεθόδιος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μεθόδιος

Ο αδικημένος ιεράρχης: Ο βίος του εντυπωσιάζει και το έργο του εκπλήσσει

Παναγιώτης Γ. Φούγιας

Με την πεποίθηση, ότι εκπληρώνω σχετική επιθυμία του αδελφού μου Μεθοδίου, του από Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας Μητροπολίτη Πισιδίας, το πάλαι ποτέ Μητροπολίτη Αξώμης, αλλά και δική μου οφειλή προς αυτόν, προβαίνω στην έκδοση του έργου μου αυτού με τον τίτλο "Μεθόδιος, ο αδικημένος Ιεράρχης".

Οι ιεροί Πατέρες και αδελφοί, ο Καισαρείας Μέγας Βασίλειος, ο Σεβαστείας Πέτρος και ο Νύσσης Γρηγόριος, διακρίνονταν από την αγάπη που τους συνέδεε, αλλά και το σεβασμό των δύο τελευταίων προς τον Μ. Βασίλειο, τον οποίο καλούσαν "κοινόν πατέρα και διδάσκαλον" (Ρ.G., 44, σ. 127). Ενδεικτικό του σεβασμού αυτού είναι η αφιέρωση που κάνει ο Γρηγόριος στο έργο του "περί Κατασκευής του ανθρώπου" στον αδελφό του, τον Σεβαστείας Πέτρο, και την εκπλήρωση χρέους αναγκαιοτάτου του Βασιλείου προς τον αδελφό του Γρηγόριο. Συγκεκριμένα γράφει: "Παλαιού χρέους έκτισιν αποπληρώνω ήκω· ου την απόδοσιν ανεβαλόμην, ουκ αγνωμοσύνης προαιρέσεως, αλλ` ασθένεια σώματος· χρέος αναγκαιότατον, και οφειλόμενον υμών τη ακροάσει" (Ρ.G., 30, σ.9).

Προς το ήθος και την οφειλή που αισθάνονταν οι δύο προς τον ένα και οι τρεις μεταξύ τους, οι ιεροί αυτοί Πατέρες, προσιδιάζει στη σχέση και στην οφειλή του γράφοντος προς τον μακαριά τη λήξει γενόμενον αδελφόν μου Μεθόδιον, του οποίου τον βίο και το έργο κατέγραψα μετά τον θάνατόν του. Ενόσω ζούσε ο αείμνηστος αδελφός μου ζητούσε να πράξω τούτο, αλλ` επιμελώς ανέβαλα την συγγραφή όχι "ασθένεια σώματος", ούτε "αγνωμοσύνης προαιρέσεως", αλλά διότι ήθελα ό,τι θα περιελάμβανα στη διήγηση να μην είναι αποτέλεσμα επηρεασμού, άλλ` ελευθέρας βουλήσεως και αντικειμενικής κρίσης. [...]

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Παναγιώτης Γ. Φούγιας

Παναγιώτης Γ. Φούγιας (Συγγραφέας)

Ο συγγραφέας Φούγιας Παναγιώτης, Δρ. Φιλ., γεννήθηκε στα Καλύβια Φενεού Κορινθίας το έτος 1931. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής Χάλκης. Μετεκπαιδεύθηκε στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, στην Ελβετία και τη Δανία στη Φιλοσοφία, τη Θρησκειολογία καί τους Αρχαίους Πολιτισμούς. Έλαβε το Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ το έτος 1965. Υπηρέτησε ως καθηγητής Μ.Ε. και ως καθηγητής της Ιστορίας της Φιλοσοφίας και της θρησκειολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αδδίς Αμπέμπα (Αιθιοπία) κατά τα έτη 1970-1976. Την ίδια, περίοδο χρημάτισε Μορφωτικός Σύμβουλος στην εκεί Ελληνική Πρεσβεία. Δίδαξε Θρησκειολογία και Ηθική στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών επί τρία έτη. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Επιτροπή Πολιτιστικής Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη 10ετία του ΄70, αλλά και στην ΟΥΝΕΣΚΟ στα Συνέδριά της στην Αδδίς Αμπέμπα. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής για τον Διάλογο με τους Αντιχαλκηδονίους ως εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Φιλανδίας. Τον Οκτώβριο του 2002 εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος στη Συνάντηση Χριστιανών - Μουσουλμάνων, στη Γενεύη της Ελβετίας. Από το έτος 1978 έως το τέλος του 1981 υπηρέτησε στην Κ.Υ. του Υπουργείου Παιδείας ως Δ/ντής Εκπ/σεως Ελληνοπαίδων Εξωτερικού και το έτος 1989 ως Δ/ντής Δημοσίων σχέσεων στο ίδιο Υπουργείο. Συνταξιοδοτήθηκε από τη θέση του Σχολικού Συμβούλου της Α΄ Περιφερείας Αθηνών, διατηρήσας τον τίτλο του επίτ. Συμβούλου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
2 από 3
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
621
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.104 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση