Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κρανιά Ασπροποτάμου: Η ιστορία, ο τόπος, οι άνθρωποι

Κρανιά Ασπροποτάμου: Η ιστορία, ο τόπος, οι άνθρωποι
Το βιβλίο ερευνά την χρονική περίοδο που ξεκινά από την αρχή της δημιουργίας της Κρανιάς και φθάνει μέχρι τις ημέρες μας. Χωρίζεται δε σε τρεις θεματικές ενότητες, όπως άλλωστε μαρτυρά και ο τίτλος του.

Στη πρώτη ενότητα καταγράφονται τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα (διοικητικές και πληθυσμιακές μεταβολές, ληστοκρατία, καταστροφές) που σημάδεψαν την πορεία του χωριού. Αναλύονται επίσης οι θρησκευτικές συνήθειες και υποχρεώσεις των Κρανιωτών, όπως και ο χαρακτήρας της εκπαίδευσης που δίνονταν στα παιδιά.

Η δεύτερη ενότητα παραθέτει τις τοπωνυμικές ονομασίες της Κρανιάς εξιστορώντας γεγονότα και ανθρώπινες συνήθειες που συνδέονταν μ΄ αυτές. Δίδεται επίσης και η ετυμολογική τους ερμηνεία.

Η διερεύνηση της προέλευσης των οικογενειακών επωνύμων των Κρανιωτών όπως και η μετεξέλιξή τους, αποτελεί την τελευταία ενότητα του βιβλίου. Η ενότητα με τα κρανιώτικα επώνυμα απαιτεί ασφαλώς συνεχή ανανέωση και αξιολόγηση, διότι οι πληροφορίες τις οποίες συγκέντρωσα ήταν άλλοτε ανύπαρκτες ή ελλιπείς και σε πολλές περιπτώσεις αντιδιαμετρικά αντίθετες.

Θεώρησα επιβεβλημένο σε κάθε ενότητα του βιβλίου να υπάρχει αναφορά και για τα άλλα χωριά του Ασπροποτάμου, διότι μ΄ αυτό τον τρόπο αποτυπώνονται καλύτερα οι κοινωνικές και πολιτισμικές ιδιομορφίες της μικρής κοινωνίας των βλάχικων χωριών της περιοχής μας. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι βλαχόφωνοι Έλληνες του Ασπροποτάμου συνδέονται μεταξύ τους με ισχυρούς πολιτιστικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς, διατηρώντας μ΄ αυτό τον τρόπο τη συνοχή της τοπικής κοινωνίας σε εποχές ασταθείς και δύσκολες.

Πιθανό για αρκετούς από τους αναγνώστες, μερικές αναφορές σε ονόματα και χρονολογίες να φαντάζουν ανούσιες. Για πολλούς όμως Κρανιώτες, που έζησαν το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής τους στο χωριό, τα γεγονότα και πρόσωπα συνδέονται άρρηκτα με αναμνήσεις και βιώματα που σημάδεψαν έντονα την ίδια τους τη ζωή.

(από την εισαγωγή του συγγραφέα)
Σημείωση: Το βιβλίο διατίθεται από τα παρακάτω βιβλιοπωλεία: "Βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος Κων/νος", Ασκληπιού 15, Τρίκαλα, τηλ. 24310 26967, "Βιβλιοπωλείο Τσιανίκας Στυλιανός", Παπακυριαζή 37, Λάρισα, τηλ. 2410 258669, "Βιβλιοπωλείο Αλεξανδρή Ανθούλα", Ιακωβάκη 5, Τρί

24χ17 εκ., 254 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Τρίκαλα
Ταξινόμιση DDC: 390.495 (Λαογραφία, Ελληνική), 938.7 (Τρίκαλα - Ιστορία)
ISBN: 978-960-631-709-5
ISBN (10ψήφιο): 960-631-709-9
Βάρος: 0.698 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
20.39
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.35
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Δημήτρης Ι. Κωνσταντινίδης είναι εκπαιδευτικός και υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για 31 χρόνια. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1959, όπου ζει και εργάζεται. Ασχολείται από το 2005 με την τοπική Ιστορία και έχει συγγράψει 3 βιβλία: 1. "Επιχείρηση Πάνθηρας". Περιγράφει μία από τις μεγαλύτερες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των γερμανικών στρατευμάτων κατο-χής στη Δυτική Ελλάδα και βασίζεται σε ανέκδοτα αρχεία του γερμανικού στρατού. 2. "Τα Τρίκαλα στα χρόνια της κατοχής". Παρατίθεται το χρονικό των σημαντικότερων γεγονότων που έλαβαν χώρα στην περιοχή των Τρικάλων κατά τη διάρκεια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής (1941-1944). 3. "Οι Ασπροποταμίτες Βλάχοι". Αναλύεται η κοινωνία των Βλάχων του Ασπροποτάμου μέσα από την ιστορία της και τα ιδιαίτερα πολιτισμικά της χαρακτηριστικά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.