Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Εφαρμοσμένα μαθηματικά διοικητικών και οικονομικών επιστημών
(Με ασκήσεις και λύσεις)

Εφαρμοσμένα μαθηματικά διοικητικών και οικονομικών επιστημών
[...] Το σύγγραμμα χωρίζεται οργανωτικά σε έξι ευρύτερα θεματικά πεδία: Γραμμική Άλγεβρα (Κεφάλαιο 1), Διαφόριση Πραγματικών Συναρτήσεων (Κεφάλαια 2 και 3), Βελτιστοποίηση Πραγματικών Συναρτήσεων (Κεφάλαια 4 και 5), Ολοκληρωτικός Λογισμός (Κεφάλαιο 6), Διαφορικές Εξισώσεις και Εξισώσεις Διαφορών (Κεφάλαιο 7), και σε Ειδικά θέματα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στη Διοικητική και στην Οικονομική Επιστήμη (Κεφάλαιο 8).

Το βιβλίο ξεκινά με ένα Εισαγωγικό Κεφάλαιο όπου εκτίθενται συνοπτικά, με τη μορφή επανάληψης, βασικές μαθηματικές έννοιες, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό γνωστές στον αναγνώστη από την προπανεπιστημιακή του εκπαίδευση. Ο κύριος κορμός της δομής του βιβλίου χωρίζεται σε οκτώ κεφάλαια. Το Πρώτο Κεφάλαιο εξετάζει μεθόδους στη Γραμμική Αλγεβρα, θέτοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επίλυση συστημάτων γραμμικών εξισώσεων. Το Δεύτερο Κεφάλαιο εισάγει την έννοια της παραγώγου και παρουσιάζει βασικές μεθόδους διαφόρισης συναρτήσεων μιας μεταβλητής. Το Τρίτο Κεφάλαιο επεκτείνει το διαφορικό λογισμό σε συναρτήσεις πολλών μεταβλητών επιτρέποντας τη μελέτη υποδειγμάτων όπου υπεισέρχονται πολλές μεταβλητές. Αντικείμενο του Τέταρτου Κεφαλαίου αποτελεί η βελτιστοποίηση συναρτήσεων μιας ή πολλών μεταβλητών, όταν δεν υφίστανται πρόσθετοι περιορισμοί ανάμεσα στις μεταβλητές που εμφανίζονται. Στο Πέμπτο Κεφάλαιο εξετάζονται προβλήματα βελτιστοποίησης, όταν υφίστανται περιορισμοί που δεσμεύουν τον τρόπο μεταβολής των μεταβλητών του προβλήματος. Ακολουθεί το Έκτο Κεφάλαιο, το οποίο εισάγει την έννοια του ολοκληρώματος και παρουσιάζει μεθόδους υπολογισμού του αόριστου και του ορισμένου ολοκλη-΄ρώματος. Το Έβδομο Κεφάλαιο προχωράει στη μελέτη μοντέλων που περιλαμβάνουν διαφορικές εξισώσεις και εξισώσεις διαφορών. Το Όγδοο και τελευταίο Κεφάλαιο του βιβλίου προσφέρει μια παρουσίαση ειδικών θεμάτων εφαρμοσμένων μαθηματικών στη διοικητική και στην οικονομική επιστήμη, όπως επί παραδείγματι η θεωρία Παιγνίων, εφαρμόζοντας και επεκτείνοντας τις μαθηματικές μεθόδους των προηγούμενων κεφαλαίων σε συγκεκριμένα υποδείγματα της οικονομικής θεωρίας.

Το αναγνωστικό κοινό στο οποίο απευθύνεται το παρόν σύγγραμμα είναι κυρίως προπτυχιακού επιπέδου, αλλά οι συγγραφείς πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο συμπλήρωμα και σε επιλεγμένα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι το παρόν βιβλίο θα χρησιμοποιηθεί και από ανθρώπους που αγαπούν τα μαθηματικά, και θέλουν να τα συνδέσουν με πρακτικά οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν όλους μας καθημερινά. Η χρήση των μαθηματικών δεν είναι πλέον αποκλειστικό προνόμιο και εργαλείο των παραδοσιακών επιστημών, αλλά είναι πια διάχυτη και εγκαταστημένη σχεδόν σε όλο το φάσμα των κοινωνικών επιστημών. Ίσως και αυτό να είναι η μεγάλη "εκδίκηση" των μαθηματικών απέναντι στις άλλες επιστήμες. Ο βασιλιάς είναι ξανά πάνω στο θρόνο του: Ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας των μαθηματικών.
[...]

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

25χ20 εκ., 762 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 510 (Μαθηματικά), 330.154 3 (Οικονομικά μαθηματικά)
ISBN: 978-960-98566-1-4
ISBN (10ψήφιο): 960-98566-1-6
Βάρος: 1.984 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
60.57
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

53.91
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Παναγιώτης Λορεντζιάδης διδάσκει Ποσοτικές Μεθόδους στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, και έχει λάβει Masters of Arts και Διδακτορικό Δίπλωμα (Ph.D.) σε Στατιστική από το University of California, Berkeley, USA. Η διδακτορική του διατριβή έχει θέμα: "Forecasts in Oil Exploration and Prospect Evaluation for Financial Decision: A Semiparametric Approach". Έχει διδάξει στο University of California, Berkeley, και έχει εργαστεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου La Verne, California (Athens Campus). Επίσης, ασχολείται με consulting και project management εταιρειών. Ο χώρος ειδίκευσης του είναι η Ποσοτική Ανάλυση για Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Εφαρμοσμένες Μέθοδοι Στατιστικής σε Επιχειρήσεις, Επιχειρησιακή Έρευνα και Διοικητική των Επιχειρήσεων. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει λάβει διάκριση από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, καθώς και Πιστοποιητικό Εξαιρετικής Συνεισφοράς από το U.S. Department of Defense.

Ο Κωνσταντίνος Μπουρλάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει λάβει Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών με Ειδίκευση στην Στατιστική, από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών με Ειδίκευση στην Στατιστική, από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Master of Arts σε Οικονομικές Μελέτες (Με έρευνα) από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Newcastle upon Tyne, Αγγλία, και Διδακτορικό Δίπλωμα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου East Anglia, Αγγλία. Έχει εργαστεί ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Warwick, Αγγλία, ως Λέκτορας στην Βιομηχανική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Leeds, Αγγλία, ως Λέκτορας στην Επιχειρησιακή Οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Edinburgh, Σκοτία, και ως Λέκτορας στα Οικονομικά του Management στο Πανεπιστήμιο του Leicester, Αγγλία.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.