Μακεδονίς Γη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μακεδονίς Γη

Ειδική έκδοση: Τεκμήρια ιστορίας και πολιτισμού για την ελληνικότητα της Μακεδονίας

Συλλογικό έργο

Nicolas Goeffrey Lempriere Hammond

Σοφία Κρεμύδη - Σισιλιάνου

"... όπου θα δεις χιονόλευκες γίδες με λαμπερά κέρατα να κοιμούνται, στα χώματα εκείνης της γης, θυσίασε στους τρισμακάριστους θεούς και χτίσε το άστυ μιας πόλης" (Διόδωρος, 17.16.1.1) Ο χρησμός που δόθηκε κατά τον μύθο στον Περδίκκα Α΄ αναφέρεται στην ίδρυση των Αιγών, συσχετίζοντας το όνομα της πόλης με τα μεγάλα κοπάδια των γιδιών της περιοχής. Εκεί, λοιπόν, στις βόρειες παρυφές των Πιερίων, σε έναν τόπο ονομαστό για τις βοσκές του, ίδρυσε περί το 650 π.Χ. ο Περδίκκας την πρώτη πρωτεύουσα των Μακεδόνων. Και η παράδοση ότι ο Περδίκκας και οι διάδοχοί του ήταν Τημενίδες από το Άργος της Πελοποννήσου, έλκοντας την καταγωγή από τον Ηρακλή, τον γιο του Δία, επιβεβαιώθηκε και επίσημα στην καμπή του 6ου προς τον 5ο αι. π.Χ., όταν οι Ελλανοδίκες αναγνώρισαν στον Αλέξανδρο τον Φιλέλληνα το δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αρχαία Ιστορία. Πόλεις, αχανείς νεκρουπόλεις, περίλαμπρα μνημεία, αποκαλύπτονται σήμερα στη Μακεδονία, φέρνοντας στο φως με αδιάσειστες αποδείξεις πλέον, αυτή την Αρχαία Ιστορία. Ποικίλα μυκηναϊκά ευρήματα εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές. Και κάθε αρχαιολογικό εύρημα, μεταφέροντας ένα κομμάτι του παρελθόντος στο παρόν, επιβεβαιώνει με ατράνταχτα στοιχεία την ελληνικότητα του χώρου μέσα στους αιώνες. Γιατί, αν η κοινή καταγωγή ορίζεται από τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα έθιμα -κυρίως ταφικά-, την καλλιτεχνική δημιουργία ακόμη, χαρακτηριστικά που αποδέχονται οι επιστήμονες προκειμένου να οριστεί ένα έθνος, για τη Μακεδονία δεν θα μπορούσε να διατυπωθεί ποτέ διαφορετική άποψη. [...] (απόσπασμα από το εισαγωγικό κείμενο της επιμελήτριας: "Το βέλος του χρόνου")

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Nicolas Goeffrey Lempriere Hammond

Nicolas Goeffrey Lempriere Hammond (Συγγραφέας)

Ο N. G. L. Hammond (1907-2001) υπήρξε διακεκριμένος βρετανός ιστορικός, ειδικευμένος στην αρχαία ελληνική ιστορία και στην ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα κολέγια Fettes College, Gonville και Caius College του Καίμπριτζ. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συμμετείχε στην Ελληνική Εθνική Αντίσταση, ως μέλος της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής. Μετά τον πόλεμο διετέλεσε διευθυντής σπουδών στο Clifton College μεταξύ 1954-1962, και στη συνέχεια καθηγητής ελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Bristol μεταξύ 1962-1973. Ως ιστορικός έγινε κυρίως γνωστός για τις εργασίες του για τον Μέγα Αλέξανδρο και υποστήριξε σθεναρά την αιγαιακή προέλευση του πολιτισμού των μακεδόνων βασιλέων, πριν η αρχαιολογική σκαπάνη φέρει στο φως τα ευρήματα των ανακτόρων της Βεργίνας. Για την επιστημονική του προσφορά τιμήθηκε με τους τίτλους Commander of the British Empire (CBE) και Distinguished Service Order (DSO). Πέθανε στις 24 Μαρτίου του 2001.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Κρεμύδη - Σισιλιάνου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιλτιάδης Β. Χατζόπουλος

Μιλτιάδης Β. Χατζόπουλος (Συγγραφέας)

O Μιλτιάδης Χατζόπουλος (γενν. 1944) είναι ιστορικός, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας (Inscriptions en Belles Letters), διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας και αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Έχει εκδόσει είκοσι τόμους επιγραφικών συλλογών έργων, καθώς και άνω των εκατό μικρότερων επιστημονικών συμβολών. Τελευταίο βιβλίο του: "La Macedoine: Geographie historique, langue, cultes et croyances, institutions" (H Μακεδονία: Ιστορική γεωγραφία, γλώσσα, λατρείες και δοξασίες, θεσμοί. Εκδόσεις De Boccard, Παρίσι 2006). Για το σύνολο του έργου του έχει τιμηθεί με το μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών. Το "Εν μέρει ελληνίζων" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτριος Παντερμαλής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Λιλιμπάκη - Ακαμάτη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αγγελική Κοτταρίδη (Συγγραφέας)

Η Αγγελική Κοτταρίδη είναι απόφοιτος του τμήματος αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης της φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στην κλασική, προϊστορική και μεσαιωνική αρχαιολογία, την ιστορία της τέχνης, την αρχαία και μεσαιωνική φιλολογία, την εθνολογία και τη θεατρολογία, είναι διδάκτωρ της κλασικής αρχαιολογίας της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας. Για σειρά ετών βοηθός του Μανόλη Ανδρόνικου στην ανασκαφή της Βεργίνας και από το 1991 αρχαιολόγος του ΥΠΠΟ, είναι αρμόδια για τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Αιγών (Βεργίνας), όπου μεταξύ άλλων σχεδίασε και οργάνωσε την έκθεση των θησαυρών στο Μουσείο των βασιλικών τάφων. Υπεύθυνη για όλα τα έργα ανάπλασης, ανάδειξης και συντήρησης της βασιλικής Νεκρόπολης και του Ανακτόρου των Αιγών, της πρώτης πρωτεύουσας των Μακεδόνων. Επιστημονική υπεύθυνη και συγγραφέας κειμένων της μεγάλης ηλεκτρονικής έκδοσης του ΥΠΠΟ για τις Αίγες, αλλά και της παρουσίασης του χώρου και του μουσείου στο διαδίκτυο, έχει δημοσιεύσει, εκτός από τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τις μάγισσες στον αρχαιοελληνικό μύθο, μια μεγάλη σειρά μελετών, άρθρων, καταλόγου κτλ. με θέματα σχετικά με την έρευνα και την ανασκαφή στις Αίγες και τη Μακεδονίδα γη, τα ταφικά έθιμα των Μακεδόνων, την αρχαία ζωγραφική, τη μαγεία, το μύθο, τη θρησκεία και τις γυναίκες στην αρχαιότητα, καθώς και με την προβληματική της κοινωνικοποίησης της αρχαιολογίας και της σημασίας της προσέγγισης της φιλοσοφίας του αρχαίου κόσμου σήμερα. Παράλληλα με την πλούσια ανασκαφική και λοιπή ερευνητική δραστηριότητα, σε συνεργασία με το ζωγράφο Χ. Μποκόρο προχώρησε στην ανάπλαση των αριστουργηματικών χρυσελεφάντινων κλινών από τον τάφο του Φιλίππου Β΄, και οργάνωσε σειρά περιοδικών εκθέσεων του ΥΠΠΟ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αθήνα, Ανόβερο, Ρώμη, Δελχί, Νέα Υόρκη): «Μακεδόνες, οι Έλληνες του Βορρά», «Από τη Μήδεια στη Σαπφώ» κ.ά.). Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και συμπόσια, έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και συνεντεύξεις και παρουσιάσεις στον περιοδικό και ηλεκτρονικό Τύπο, ενώ έχει συνεργαστεί ως επιστημονικός σύμβουλος σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές και εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ. Είναι μέλος του Συμβουλίου Μουσείων και Μουσειακής Πολιτικής του ΥΠΠΟ και Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Θερμού (Συγγραφέας)

Η Μαρία Θερμού είναι πολιτιστική συντάκτης στην εφημερίδα "Το Βήμα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Θερμού (Επιμέλεια)

Η Μαρία Θερμού είναι πολιτιστική συντάκτης στην εφημερίδα "Το Βήμα".

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
50
Διαστάσεις:
28χ21
Βάρος:
0.144 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση