Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αγροτικότητα, κοινωνία και χώρος
(Μνήμη Στάθη Δαμιανάκου)

Αγροτικότητα, κοινωνία και χώρος
Με αφορμή ένα διεθνές συνέδριο αφιερωμένο στη μνήμη του διακεκριμένου ερευνητή κοινωνιολόγου Στάθη Δαμιανάκου, έλληνες και γάλλοι συνεργάτες, φίλοι και μαθητές του συναντώνται στον παρόντα τόμο με κείμενα που αναφέρονται στη ζωή και το έργο του ακαταπόνητου μελετητή της ελληνικής υπαίθρου και συνεχίζουν τον διάλογο πάνω στα πλούσια, πολυδιάστατα και συχνά προκλητικά πορίσματά του.

Η κατανόηση του αγροτικού κόσμου, και ειδικότερα της διαλεκτικής της αντίστασης και ενσωμάτωσής του στην αστική νεοελληνική κοινωνία της μεταπολεμικής περιόδου, αποτέλεσε τη βασική κατεύθυνση των ερευνών του Δαμιανάκου. Ένας άλλος τόμος, που εκδόθηκε το 2007 από το "Πλέθρον" με επιμέλεια εκλεκτών ανθρωπολόγων, εστιάζει στη δεύτερη ερευνητική κατεύθυνση του Δαμιανάκου, τη μελέτη του λαϊκού πολιτισμού.

Στο λυκαυγές του 20ού αιώνα, στην εποχή της μετα-γεωργικής υπαίθρου και της διαρκώς εντεινόμενης και μετασχηματιζόμενης ώσμωσης μεταξύ αστικού και αγροτικού χώρου, ποιο είναι το περιεχόμενο και πώς εκδηλώνεται, φθίνει ή μεταλλάσσεται η "αγροτικότητα" στην ελληνική κοινωνία;

Το ερώτημα αυτό συγκροτεί τον ρητό ή λανθάνοντα άξονα προβληματισμού στη συλλογή δοκιμίων του παρόντος τόμου. Οι απαντήσεις σ΄ αυτό το ερώτημα απαιτούν την άρθρωση των επεξεργασιών της μεταπολεμικής αγροτικής κοινωνιολογίας με τα σημερινά δεδομένα, ερωτήματα και εργαλεία κατανόησης της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας της πληροφόρησης και της πολυπολιτισμικότητας.

Αμφιλεγόμενη, δυσπρόσιτη και πολυσήμαντη, η έννοια της αγροτικότητας αποτελεί κεντρικό πυρήνα στο έργο του Δαμιανάκου, ενώ παραμένει κύρια αναλυτική μεταβλητή, διεθνώς και στην Ελλάδα, λόγω της διαρκώς αποδεικνυόμενης ερμηνευτικής γονιμότητάς της.

Τελικά, βρισκόμαστε ένα μόλις βήμα μετά τον υπέροχο γρίφο του ύστερου Δαμιανάκου, ο οποίος, αντί του προαναγγελθέντος "τέλους των χωρικών", μαρτυρά τον "θρίαμβο του χωρικού" στην Ελλάδα. Όμως, τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει αυτό για εμάς σήμερα;

24χ17 εκ., 246 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Κοινωνικές Επιστήμες
Ονομασία υποσειράς: Αγροτική Κοινωνιολογία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 1
ISBN13 Set: 978-960-348-172-0
Ταξινόμιση DDC: 301 (Κοινωνιολογία), 910.495 (Γεωγραφία - Ελλάς), 630.094 95 (Γεωργία - Ιστορία - Ελλάς)
Άλλα πρόσωπα: Χαράλαμπος Π. Κασίμης (Επιμελητής) , Λεωνίδας Λουλούδης (Επιμελητής) , Έρση Ζακοπούλου (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-348-174-4
ISBN (10ψήφιο): 960-348-174-2
Βάρος: 0.445 κιλά
Εκδότης: Πλέθρον
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
19.50
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

17.36
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Guy Burgel είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris X - Nanterre, όπου έχει ιδρύσει το Εργαστήριο Αστικής Γεωγραφίας και έχει θεμελιώσει τη συλλογή συγκριτικών μελετών Villes en Parallele (Παράλληλες πόλεις, έως τώρα 40 τεύχη). Είναι συγγραφέας περίπου είκοσι βιβλίων (τα πιο πρόσφατα: "La revanche des villes", Hachette 2006· "Universite, une misere francaise", Hachette 2006 και Dossier Paris, Perrin 2008). Από την αρχή της σταδιοδρομίας του ασχολήθηκε με την Ελλάδα ("Αθήνα, η ανάπτυξη μιας μεσογειακής πρωτεύουσας", Εξάντας 1978· "Η νεοελληνική πόλη", Εξάντας 1989· "Η Ελλάδα μπροστά στην τρίτη χιλιετία", Πάντειο Πανεπιστήμιο 2001). Η συμμετοχή του στο συλλογικό έργο "Histoire de l΄ Europe urbaine" (Seuil, 2003) αποτελεί σημαντική συνεισφορά για την κατανόηση των πενήντα τελευταίων ετών που άλλαξαν το πρόσωπο των πόλεων της ευρωπαϊκής ηπείρου: δημογραφική αύξηση, περιφερειακή ανάπτυξη, αρχιτεκτονική ανάπτυξη, αρχιτεκτονικοί νεωτερισμοί, τέλος της εκβιομηχάνισης, παγκοσμιοποίηση και αύξηση των κοινωνικών και πολιτικών κινδύνων.

Γεωγράφος με εξειδίκευση στον ύπαιθρο χώρο. Διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Η Σταυριανή Κούτσου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.

Η Κωνσταντίνα Μπάδα γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το 1983 έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα με τίτλο "Η αθηναϊκή φορεσιά κατά την περίοδο 1687-1834" (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1983). Είναι καθηγήτρια κοινωνικής λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 1984 είναι μέλος του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο (στον Τομέα Λαογραφίας). Κατά την μεταδιδακτορική της έρευνα, διεύρυνε τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα και προς τον ευρύτερο χώρο της ανθρωπολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge (1986-87) και στα αντικείμενα της προφορικής ιστορίας και των γυναικείων σπουδών στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Essex (1997-98). Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό της έργο εστιάζεται στην ανίχνευση της ιστορικότητας του λαϊκού πολιτισμού και της καθημερινής ζωής, στη μελέτη των πολιτισμικών ταυτοτήτων, στην προφορική ιστορία, στη μελέτη, τη διατήρηση και την ορθολογική διαχείριση των πολιτισμικών πόρων. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, βιβλιοκρισίες, έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες, έχει οργανώσει ημερίδες και εκθέσεις και έχει εκπονήσει ερευνητικά προγράμματα. Οι αυτοτελείς δημοσιεύσεις της ενδεικτικά είναι: "Paul Sant Cassia and C. Bada", "The making of modem Greek family. Marriage and exchapge in nineteenth century" (Cambridge Univ. Press, Αθήνα -Κέιμπριτζ 1992), Μπάδα Κωνσταντίνα, "Ενδυματολογικοί κώδικες της παιδικής - νεανικής ηλικίας. Το κοινωνικο-ιστορικό τους ισοδύναμο" (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δωδώνη, Παράρτ. αριθμ 48, Ιωάννινα 1993).

Ο Απόστολος Γ. Παπαδόπουλος σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο London School of Economics and Political Science και στο Πανεπιστήμιο του Sussex. Το 2004 εκλέχθηκε επίκουρος καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο τη γεωγραφική και κοινωνική ανάλυση του αγροτικού χώρου στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Έχει δημοσιεύσει διάφορα άρθρα και έχει επιμεληθεί έναν τόμο στην ελληνική γλώσσα και συνεπιμεληθεί έναν τόμο στην αγγλική.

Ο Μιχάλης Πέτρου είναι Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.