Ιεροί τόποι, μονές και ξωκλήσια
zoom in
Περιηγήσεις και διαδρομές στον τόπο και τον χρόνο. Χρώματα και σχήματα, ήχοι και σιωπές. Θεός, φύση και άνθρωπος. Θησαυροί και μνημεία ιστορίας, παράδοσης και τέχνης, δεμένα με τις ζωές των ανθρώπων. Άγιον Όρος και Μετέωρα. Μοναστήρι της Πάτμου, Παναγία της Τήνου και Παναγία Σουμελά. Χώροι επιβλητικοί και φορτισμένοι, βαθιά ριζωμένοι στη συνείδηση των πιστών. Και δίπλα τους χώροι πιο ταπεινοί, αλλά ωστόσο το ίδιο σημαντικοί και ιεροί. Άγιον Όρος. Τόπος αγιοβάδιστος, αφιερωμένος ως "κλήρος και περιβόλι της Παναγίας", η σημαντικότερη μοναστική πολιτεία της Ελλάδας. Φύση απλόχερη, βλάστηση οργιώδης. Γη ευλογημένη με ευωδίες και χρώματα. Τάλαντα, κωδωνοκρουσίες, μελωδίες, γαλήνη και ηρεμία. Μοναστήρια, σκήτες, κελιά, καλύβες και καθίσματα στη σκιά του Άθωνα. Μοναχοί, κτίρια και φύση σε μια αρμονική συνύπαρξη, υμνούν και δοξολογούν τον Θεό. Αναχωρητές μοναχοί φτάνουν τον 9ο αιώνα στη χερσόνησο, αν και η παράδοση τους φέρνει εδώ από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Η ίδρυση της Μονής της Μεγίστης Λαύρας από τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη στα μέσα του 10ου αιώνα, με την συνεισφορά του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά, σηματοδοτεί την ίδρυση μιας οργανωμένης μοναστικής πολιτείας. Θα ακολουθήσουν και άλλες μονές οι οποίες χτίζονται με χορηγίες Βυζαντινών αυτοκρατόρων. Τον 11ο αιώνα το κοινοβιακό σύστημα παγιώνεται και ο αριθμός των μονών φτάνει τις 180. Με το τυπικό του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Θ΄ Μονομάχου καθιερώνεται η ονομασία "Άγιον Όρος". Τον 14ο αιώνα οι μονές περιορίζονται στις είκοσι πέντε. Οι πρώτοι αιώνες της Τουρκοκρατίας είναι δύσκολοι. Ωστόσο, από τον 17ο και 18ο αιώνα τα μοναστήρια αποκτούν ξανά αίγλη και το Όρος αναδεικνύεται σε πνευματικό φάρο του Ελληνισμού. Προσωρινή ύφεση σημειώνεται με την Επανάσταση του 1821 για να επανακάμψει μετά το τέλος της και να φτάσει στις μέρες μας να αριθμεί 1.500 μοναχούς. [...]

Μαρία Κόντη (Επιμέλεια)


Πέγκυ Κουνενάκη (Επιμέλεια)

Η Πέγκυ Κουνενάκη γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1950. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και την Αγγλία, όπου και παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικής γραφής και κριτικού λόγου. Στην Αθήνα εργάστηκε στην εφημερίδα "Αυγή" ως πολιτιστική συντάκτης και αργότερα ως υπεύθυνη του πολιτιστικού τμήματος της "Κυριακάτικης Αυγής" (1976-1987). Εργάστηκε ως υπεύθυνη ύλης και πολιτιστικού στο περιοδικό "Ταχυδρόμος" (1980-1993). Στην εφημερίδα "Καθημερινή" συμμετείχε στο πολιτιστικό τμήμα του κυριακάτικου φύλλου και στο ένθετο περιοδικό της "Επταήμερο" (1994-2004). Επίσης, διατήρησε τη στήλη εικαστικής κριτικής για ένα και πλέον χρόνο στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Athens Voice" (2003-2004). Τα τελευταία χρόνια έχει οργανώσει πολλές εικαστικές εκθέσεις και έχει γράψει βιβλία.

Δημήτρης Ν. Μανιάτης

Δημήτρης Ν. Μανιάτης (Επιμέλεια)

Ο Δημήτρης Μανιάτης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα και έλκει καταγωγή από τη Μύκονο. Έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία, Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία. Εργάζεται ως Δημοσιογράφος στην εφημερίδα Τα Νέα. Έχει γράψει κείμενα για επιθεωρήσεις, θέατρο, μουσικές παραστάσεις, τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί με πολλά έντυπα. Έργα του: "Ληστής", θεατρικός μονόλογος. "Eγώ είμαι ένας άλλος", διηγήματα (εκδόσεις Μετρονόμος). "Bασίλης Τσιτσάνης", επιμέλεια (εκδόσεις ΔΟΛ).

Κώστας Κατσιγιάννης (Επιμέλεια)


Γιάννης Γιαννέλος

Γιάννης Γιαννέλος (Φωτογράφος)

Ο Γιάννης Γιαννέλος γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Ασχολήθηκε από νωρίς με τη φωτογραφία, αρχικά με τη φωτογραφία τοπίου και την αρχαιολογική φωτογραφία, συνεργαζόμενος με τον ΕΟΤ και πολλούς εκδοτικούς οίκους. Είναι ιδιοκτήτης Studio διαφημιστικής φωτογραφίας.

Γιώργος Δ. Κωνσταντινίδης (Φωτογράφος)

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης είναι εκπαιδευτικός, συγγραφέας, ερευνητής της μυκοχλωρίδας.

Φαίδων Χατζηαντωνίου (Φωτογράφος)

Ο Φαίδων Χατζηαντωνίου είναι αρχιτέκτων αναστηλωτής. Από το 1983 εργάζεται στα έργα αναστήλωσης και αποκατάστασης του Αγίου Όρους, ενώ ασχολείται και με την επιμέλεια εκθέσεων με σχετικό αντικείμενο. Ακόμη, έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε προϊστορικές θέσεις στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Παράλληλα ασχολείται με τη δημοσιογραφία, την παραγωγή δίσκων για το ελληνικό θέατρο και την ελληνική ποίηση, καθώς και με τη λογοτεχνία. Υπήρξε παραγωγός της ΕΡΤ3 με σειρές ραδιοφωνικών εκπομπών για τον πολιτισμό.

Μαρία Πασχάλη (Φωτογράφος)


Βασίλης Συκάς

Βασίλης Συκάς (Φωτογράφος)

Ο Βασίλης Συκάς γεννήθηκε στην Ερέτρια το Νοέμβριο του 1963. Από το 1989 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται σαν επαγγελματίας φωτορεπόρτερ. Έχει φωτογραφίσει για λογαριασμό των περισσότερων ταξιδιωτικών περιοδικών, εφημερίδων και εντύπων δράσης της χώρας μας, ενώ ασχολείται με την ορειβασία και τη διάσχιση φαραγγιών. Ταξιδεύει διαρκώς σε όλες τις γωνιές της πατρίδας μας φωτογραφίζοντας τοπία, ανθρώπους, άγρια ζώα και υπαίθρια σπορ.

Βαγγέλης Κορρός

Βαγγέλης Κορρός (Φωτογράφος)

Ο Βαγγέλης Κορρός γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Είναι επαγγελματίας φωτογράφος, με προτίμηση στην ταξιδιωτική φωτογραφία. Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο αλλά η Ελλάδα με τις ατέλειωτες ομορφιές της, την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση, είναι συνεχής πηγή έμπνευσης γι΄ αυτόν. Έχει δημιουργήσει σχέση εξάρτησης μαζί της και γι΄ αυτό τον λόγο προσπαθεί να φωτογραφήσει την κάθε γωνιά της. Συνεργάζεται με τα γνωστότερα ελληνικά ταξιδιωτικά περιοδικά και τις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες.

Κώστας Κατσιγιάννης (Φωτογράφος)


Σπύρος Βαγγελάκης (Φωτογράφος)


Φάνης Έλληνας (Φωτογράφος)


Βασίλης Μαθιουδάκης (Φωτογράφος)


Αρσένιος Τοπτσίδης (Φωτογράφος)


Γιάννης Μπόλης (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Μπόλης γεννήθηκε στην Ελασσόνα. Σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα "Οι καλλιτεχνικές εκθέσεις. Οι καλλιτέχνες και το κοινό τους στην Αθήνα του 19ου αιώνα" (Θεσσαλονίκη, 2000). Συντάκτης και ειδικός επιστημονικός συνεργάτης από το 1993 στο "Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών: Ζωγράφοι - Γλύπτες - Χαράκτες, 16ος-20ός αιώνας" (εκδόσεις "Μέλισσα", Αθήνα 1997-2000). Μελέτες και κείμενά του για τη νεοελληνική τέχνη έχουν δημοσιευθεί σε βιβλία και καταλόγους εκθέσεων, ενώ άρθρα του σε περιοδικά τέχνης και τον ημερήσιο Τύπο. Από το 2000 εργάζεται ως επιμελητής στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Σκιαδαρέσης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Σκιαδαρέσης είναι αρχαιολόγος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες:
145
Διαστάσεις:
22χ25
Βάρος:
0.557 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση