Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο κύκλος της κακοποίησης
(Ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική κακοποίηση, trafficking, bullying)

Ο κύκλος της κακοποίησης
Φαινόμενα βίας και κακοποίησης έρχονται όλο και πιο συχνά στην επικαιρότητα. Τα συναντούμε στην οικογένεια, με τις διάφορες μορφές συναισθηματικής, σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης, στο σχολείο με περιστατικό σχολικού εκφοβισμού, στη γειτονία με ποικίλα περιστατικό χουλιγκανισμού ή και βιασμού, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα με τα φαινόμενα της πορνογραφίας και της εμπορίας ανθρώπων.
Παγκοσμίως, μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού στη διάρκεια ζωής της. Είναι γνωστό ότι ο βιασμός σπάνια καταγγέλλεται και σπανιότερα τιμωρείται, λόγω του στίγματος, του φόβου εκδίκησης, της έλλειψης οικονομικών μέσων, και της απουσίας πρόσβασης σε κέντρα αποκατάστασης. Κάθε πολιτισμός επίσης περιέχει μορφές βίας κατά των γυναικών που είναι σχεδόν αόρατες επειδή θεωρούνται εθιμικές. Για παράδειγμα, περίπου 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων. Επίσης, τουλάχιστον 7% των γυναικών και 3% των ανδρών έχουν κάποια εμπειρία σεξουαλικής κακοποίησης κατά την παιδική ηλικία. Οι κοινωνικές επιπτώσεις αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο, αφού έχει φανεί ότι μπορεί να προκληθούν ποικίλες ψυχολογικές διαταραχές, όπως κατάχρηση ουσιών, κατάθλιψη και αυτοκτονική συμπεριφορά.

Περιέχονται τα κείμενα:

Ο κύκλος της βίας
- Κωνσταντίνα Σκλάβου, "Διαπολιτισμική διάσταση της ενδοοικογενειακής βίας"
- Κία Θανοπούλου, "Η διαγενεαλογική μεταβίβαση της βίας: Επουλώνοντας τραύματα από το παρελθόν"
- Εμμανουήλ Σακελλιάδης, Σταυρούλα Παπαδόδημα, Γρηγόρης Λέων, Χαρά Σπηλιοπούλου, "Σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου βρεφών ή βρεφική κακοποίηση; Ένα δυσεπίλυτο ιατροδικαστικό πρόβλημα"
- Γρηγόριος Λέων, Χαρά Σπηλιοπούλου, Εμμανουήλ Σακελλιάδης, Σταυρούλα Παπαδόδημα, "Κακοποίηση ηλικιωμένων. Η ιατροδικαστική πλευρά του θέματος"
- Ευάγγελος Αλυγιζάκης, Γιάννης Πανούσης, "Ο βιασμός ως δημόσιο θέαμα"
- Όλγα Θεμελή, "Η προστασία της ανηλικότητας. Βασικές αρχές συνένταυξης με κακοποιημένα παιδιά"

Ο κύκλος της σεξουαλικής βίας
- Παναγιώτης Κικίλιας, "Παιδική πορνογραφία και διαδίκτυο"
- Βέρα Λάγγαρη, "Η ενδοοικογενειακή σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού ως έκφραση της οικογενειακής δυσλειτουργίας"
- Παπαστεφανάκης Εμμανουήλ, Φλουρή Μαγδαληνή, "Παιδική σεξουαλική κακοποίηση: Οι επιπτώσεις στην ενήλικη γυναίκα"
- Φραγκίσκος Γονιδάκης, "Κακοποίηση και διαταραχές πρόσληψης τροφής"
- Απόστολος Βεΐζης, "Η φροντίδα και υποστήριξη θυμάτων σεξουαλικής βίας στα προγράμματα των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα""
- Τίνα Σταθοπούλου, "Θεραπευτική διαδικασία και τεχνικές ανασυγκρότησης σεξουαλικά κακοποιημένων ατόμων"
- Ανδριανή Κυρικλάκη, Άγγελος - Μιλτιάδης Κρυπωτός"Προγράμματα πρόληψης και θεραπείας για τη παιδική σεξουαλική κακοποίηση: Ανασκόπηση ερευνών 2000-2006
- Απόστολος Βούρδας, "Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου και η συστηματική προσέγγιση από τον παιδοψυχίατρο - πραγματογνώμονα"
- Ορέστης Γιωτάκος, "Το ψυχοβιολογικό προφίλ των σεξουαλικών δραστών: Αποτελέσματα ερευνών σε κρατούμενους για σεξουαλικά αδικήματα"
- Καλλιόπη Σπινέλλη, "Σεξουαλική κακοποίηση. Από τις αναπαραστάσεις στη συναίνεση και τη νομοθεσία"

Trafficking - Εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπων
- Μαρία Τσιλιάκου, "Το φαινόμενο της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων. Παγκόσμια δεδομένα"
- Απόστολος Μάσπερο, Ευάγγελος Χαϊνάς, "Η παράνομη διακίνηση γυναικών στην Ελλάδα με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, ως οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και η αστυνομική της αντιμετώπιση"
- Γιώργος Μποτονάκης, "Θεραπευτική προσέγγιση θυμάτων σωματεμπορίας"

Bullying - Σχολικός εκφοβισμός
- Φώτης Σπυρόπουλος, "Bullying: το "πρώτο βήμα" στην παραβατικότητα;"
- Ιωάννα Τσίγκανου, "Εικόνες και αναπαραστάσεις σεξουαλικής επιθετικότητας και βίας στο χώρο του σχολείου"
- Ευτυχία Μαρκουλάκη, Εμμανουήλ Παπαστεφανάκης, "Ο εκφοβισμός (bullying) στο χώρο της εκπαίδευσης"
- Φωτεινή Μηλιώνη, "Ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας με θύματα ανήλικους μαθητές"


Σημείωση: Πρόλογος: Αντώνης Δ. Μαγγανάς, Βασίλης Κονταξάκης, Ορέστης Γιωτάκος, Μαρία Τσιλιάκου.

24χ17 εκ., 382 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 364 (Εγκληματολογία), 303.6 (Βία)
Άλλα πρόσωπα: Ορέστης Γιωτάκος (Επιμελητής) , Μαρία Τσιλιάκου (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-7911-60-5
ISBN (10ψήφιο): 960-7911-60-1
Βάρος: 0.917 κιλά
Εκδότης: Αρχιπέλαγος
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
25.48
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

22.68
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Γονιδάκης, Φραγκίσκος
Ο Ψυχίατρος Φραγκίσκος Γονιδάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1992 και την εκπαίδευσή του στην Ψυχιατρική το 1999. Το 2004 απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία και στη Συστημική Θεραπεία Οικογένειας. Είναι μέλος της θεραπευτικής ομάδας της Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου από το 1997.

Η Βέρα Λάγγαρη είναι ψυχολόγος με ειδίκευση στην αναπτυξιακή ψυχοπαθολογία παιδιών και εφήβων. Ολοκλήρωσε τις βασικές της σπουδές στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου το 2002 και τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκπαιδευόμενη ψυχοθεραπεύτρια συστημικής οικογενειακής ψυχοθεραπείας στην Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Από το 2003 εργάζεται σε προγράμματα αποασυλοποίησης, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και επανένταξης ψυχικά ασθενών στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Τα επιστημονικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα ενδοοικογενειακής σεξουαλικής κακοποίησης του παιδιού και ψυχολογικών αντιδράσεων εφήβων με διαταραχές του γεννητικού συστήματος. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ως εισηγήτρια σε επιστημονικές διαλέξεις και εκδηλώσεις της Κοινωνικής-Συμβουλευτικής Υπηρεσίας του ΤΕΙ Αθήνας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης.

Πανούσης, Γιάννης Α.
Ο Γιάννης Απ. Πανούσης είναι καθηγητής εγκληματολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει διευθυντής του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Θράκης (1985-1997), Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (1994-1997) και Γ. Γ. Απόδημου Ελληνισμού, και έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό ενώ αρθρογραφεί συχνά στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συμμετείχε στη Διοικούσα Επιτροπή του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι πρόεδρος του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών από την ίδρυσή του (1996) και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων. Είναι ο ιδρυτής του περιοδικού "Χρονικά" του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών του Δ.Π.Θ. και ιδρυτής και διευθυντής της σειράς "Εγκληματο-λογικά".

Η Κωνσταντίνα Σκλάβου είναι Κοινωνική Λειτουργός - Εκπαιδευτικός, υποψήφια διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.