Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ελληνικές επιχειρήσεις από τον 20ό στον 21ο αιώνα
(Πρόσωπα και δραστηριότητες)

Ελληνικές επιχειρήσεις από τον 20ό στον 21ο αιώνα
Η επιχειρηματική δράση του 21ου αιώνα συνδέεται αναπόσπαστα με την ιστορία της. Η όσο το δυνατόν σφαιρική γνώση του παρελθόντος πρέπει να αποτελέσει τη βάση για προβληματισμό και ερμηνεία. Ο 20ός αιώνας υπήρξε αιώνας -ορόσημο για την οικονομική και τη βιομηχανική εξέλιξη της Ελλάδας. Τότε τέθηκαν οι βάσεις για τη συγκρότηση επιχειρήσεων αλλά και τότε προέκυψαν πολλαπλές δυσχέρειες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει (άλλες φορές με επιτυχία και άλλες όχι) ο επιχειρηματικός και πολιτικός κόσμος, προσαρμόζοντας τη στρατηγική του στις επιταγές της εποχής.

Ο συλλογικός αυτός τόμος παρουσιάζει την ίδρυση, την πορεία και την εξέλιξη ισχυρών ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιωτικών και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των κλάδων της οικονομίας. Σκιαγραφεί εκείνους τους πρωτοπόρους επιχειρηματίες οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, συγκρότησαν εταιρείες και συνέβαλαν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Παραθέτει την παράλληλη διαδρομή των συλλογικών οργανώσεων που μετείχαν ενεργά στην οικονομική ζωή της Ελλάδας. Επίσης, αναφέρεται στην πορεία και το ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, περιλαμβάνει το ιστορικό του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ), το οποίο χρόνια τώρα προσπαθεί να διαφυλάξει την ιστορική μνήμη με τη διάσωση επιχειρηματικών (και όχι μόνο) αρχειακών συλλογών, καθώς και του περιοδικού "Οικονομική Επιθεώρηση", που παρακολουθεί, ενημερώνει, σχολιάζει τα τεκταινόμενα στο χώρο της οικονομίας επί 74 συναπτά έτη.

Οι εκδόσεις "Κέρκυρα - Όμιλος economia", με τη διάσωση, την ανάδειξη και την αξιοποίηση του Αρχείου Βοβολίνη, με την "Οικονομική Επιθεώρηση" και τις άλλες ειδικές εκδόσεις τους, αποτυπώνουν όλο το πλέγμα της οικονομικής δραστηριότητας, συνδυάζοντας αρμονικά την ιστορία με την επικαιρότητα.

Περιέχονται τα κείμενα:
- Θεόδωρος Καρατζάς, "Η εποχή του ανταγωνισμού"
- Δημήτρης Μαρινόπουλος, "Ο αιώνας που πέρασε, ο αιώνας που έρχεται"
- Στάθης Γουρδομιχάλης, "Η ναυτιλία σε πορεία από τον 20ό στον 21ο αιώνα"

Ιδιωτικές επιχειρήσεις
- Αργυρώ Αγγελοπούλου, "Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος"
- Ελένη Μπενέκη, "Σοκαλατοποιία Παυλίδης Α.Ε."
- Αργυρώ Αγγελοπούλου, "Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία"
- Αργυρώ Αγγελοπούλου, "Όμιλος Μπουτάρη"
- Γεωργία Μ. Πανσεληνά, "Emporiki Bank"
- Ελένη Μπενέκη, "Καπνοβιομηχανία Καρέλια Α.Ε."
- Ελένη Μπενέκη, "Σ. & Η. & Α. Μεταξά ΑΒΕ"
- Αργυρώ Αγγελοπούλου, "Όμιλος Μαρινόπουλου"
- Γεωργία Μ. Πανσεληνά, "Ανώνυμος Εταιρεία Τσιμέντων Τιτάν"
- Γεωργία Μ. Πανσεληνά, "Όμιλος Επιχειρήσεων Μυτιληναίος Α.Ε."
- Ελένη Μπενέκη, "Μποδοσάκης (Πρόδρομος) Αθανασιάσης"
- Γεωργία Μ. Πανσεληνά, "Alpha Bank"
- Ελένη Μπενέκη, "Παπαστράτος ΑΒΕΣ"
- Αργυρώ Αγγελοπούλου, "Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε."
- Ελένη Μπενέκη, "Ευγένιος Ευγενίδης"
- Γεωργία Μ. Πανσεληνά, "Χαλυβουργική Α.Ε."
- Γεωργία Μ. Πανσεληνά, "ΑΓΕΤ Ηρακλής"
- Αργυρώ Αγγελοπούλου, "Πειραϊκή - Πατραϊκή Βιομηχανία Βάμβακος Α.Ε."
- Γεωργία Μ. Πανσεληνά, "S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε."
- Αργυρώ Αγγελοπούλου, "Όμιλος Ιζόλα"
- "Όμιλος Βιοχάλκο"
- Ελένη Μπενέκη, , "Όμιλος Εταιρειών Μουζάκης"
- "Όμιλος Επιχειρήσεων Λάτση"

Επιχειρήσεις ευρύτερου Δημοσίου Τομέα
- "Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού"
- "Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος"
- "Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας"
- Ελένη Μπενέκη, "Ολυμπιακή Αεροπορία"

Συλλογικές οργανώσεις
- "Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών"
- "Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών"
- "Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος"
- "Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών"
- "Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων"
- Αργυρώ Αγγελοπούλου, "Ελληνική Ένωση Τραπεζών"
- "Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος"

Ειδικές παρουσιάσεις
- Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης, "Τράπεζα της Ελλάδος"
- "Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι επιχειρήσεις"
- "Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο"
- Γεωργία Μ. Πανσεληνά, "Από τη Βιομηχανική Επιθεώρηση στον Όμιλο economia"


Σημείωση: Πρόλογος: Αλεξάνδρα Κ. Βοβολίνη - Λασκαρίδη, εκδότρια - διευθύντρια. Εισαγωγή: Μαργαρίτα Δρίτσα.

29χ29 εκ., 300 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 330.094 95 (Οικονομική ιστορία - Ελλάς), 338.709 (Εταιρείες - Ιστορία)
Άλλα πρόσωπα: Νέλλη Καψή (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-8386-65-5
ISBN (10ψήφιο): 960-8386-65-9
Βάρος: 1.188 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
35.50
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

31.60
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Αργυρώ Αγγελοπούλου ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στο Καπποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σχολή πολιτικών και οικονομικών επιστημών, και τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (London School of Economics and Political Science). Τα ενδιαφέροντά της στρέφονται στην ιστορία των επιχειρήσεων, των τραπεζών και του Τύπου.

Ο Στάθης Γουρδομιχάλης διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (1984-1991).

Καρατζάς, Θεόδωρος Β.
Ο Θεόδωρος Καρατζάς (1930-2004) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Ξεκίνησε την καριέρα του ως δικηγόρος το 1955 και από το 1963 ήταν νομικός σύμβουλος επί ναυτιλιακών θεμάτων στην Εθνική Τράπεζα. Το 1982 ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην ΕΤΕΒΑ. Παράλληλα, ορίστηκε πρόεδρος της Banque Nationale Franco-Hellenique. Το 1985 ανέλαβε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και το 1987 υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας.Ηταν πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναμόρφωση και τον Εκσυγχρονισμό του Τραπεζικού Συστήματος, η έκθεση της οποίας -γνωστή ως έκθεση Καρατζά- έθεσε τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Επιπλέον, εισήγαγε τις πρώτες μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία του Χρηματιστηρίου, οι οποίες οδήγησαν στην ψήφιση του Νόμου 1806/1988. Το 1989 επέστρεψε στη δικηγορία και, παράλληλα, ήταν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ασπίς Στεγαστική». Από το 1996 ήταν διοικητής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, μητρικής εταιρείας του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ομίλου της χώρας. Ηταν επίσης πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. Είχε δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε θέματα Εμπορικού και Ναυτικού Δικαίου. Είχε συγγράψει με τον Ν. Ready το βιβλίο «The Greek Code of Private Maritime Law» (Χάγη, 1982). Είχε τιμηθεί από την Ελληνική Δημοκρατία με τον ανώτερο ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής και από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον Officier de l΄ ordre Nationale de la Legion d΄ Honneur.

Μαρινόπουλος, Δημήτρης
Ο Δημήτρης Μαρινόπουλος διετέλεσε πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (1966-1970) και (1974-1978).

Η Ελένη Μπενέκη πραγματοποίησε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές της σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα ιστορίας-αρχαιολογίας, και είναι υποψήφια διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου στον τομέα της ιστορίας της ελληνόκτητης ναυτιλίας. Έχει διεξάγει έρευνα σε αρχεία και βιβλιοθήκες της Αγγλίας και της Βενετίας και οι δημοσιεύσεις της αφορούν την οικονομική ιστορία, την ιστορία της ελληνόκτητης ναυτιλίας, την τοπική ιστορία, την ιστορία του αθλητισμού και την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Μεταξύ των κύριων ερευνητικών ενδιαφερόντων της συγκαταλέγονται η ιστορία των επιχειρήσεων και η χορηγική πολιτική στον πολιτισμό. Υπήρξε επιστημονική συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και του Ελληνικού Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου και είναι προϊσταμένη Έρευνας και Προβολής του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Η Γεωργία Πανσεληνά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και πήρε το πτυχίο της το 1991. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στη νεότερη Ελλάδα, ενώ έχει ασχοληθεί με θέματα οργάνωσης αρχείων, προστασίας και συντήρησης υλικού. Είναι διευθύντρια στο Αρχείο Βοβολίνη, το οποίο αποτελεί πηγή οικονομικών και πολιτικών τεκμηρίων για την ελληνική ιστορία και αξιοποιείται είτε εκδοτικά είτε διοργανώνοντας ή/και συμμετέχοντας σε εκθέσεις και σε ερευνητικά προγράμματα. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στο χώρο των εκδόσεων είτε ως συντάκτρια είτε ως επιμελήτρια/σύμβουλος βιβλίων.

Ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, δικηγόρος με ειδίκευση στα Ευρωπαϊκά θέματα, έχει δουλέψει από παλιά ως δημοσιογράφος. Μετά μια διαδρομή 25 χρόνων στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο", φιλοξενήθηκε στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", την "Ημερησία" και τη "Βιομηχανική Επιθεώρηση". Επανήλθε αρθρογραφώντας στο "Βήμα". Ήδη βρίσκεται στη διεύθυνση του "Ελεύθερου Τύπου", στη νέα του εποχή.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.