Κοινότητα και ψυχιατρική μεταρρύθμιση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κοινότητα και ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Η εμπειρία της Εύβοιας 1988-2008

Συλλογικό έργο

Ζήσης Δέσπος

Λίλυ Στυλιανούδη

Μια ενδιαφέρουσα "συνάντηση", της κοινωνικής ψυχιατρικής με την κοινωνική ανθρωπολογία.

Η έννοια της κοινότητας αποτέλεσε το θεωρητικό υπόβαθρο, όχι μόνο ως θεσμική οντότητα αλλά και κοινωνική και ανθρωπολογική, που πρόσφερε τη δυνατότητα για τη μελέτη θεμάτων προσέγγισης των δύο επιστημονικών χώρων.

Το "υλικό" του βιβλίου προβάλλει τη διαφορετικότητα στην περιγραφή και κατανόηση φαινομένων, όπως η υγεία και η ψυχική υγεία, η ασθένεια και η ψυχική νόσος, η προκατάληψη και η κουλτούρα.

Η πραγματοποίηση του σύγχρονου και ριζοσπαστικού στην εποχή του (1988) σχεδίου ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Εύβοια είναι η αφετηρία για τις ψυχιατρικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας. Οι επιστήμονες, μέσα από προσωπικές μαρτυρίες, εστιάζονται:

- Στην πολυπλοκότητα του εγχειρήματος
- Στις αντιστάσεις και προκαταλήψεις της κοινότητας απέναντι στη νέα αντίληψη για την ψυχική ασθένεια και την προσπάθεια άρσης του αποκλεισμού των πασχόντων
- Στη συγκρουσιακή υποδοχή των πρώτων Ευβοέων ασθενών που αποϊδρυματοποιήθηκαν από το άσυλο του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου
- Στην κατανόηση της λειτουργίας της κοινότητας της Εύβοιας μέσα από μία εθνογραφική-ιστορική περιγραφή τους
- Στη συνύπαρξη μιας παραδοσιακής μορφής κοινωνικής οργάνωσης με πλέον σύγχρονες μορφές
- Στις καινοτόμους αρχές της ψυχικής υγείας, χωρίς νοσηλεία σε ψυχιατρικό νοσοκομείο

Τα είκοσι χρόνια εντατικής εργασίας, κόπωσης, σκέψης και πρακτικών στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας αξίζουν τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, το οποίο πληροφορεί, τεκμηριώνει, στοχάζεται, διδάσκει, και επίσης δικαίως γιορτάζει μια επιτυχία.

B. Saraceno

Το βιβλίο μέσα από συγκεκριμένη εμπειρία θέτει πολιτικό, επιστημονικό, κοινωνικό, θεσμικό προβληματισμό σκέψης και αναστοχασμού σχετικά με την επίκαιρη μέχρι και σήμερα έκβαση των επιχειρούμενων μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας.

Πρόλογος
- B. Saraceno
- Μ. - Γ. Λιλή Στυλιανούδη

Εισαγωγή
- Στέλιος Στυλιανίδης, "Κοινωνική ψυχιατρική και κουλτούρα"
- Στέλιος Στυλιανίδης, Ε. Μπαγουρδή, "Κοινωνική ψυχιατρική και κουλτούρα"
- Στέλιος Στυλιανίδης, "Συνάντηση της κοινωνικής ψυχιατρικής, της ψυχανάλυσης και της κοινωνικής ανθρωπολογίας"
- Μ. - Γ. Λιλή Στυλιανούδη "Κοινωνική ανθρωπολογία και χώρος της ψυχικής υγείας"

Κεφάλαιο 1. Στη συνάρθρωση ψυχιατρικής και κοινωνικής ανθρωπολογίας

- Στέλιος Στυλιανίδης, "Διαπολιτισμική ψυχιατρική"
- Α. Mariella Pandolfi, "Κοινωνική ανθρωπολογία και ψυχιατρική" (περίληψη και σύνθεση Στέλιος Στυλιανίδης)
- Μ. - Γ. Λιλή Στυλιανούδη, "Στη συνάρθρωση ψυχιατρικής και κοινωνικής ανθρωπολογίας"
- α. Μαρίνα Πετρονώτη, "Οι αφηγήσεις ζωής ως τόπος συνάντησης της κοινωνικής ανθρωπολογίας με την ψυχανάλυση"
- β. Μ. - Γ. Λιλή Στυλιανούδη, "Το γενεαλογικό σχεδιάγραμμα ή γενεόγραμμα"

Κεφάλαιο 2. Η έννοια της κοινότητας

- Στέλιος Στυλιανίδης, Παναγιώτης Χονδρός, "Μια εναλλακτική ψυχιατρική θεώρηση της έννοιας της κοινότητας και των δικτύων ψυχικής υγείας"
- Μ. - Γ. Λιλή Στυλιανούδη "Η έννοια της κοινότητας: χώρος, ταυτότητα, κοινότητα"

Κεφάλαιο 3. Η συγκρότηση της ταυτότητας του ευβοϊκού χώρου

- Ζήσης Δέσπος, "Πλευρές της κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας της Εύβοιας τον 18ο - 20ό αιώνα: συνοπτικό σχεδίασμα"
- Ελευθέριος Σκιαδάς, "Η περίπτωση της Ευβαίας: σχηματισμός δήμων και εποικισμός του Νομού Ευβοίας (19ος - 20ός αιώνας)
- Ελευθέριος Π. Αλεξάκης, "Εθνοτικές ομάδες και συγγένεια: η περίπτωση των Ελλήνων Αρβανιτών"

Κεφάλαιο 4. Εύβοια... Διαδρομές

- Στέλιος Στυλιανίδης, Νίκος Γκιωνάκης, Παναγιώτης Χονδρός, "Ανάμεσα στην προσωπική και τη θεσμική ιστορία: η διαδρομή της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Εύβοια"
- Στέλιος Στυλιανίδης, Δημήτρης Δαμίγος, Νίκος Γκουγκουλής, "Συνάντηση ανάμεσα στην προσωπική και την ιδρυματική ιστορία: η περίπτωση του Ξενώνα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Εύβοιας για χρόνους ψυχωτικούς"
- Μ. - Γ. Λιλή Στυλιανούδη, Στέλιος Στυλιανίδης, "Μαρία: "Το σώμα και το βλέμμα της". Η εγχάραξη του κακού και η επανεπένδυση της σωματικής εικόνας"
- Μ. - Γ. Λιλή Στυλιανούδη, Παναγιώτης Χονδρός, "Οι αναπαραστάσεις του "Κακού" και της Νόσου στην Εύβοια, όπως ανασύρθηκαν μέσα από τον τοπικό Τύπο των ετών 1865-1940"

Παράρτημα
Στο όριο μιας... συνάντησης

Επίμετρο 2001-2006: Τα χρόνια μετά την εμπειρία της Εύβοιας
- Μ. - Γ. Λιλή Στυλιανούδη, Στέλιος Στυλιανίδης, "Οι αντιστάσεις στην αλλαγή των θεσμών"

- Στέλιος Στυλιανίδης, "Οι μεταμορφώσεις της ψυχιατρικής: αναζητώντας νέα παραδείγματα για μια νέα πολιτική ψυχικής υγείας"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ζήσης Δέσπος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λίλυ Στυλιανούδη (Συγγραφέας)

Η Μ.-Γ. Λίλυ Στυλιανούδη είναι νομικός-ανθρωπολόγος, ερευνήτρια και διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών. Σπούδασε στην Ελλάδα και τη Γαλλία, με εξειδίκευση στην ανθρωπολογία του δικαίου και την παρεκκλίνουσα συμπεριφορά. Εκτός των άλλων ερευνητικών ενασχολήσεών της (επιτόπιες έρευνες στην Αφρική και την Ελλάδα), από το 1984 ασχολείται ενεργά ως κλινική ανθρωπολόγος με τον χώρο της Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα. Έχει λάβει μέρος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα, ενώ δίδαξε σε πολλές σχολές και προγράμματα σπουδών. Επίσης, έχει γράψει πολλά άρθρα και μελέτες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρίνα Πετρονώτη (Συγγραφέας)

Γεννημένη στην Αθήνα το 1952, ξεκίνησε τις σπουδές της από το χώρο των Καλών Τεχνών για να στραφεί έπειτα στην Κοινωνιολογία (Deree Pierce College, Αθήνα) και στην κοινωνική ανθρωπολογία (MPhil-University of Kent at Canterbury και διδακτορική διατριβή - Πάντειο Πανεπιστήμιο). Εργάζεται στο ΕΚΚΕ, και η ερευνητική της εμπειρία καλύπτει τον ελληνικό αστικό και αγροτικό χώρο και την Ερυθραία (Κέρας της Αφρικής). Έχει συμμετάσχει σε διακρατικά προγράμματα, ελληνικά και ξένα συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα και βιβλία. Στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί, η συμβολική αλληλόδραση, η μετανάστευση και η προφορική ιστορία.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελευθέριος Π. Αλεξάκης

Ελευθέριος Π. Αλεξάκης (Συγγραφέας)

Ο Λευτέρης Αλεξάκης κατάγεται από τη Λακωνία. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία με υποτροφία του ΙΚΥ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1962-1967) και Εθνολογία και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Universite Libre de Bruxelles (1968-1970). Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα με άριστα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 1980. Από το 1974 είναι μόνιμος ερευνητής και από τον Ιούνιο του 1996 διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Ασχολείται κυρίως με το ελληνικό σύστημα συγγένειας και την Εθνολογία και Εθνοϊστορία των Βαλκανικών λαών. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες και έχει γράψει τα σενάρια δύο εθνογραφικών ντοκυμαντέρ, που προβλήθηκαν από την ΕΡΤ. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών και διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας από το 1992 έως το 1996 και από το 1998 έως το 2000. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (1996-1997). Επίσης έχει διδάξει με ανάθεση από τον τομέα "Εισαγωγή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία" στους μεταπτυχιακούς φοιτητές της Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1999-2000).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Γκουγκουλής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Δαμίγος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς (Συγγραφέας)

Ο δημοσιογράφος και ιστορικός Ελευθέριος Σκιαδάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Είναι έγγαμος με την Πηνελόπη Πανοπούλου και έχουν ένα γιο τον Κωνσταντίνο. Εργάσθηκε σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά και διευθύνει την Εταιρεία Αρχειακών Μελετών "Ο Μικρός Ρωμηός", η οποία εκδίδει και την ομώνυμη εφημερίδα. Είναι μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α καθώς και της Ενώσεως Δημοσιογράφων-Iδιοκτητών Περιοδικού Tύπου. Επίσης, ισόβιο μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Ιστορικών του Ολυμπισμού και Γενικός Γραμματεύς του Συλλόγου των Αθηναίων. Το 2002 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Τη διετία 2003-2004 ήταν πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων, διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στην προετοιμασία της πόλης για την υποδοχή των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη συνέχεια ανέλαβε αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, θέση την οποία του εμπιστεύτηκε πάλι ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης. Επί προεδρίας του οργανώθηκε το Ίδρυμα Αστέγων και δημιουργήθηκε κίνημα στήριξής του από τους πολίτες. Έχει διακριθεί για την πλούσια συγγραφική του δραστηριότητα η οποία επικεντρώνεται σε τρεις ερευνητικούς - θεματικούς άξονες: την ιστορία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, την ιστορία του Ολυμπιακού Κινήματος και την ανάδειξη της σύγχρονης διαδρομής της Αθήνας από το 1834 μέχρι σήμερα. Στις εργασίες του έχει αναδείξει με πρωτότυπο τρόπο άγνωστες ιστορικές πτυχές. Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του είναι: - "Τύπος και Εθνική Αντίσταση", Αθήνα 1987. - "Αθηναϊκά Κρασοπουλειά", Αθήνα 1988. - "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ή Φαλέζ", Πειραιάς 1991. - "Αθηναϊκός Τύπος 1940-41", Αθήνα 1991. - "Η Επανάσταση του 1866", Πειραιάς 1992. - "Ιστορικό Διάγραμμα των Δήμων της Ελλάδος 1833-1912", έκδοση Υπουργείου Εσωτερικών, Αθήνα 1993. - "Ο Δήμος Αθηναίων και η Δημοτική Αρχή της Απελευθερώσεως", έκδοση Ε.Α.Μ.Ε. "Ο Μικρός Ρωμηός", Αθήνα 1995. - "100 Χρόνια Όμιλος Αντισφαιρίσεως Αθηνών", έκδοση Ε.Α.Μ.Ε. "Ο Μικρός Ρωμηός", Αθήνα 1995. - "100 Χρόνια Νεώτερη Ελληνική Ολυμπιακή Ιστορία", έκδοση ΕΟΕ - εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, Αθήνα 1996. - Σκιαδάς Ελευθέριος - Αγγελοπούλου Αργυρώ, "Εθνική Στεγαστική Τράπεζα", Αθήνα 1996. - "Εθνική Ασφαλιστική, από τον 19ο στον 21ο αιώνα", Αθήνα 1997. - "Ολυμπιακή Φλόγα. Η δάδα των αιώνων", έκδοση ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, Αθήνα 1997. - "Γυναικείος Αθλητισμός στη Σύγχρονη Ελλάδα", έκδοση Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών "Η Καλλιπάτειρα", Αθήνα 1997. - "Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών", Αθήνα 1999. - Σκιαδάς Ελευθέριος - Μάνου Αναστασία, "80 χρόνια Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών", έκδοση ΕΒΕΑ, Αθήνα 1999. - "Οι Συνοικίες των Αθηνών", Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων, Αθήνα 2001. - Σκιαδάς Ελευθέριος - Γεωργιάδης Κωνσταντίνος, "40 χρόνια Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία", έκδοση ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, Αθήνα 2002. - "Εμπόριο και Ολυμπιακοί Αγώνες. Συμβολή στην ιστορία της αναβίωσης (1834-1896) ", δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά), Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου - Υπουργείο Πολιτισμού, Αθήνα 2003. - "Ολυμπιακή φλόγα. Η δάδα των αιώνων", β΄ έκδοση επαυξημένη, έκδοση ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, Αθήνα 2004. - "Τα Ολύμπια (1859-1889). Χρόνια ελληνικού ρομαντισμού", έκδοση ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, Αθήνα 2004. - "Αγώνες Ολυμπιακοί/ μεγάλοι πανηγυρικοί" Αθήναι 1896. Γ. Σουρής και εφημερίδα Ο ΡΩΜΗΟΣ, έκδοση ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, Αθήνα 2004. - "Νεώτερη Ελληνική Ολυμπιακή Ιστορία 1894-2004", Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Αθήνα 2004. - "Ληξιαρχείον Αθηνών (1836-2006). Ιστορικά Στοιχεία και Σωζόμενα Αρχεία", Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Αθηναίων, Αθήνα 2005. - Καμπούρογλου Γρ. Δημήτριος, "Ο Ελαιών των Αθηνών", επίμετρο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς, Εταιρεία Αρχειακών Μελετών και Εκδόσεων "Ο Μικρός Ρωμημός", Αθήνα 2007. - Αγγελομάτης Χρήστος, "Η Απελευθέρωση των Αθηνών. Ο Μεντρεσές και οι αναμνήσεις του", εισαγωγή-επιμέλεια Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς, συνέκδοση Μουσείου Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου Ευταξία & Ε.Α.Μ.Ε. "Ο Μικρός Ρωμηός", Αθήνα 2007.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Χονδρός (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Γκιωνάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέλιος Στυλιανίδης (Συγγραφέας)

Σπούδασε ιατρική στην Αθήνα και έλαβε την ειδικότητα της ψυχιατρικής στη Γαλλία, στο Paris ΧΙΙ. Είναι αναπληρωτής καθηγητής της κοινωνικής ψυχιατρικής και μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης. Επίσης επιστημονικός διευθυντής της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του ΔΣ. Υπήρξε ταμίας του ΔΣ της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (WAPR), ενώ διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού Κλάδου. Έχει συνεργαστεί ως εμπειρογνώμων σε θέματα Κοινωνικής Ψυχιατρικής με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διατέλεσε διοικητής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χαλκίδας, μέλος της Μονάδας Υποστήριξης του προγράμματος "Ψυχαργώς Α΄ Φάση". Το ερευνητικό και δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει τρία ελληνικά και έξι διεθνή πολυκεντρικά ερευνητικά προγράμματα, στα οποία ήταν υπεύθυνος. Έχει δημοσιεύσει συνολικά 85 εργασίες, από τις οποίες οι οκτώ είναι σε κεφάλαια σε ελληνικά βιβλία και οι 16 σε ξένα βιβλία, 16 εργασίες είναι σε διεθνή (ξενόγλωσσα) περιοδικά, 45 σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Έχει εκδώσει δύο ξενόγλωσσα βιβλία (μονογραφίες) και τρία ελληνικά (μονογραφίες) ως συνεπιμελητής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Mariella Pandolfi (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ε. Μπαγουρδή (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λίλυ Στυλιανούδη (Επιμέλεια)

Η Μ.-Γ. Λίλυ Στυλιανούδη είναι νομικός-ανθρωπολόγος, ερευνήτρια και διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών. Σπούδασε στην Ελλάδα και τη Γαλλία, με εξειδίκευση στην ανθρωπολογία του δικαίου και την παρεκκλίνουσα συμπεριφορά. Εκτός των άλλων ερευνητικών ενασχολήσεών της (επιτόπιες έρευνες στην Αφρική και την Ελλάδα), από το 1984 ασχολείται ενεργά ως κλινική ανθρωπολόγος με τον χώρο της Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα. Έχει λάβει μέρος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα, ενώ δίδαξε σε πολλές σχολές και προγράμματα σπουδών. Επίσης, έχει γράψει πολλά άρθρα και μελέτες.

Στέλιος Στυλιανίδης (Επιμέλεια)

Σπούδασε ιατρική στην Αθήνα και έλαβε την ειδικότητα της ψυχιατρικής στη Γαλλία, στο Paris ΧΙΙ. Είναι αναπληρωτής καθηγητής της κοινωνικής ψυχιατρικής και μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης. Επίσης επιστημονικός διευθυντής της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του ΔΣ. Υπήρξε ταμίας του ΔΣ της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (WAPR), ενώ διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού Κλάδου. Έχει συνεργαστεί ως εμπειρογνώμων σε θέματα Κοινωνικής Ψυχιατρικής με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διατέλεσε διοικητής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χαλκίδας, μέλος της Μονάδας Υποστήριξης του προγράμματος "Ψυχαργώς Α΄ Φάση". Το ερευνητικό και δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει τρία ελληνικά και έξι διεθνή πολυκεντρικά ερευνητικά προγράμματα, στα οποία ήταν υπεύθυνος. Έχει δημοσιεύσει συνολικά 85 εργασίες, από τις οποίες οι οκτώ είναι σε κεφάλαια σε ελληνικά βιβλία και οι 16 σε ξένα βιβλία, 16 εργασίες είναι σε διεθνή (ξενόγλωσσα) περιοδικά, 45 σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Έχει εκδώσει δύο ξενόγλωσσα βιβλία (μονογραφίες) και τρία ελληνικά (μονογραφίες) ως συνεπιμελητής.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
478
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.011 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση