Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η Θεσσαλονίκη στο μεταίχμιο
(Η πόλη ως διαδικασία αλλαγών)

Offer
Οι συγγραφείς παρουσιάζουν κρίσιμες πτυχές της πορείας της Θεσσαλονίκης σε δύο βασικές ενότητες: Διαδρομές και Μετασχηματισμοί της Πόλης και Σχεδιασμός και Πολιτικές της Αστικής Ανάπτυξης.
Στόχος του συλλογικού αυτού έργου είναι να καλύψει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων και να θέσει τις βάσεις ενός διαρκούς επιστημονικού διαλόγου χωρίς να διεκδικεί κανενός είδους αυθεντία στην προσφορά οριστικών απαντήσεων. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αποτελούν ισότιμα πεδία διερεύνησης, ενώ η σημερινή συγκυρία της πόλης ερμηνεύεται τόσο ως το αποτέλεσμα προηγούμενων επιλογών όσο και ως το υπόβαθρο των μελλοντικών προοπτικών της.
Οι προσεγγίσεις των συγγραφέων μπορούν να καταγραφούν σε τρεις κύριες κατευθύνσεις της μελέτης του αστικού φαινομένου: την ιστορική διερεύνηση των μετασχηματισμών που υφίστανται οι πόλεις, την οικονομική ανάλυση της αναδιάρθρωσης και της ανταγωνιστικότητας των πόλεων και την πολεοδομική διάγνωση των τάσεων ανάπτυξης και οργάνωσης του αστικού χώρου.
Ο σκοπός και η συμβολή του βιβλίου αναδεικνύονται τόσο από τις ειδικότερες πτυχές που πραγματεύονται τα επιμέρους κεφάλαια όσο και από την ανάδειξη
των βασικών διλημμάτων που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, αλλά σε διαφορετικό ίσως βαθμό και κάθε σύγχρονη πόλη, στη διαδικασία σφυρηλάτησης της ιστορικής της διαδρομής.


Περιεχόμενα

Α. Εισαγωγή
Γρηγόρης Καυκαλάς, Λόης Λαμπριανίδης, Νίκος Παπαμίχος, "Η Θεσσαλονίκη στο μεταίχμιο: Διλήμματα και προσεγγίσεις".

Β. Διαδρομή και Μετασχηματισμός της Πόλης
- Erik Swyngedouw, "Οι πόλεις στο μεταίχμιο: Επανατοποθέτηση της πόλης στον 21ο αιώνα".
- Αλέκα Καραδήμου Γερόλυμπου, "Ο αστικός χώρος της Θεσσαλονίκης: Μακρές διάρκειες και γρήγοροι μετασχηματισμοί, με φόντο τη βαλκανική ενδοχώρα".
- Βίλμα Χαστάογλου, "Νεωτερικότητα και μνήμη στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης"
- Γιώργος Β. Αγγελόπουλος, "Πολλαπλοί χρόνοι, τόποι και πολιτισμοί: Όψεις της νεωτερικότητας".
- Λόης Λαμπριανίδης, Πάνος Χατζηπροκοπίου, "Μετανάστευσε και κοινωνική αλλαγή στη Θεσσαλονίκη: Η ένταξη των μεταναστών και η νέα πολυπολιτισμική πραγματικότητα της πόλης".
- Αρτέμης Κουρτέσης, "Δημιουργικές πόλεις και Θεσσαλονίκη: Μια αρχική θεώρηση".
- Λόης Λαμπριανίδης, "Η πορεία ανάπτυξης της πόλης από τη δεκαετία του ΄80: Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν αποτελεσματικά οι ευκαιρίες".
- Αντώνης Καμάρας, "Η σχέση Αθήνα - Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων της αγοράς στην περίοδο 1996 - 2004"
- Michael Dunford, "Είναι εφικτή η σύγκλιση πόλεων και περιφερειών;"

Γ. Σχεδιασμός και Πολιτικές Αστικής Ανάπτυξης
- Patsy Healey, "Αναπτύσσοντας τις ποιότητες του αστικού χώρου: Νέες προκλήσεις για την πόλη".
- Αθηνά Γιαννακού, "Πολεοδομικά σχέδια για τη Θεσσαλονίκη: Ιδεολογία και πρακτική στη διάρκεια του 20ού αιώνα".
- Μάγδα Πιτσιάβα - Λατινοπούλου, "Το σύστημα μεταφορών μιας αναδυόμενης μητρόπολης: Τάσεις ανάπτυξης και ανισότητες πρόσβασης".
- Ελένη Ανδρικοπούλου, "Η επίδραση των ευρωπαϊκών πολιτικών στο μετασχηματισμό της Θεσσαλονίκης μετά το 1990"
- Έλενα Σεφερτζή, "Θεσσαλονίκη και στρατηγικές καινοτομίας: Η αδυναμία συγκρότησης ενός ηγετικού σχεδίου".
- Ελισάβετ Θωίδου, "Η δημόσια παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη: Χαρακτηριστικά και προτεραιότητες των πολιτικών χωρικής ανάπτυξης".
- Γρηγόρης Καυκαλάς, "Ο χωρικός σχεδιασμός της Θεσσαλονίκης: Η στρατηγική συνιστώσα μιας διαδρομής σε εξέλιξη".

24χ17 εκ., 706 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 711.4 (Πολεοδομία), 307.1 (Αστική ανάπτυξη), 307.76 (Πόλεις)
Άλλα πρόσωπα: Σάκης Αθανασιάδης , Γρηγόρης Καυκαλάς (Επιμελητής) , Λόης Λαμπριανίδης (Επιμελητής) , Νίκος Παπαμίχος (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-218-593-3
ISBN (10ψήφιο): 960-218-593-7
Βάρος: 1.165 κιλά
Εκδότης: Κριτική
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
48.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

36.00
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Micκ Dunford είναι καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Sussex και πρώην εκδότης του περιοδικού "Regional Studies" (1997 - 2002). Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων ενώ έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα και κεφάλαια σε βιβλία για την άνιση ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Η Patsy Healey είναι επίτημη καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτονικής, Πολεοδομίας και Τοπίου του Πανεπιστημίου Newcastle upon Tyne. Έχει σπουδές στη γεωγραφία και την πολεοδομία και είναι ειδική στη θεωρία και πολιτική του χωρικού σχεδιασμού, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον στρατηγικό χωρικό σχεδιασμό σε πόλεις-περιφέρειες και στις πολιτικές αστικής αναζωογόνησης.

Ο Erik Swyngedouw είναι καθηγητής γεωγραφίας στη σχολή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Manchester. Είναι προσανατολισμένος στην ανάλυση του σύγχρονου καπιταλισμού και έχει συγγράψει σημαντικά έργα για τα ζητήματα της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, της περιφερειακής ανάπτυξης, της χρηματοδότησης και της αστικοποίησης. Πρόσφατα τα ενδιαφέροντά του στράφηκαν σε θέματα πολιτικής οικολογίας και το μετασχηματισμό της φύσης, ιδιαίτερα του νερού, στον Ισημερινό, στην Ισπανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού στην Ευρώπη. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έως το 2006 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως καθηγητής γεωγραφίας και εταίρος του Κολλεγίου St. Peter΄s.

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κοινωνική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, απ΄ όπου πήρε το διδακτορικό του το 1994. Διδάσκει στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στον εθνικισμό, στις πολιτικές ταυτοτήτων, στη μετανάστευση και στις διασυνοριακές συνεργασίες στα Βαλκάνια. Ενδεικτικά έργα: "Ταυτότητες στη Μακεδονία" (συνεπιμέλεια με τους Β. Γούναρη και Ι. Μιχαηλίδη), Εκδόσεις Παπαζήση, 1997- "Life Among Anthropologists in Greek Macedonia", "Social Anthropology 11: 249-263", 2003.

Η Ελένη Ανδρικοπούλου (Δρ ΑΠΘ) είναι Καθηγήτρια Χωρικής Ανάπτυξης και Περιφερειακής Πολιτικής στον Τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ. Έχει αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα σε ζητήματα σχετικά με την ελληνική και ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική και χωρική ανάπτυξη. Στα βιβλία που έχει γράψει και επιμεληθεί περιλαμβάνονται: "Οι Περιφέρειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η εξέλιξη της περιφερειακής πολιτικής από τη Συνθήκη της Ρώμης έως το Maastricht" (Θεμέλιο 1995), "Ο Νέος Ευρωπαϊκός Χώρος: Η διεύρυνση και η γεωγραφία της Ευρωπαϊκής ανάπτυξης", επιμέλεια με Γ. Καυκαλά (Θεμέλιο 2000) και "Χωρικές επιπτώσεις των Ευρωπαϊκών Πολιτικών" με Γ. Καυκαλά (Ζήτη 2000).

Η Αθηνά Γιαννακού (Μ.Sc, Ρh.D.LSΕ) είναι μελετήτρια χωροταξικών και πολεοδομικών μελετών και διδάσκει (με εντολή διδασκαλίας του Π.Δ. 407/80) το μάθημα Ρύθμιση του Αστικού Χώρου στον Τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ. Έχει γράψει άρθρα σε επιστημονικά βιβλία, πρακτικά συνεδρίων και περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα εθνικού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Διετέλεσε επικεφαλής μελετήτρια πολλών χωροταξικών, πολεοδομικών, περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών μελετών. Τα ενδιαφέροντα της εστιάζονται στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό με έμφαση στην πολιτική γης, την πολεοδομική πολιτική και νομοθεσία, το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη και τη σχέση μεταφορικών υποδομών και αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Ο Αντώνης Καμάρας είναι διδακτορικός φοιτητής στο London School of Economics. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Connecticut College και πολιτική θεωρία στο LSE. Επίσης έχει διατελέσει ερευνητής στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του LSE όπου και δημοσίευσε μελέτες για τη διεθνοποίηση του ελληνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια και την επίπτωση των μεταρρυθμίσεων της αγοράς στην αστική ανισότητα στην Ελλάδα. Εργάστηκε ως σύμβουλος διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για μία εξαετία.

Η Αλέκα Καραδήμου Γερόλυμπου σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη και πολεοδομία στο Παρίσι, όπου εργάσθηκε για πολλά χρόνια σε αρχιτεκτονικά γραφεία. Από το 1976 διδάσκει αστικό σχεδιασμό και ιστορία της πολεοδομίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με το σχεδιασμό και την ιστορική έρευνα και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες για την πολεοδομική ιστορία των οικισμών στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έχει συνεργαστεί σε μελέτες για τη Θεσσαλονίκη και συμμετέχει ενεργά σε κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών για τη βελτίωση του χώρου της πόλης.

Ο Αρτέμης Κουρτέσης είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και, εκτός από τις ερευνητικές του δραστηριότητες εργάζεται ως γενικός διευθυντής τεχνικής εταιρείας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Από το 1989 έως το 2003 διετέλεσε μόνιμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, όπου εργάστηκε στους τομείς των Διαρθρωτικών πολιτικών και της πολιτικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Συνεργάζεται με την Ερευνητική Μονάδα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συμμετέχει ως ερευνητής σε έργα σχετικά με την περιφερειακή ανάπτυξη, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ευρωπαϊκή πολιτική Ε&Τ, τα οικονομικά της καινοτομίας και της γνώσης, και έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα.

Ο Λόης Λαμπριανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954. Είναι οικονομικός γεωγράφος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Sussex (ΜΑ) και στο LSE (PhD). Σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και επικεφαλής της Ερευνητικής Μονάδας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής (ΕΜΠΑΠ). Έχει συγγράψει κεφάλαια σε ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία, καθώς και τα βιβλία: "Η γεωγραφική διάσταση των υπεργολαβικών σχέσεων παραγωγής στη βιομηχανία" (Παρατηρητής, 2003), "Περιφερειακά πανεπιστήμια στην Ελλάδα" (Παρατηρητής, 1993), "Οικονομική γεωγραφία" (Πατάκης, 2001), "Αλβανοί μετανάστες στη Θεσσαλονίκη: Διαδρομές ευημερίας και παραδρομές δημόσιας εικόνας" (σε συνεργασία με την Α. Λυμπεράκη, Πατάκης, 2001), "Η επιχειρηματικότητα στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο" (Πατάκης, 2005). Επίσης έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά. Τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν γνωστικά αντικείμενα όπως: η νέα οικονομική γεωγραφία της υπαίθρου, η χωροθέτηση της βιομηχανίας, τα κίνητρα περιφερειακής ανάπτυξης, τα προγράμματα ανάπτυξης περιοχών, η γεωγραφική διάσταση των υπεργολαβικών σχέσεων, οι επιπτώσεις των περιφερειακών πανεπιστημίων στις τοπικές οικονομίες, οι οικονομικές επιπτώσεις του ανοίγματος των ελληνικών επιχειρήσεων στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και οι συνέπειες της εισροής οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα.

Πιτσιάβα - Λατινοπούλου, Μαγδαληνή Χ.
Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, ΑΠΘ (1973), DIC και M.Sc in Transportation, Imperial College University of London (1977), Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, ΑΠΘ (1984). Διευθύντρια του Τομέα Συγκοινωνιών και Οργάνωσης (1996-98). Διευθύντρια του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής στον τομέα Μεταφορών, Συγκοινωνιακής Υποδομής, Διαχείρισης Έργων και Ανάπτυξης του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών το ΑΠΘ. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων και επιστημονικών συναντήσεων. Είναι επιστημονικώς υπεύθυνη και κύρια ερευνήτρια σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων σε θέματα Κυκλοφοριακής Τεχνικής και Διαχείρισης της Κυκλοφορίας. Ασχολείται πάνω από 20 χρόνια ως σύμβουλος-μελετητής, με μελέτες μεταφορών και κυκλοφορίας. Συμμετέχει ως εξειδικευμένος επιστήμονας σε διάφορες επιτροπές για τις μεταφορές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Βίλμα Χαστάογλου είναι καθηγήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη και πολεοδομία και αστική πολεοδομία στο Παρίσι, Universita Paris VIII και Ecole de Hautes Etudes en Sciences Sociales. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης και έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών μελετών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με θέματα ιστορίας και σχεδιασμού της νεοελληνικής πόλης, καθώς και των πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Πάνος Χατζηπροκοπίου είναι ερευνητής στο Κέντρο Ερευνών Κοινωνικής Πολιτικής (Social Policy Research Centre) του Πανεπιστημίου Middlesex στο Λονδίνο. Σπούδασε οικονομικά (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και κοινωνιολογία (Πανεπιστήμιο Sussex) και ασχολήθηκε στη διδακτορική του διατριβή με τη δυναμική της ένταξης των μεταναστών στη Θεσσαλονίκη. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στις διαστάσεις της μετανάστευσης, της ένταξης των μεταναστών, της πολυπολιτισμικότητας και της κοινωνικής αλλαγής στη σύγχρονη πόλη.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.