Αρχιτεκτονική της πέτρας
zoom in

Η Παλαιά Διαθήκη διδάσκει ότι ο Θεός έφτιαξε τον άνθρωπο από πηλό. Στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται ότι ο Δευκαλίων -γιος του Προμηθέα - και η γυναίκα του Πύρρα μετά τον κατακλυσμό αισθάνονταν μόνοι. Προσευχήθηκαν στον Δία. Εκείνος τους συμβούλευσε να περπατήσουν στην έρημη γη και να ρίξουν πίσω τους λιθάρια. Από τις πέτρες που έριξε στη γη ο Δευκαλίων γεννήθηκαν άνδρες και από εκείνες της Πύρρας γυναίκες. Έτσι δημιουργήθηκε ένα νέο γένος ανθρώπων, ένας λαός. Είναι κοινή η ρίζα της λέξης "λάας") που σημαίνει λίθος, λιθάρι και λαός. Κοινός παρονομαστής θρησκείας και παράδοσης: οι άνθρωποι είναι παιδιά της πέτρας.
Πράγματι, ο δρόμος της εξέλιξης του ανθρώπου στον πολιτισμό από τα παλαιολιθικά χρόνια είναι στρωμένος με πέτρα. Τα πρώτα εργαλεία και τα πρώτα όπλα ήταν λίθινα. Πάνω στη σκληρή πέτρα "ακονίσθηκε" η επιδεξιότητα του χεριού και του νου τού γυμνού και αδύναμου ανθρώπου, που δεν άργησε να αντιληφθεί την υπεροχή που είχε η πνευματική δύναμη απέναντι στη φυσική. Αυτό που ξέρει κάθε λιθοξόος είναι ότι "τη γυναίκα και την πέτρα όσο τις χαϊδεύεις τόσο ομορφαίνουν"). Εφαρμόζοντας αυτή την αρχή, ανακαλύπτοντας τις φλέβες και πηγαίνοντας σύμφωνα με τα "νερά") της, ο άνθρωπος έδωσε στην άμορφη ύλη όλες τις μορφές, τα σχήματα της ζωής και τις χρήσεις.
Χώρα ορεινή και ημιορεινή σε ποσοστό 80% η Ελλάδα, με εξαιρετικά πλούσιο ανάγλυφο από κορυφές, κοιλάδες, βαθιές χαράδρες και λόφους, είναι το βασίλειο της πέτρας. Στα ψηλά βουνά κυριαρχούν οι ασβεστολιθικοί όγκοι. Πιο χαμηλά, το μάρμαρο, ο σχιστόλιθος, το μαλακό πουρί, ο πωρόλιθος, οι κροκαλοπαγείς λίθοι, οι σκληροί γνεύσιοι, οι γρανίτες. Πετρώματα χρωματιστά που αποκτούν μιαν απίστευτη ένταση εξαιτίας της καθαρότητας της ατμόσφαιρας και του φωτός. Συνήθως κυριαρχούν οι αποχρώσεις του γκρι, από το σχεδόν λευκό, το ωχρό γαλάζιο έως το σταχτί, το χρώμα της ώχρας. Σε άλλα σημεία, στη Σαντορίνη ή τα Μέθανα, οι πέτρες είναι σκουρόχρωμες λάβες που αφηγούνται την ιστορία των εκρήξεων, οι οποίες ανέβασαν υλικά από τα έγκατα της γης πριν από εκατομμύρια χρόνια. Πέτρες σκληρές ή μαλακές, πορώδεις ή κρυσταλλοπαγείς. Αυτές είναι το φυσικό φόντο, η χρωματική παλέτα και η πρώτη ύλη της κτίσης, που περιλαμβάνει εξίσου τον φυσικό κόσμο και τα έργα του ανθρώπου. [...]

Μαρία Κόντη (Επιμέλεια)


Δημήτρης Ν. Μανιάτης

Δημήτρης Ν. Μανιάτης (Επιμέλεια)

Ο Δημήτρης Μανιάτης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα και έλκει καταγωγή από τη Μύκονο. Έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία, Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία. Εργάζεται ως Δημοσιογράφος στην εφημερίδα Τα Νέα. Έχει γράψει κείμενα για επιθεωρήσεις, θέατρο, μουσικές παραστάσεις, τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί με πολλά έντυπα. Έργα του: "Ληστής", θεατρικός μονόλογος. "Eγώ είμαι ένας άλλος", διηγήματα (εκδόσεις Μετρονόμος). "Bασίλης Τσιτσάνης", επιμέλεια (εκδόσεις ΔΟΛ).

Κώστας Κατσιγιάννης (Επιμέλεια)


Παρασκευή Κατημερτζή

Παρασκευή Κατημερτζή (Συγγραφέας)

Η Παρασκευή Κατημερτζή (1950-2015) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Δημοσιογραφίας "Όμηρος" και στη Δημόσια Σχολή Ξεναγών. Μιλώντας άπταιστα αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά και γαλλικά, εργάστηκε επί σειρά ετών ως ξεναγός. Η είσοδός της στη δημοσιογραφία έγινε το 1979 στην εφημερίδα "Ελεύθερη Γνώμη". Την επόμενη χρονιά άρχισε να συνεργάζεται με την "Αυγή". Η συνεργασία της με την εφημερίδα "Τα Νέα" ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και διήρκεσε έως τη συνταξιοδότησή της, το 2009. Διαπιστευμένη συντάκτρια στο Υπουργείο Πολιτισμού, ασχολήθηκε με οξύ πνεύμα και ανανεωτική διάθεση με το αρχαιολογικό και το πολιτιστικό ρεπορτάζ, καθώς και με το εικαστικό ρεπορτάζ, το οποίο κάλυψε επί χρόνια. Υπέγραψε μεταξύ άλλων κείμενα για τη Βάσω Κατράκη, τη Nelly’s, τον Γιάννη Κουνέλλη, τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, τον Χρήστο Μποκόρο, τον Σπύρο Βασιλείου και άλλους καλλιτέχνες της σειράς μονογραφιών "Σύγχρονοι έλληνες εικαστικοί" που κυκλοφόρησαν από "Τα Νέα". Εξέδωσε έναν τόμο για την "Αρχιτεκτονική της πέτρας" (ΔΟΛ, 2008), καθώς και ημερολόγια αφιερωμένα στην ελληνική φύση. Επίσης, επιμελήθηκε τους τόμους "El Greco: Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Κρήτη - Βενετία - Ρώμη - Ισπανία" (ΔΟΛ, 2007), "Αρχαίες πολιτείες" (ΔΟΛ, 2007), "Ακρόπολη, από τα μνημεία στο Mουσείο" (ΔΟΛ, 2009) κ.ά. Το 2005 τιμήθηκε με το βραβείο δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση. Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015, σε ηλικία 64 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Πασχάλη (Φωτογράφος)


Βασίλης Συκάς

Βασίλης Συκάς (Φωτογράφος)

Ο Βασίλης Συκάς γεννήθηκε στην Ερέτρια το Νοέμβριο του 1963. Από το 1989 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται σαν επαγγελματίας φωτορεπόρτερ. Έχει φωτογραφίσει για λογαριασμό των περισσότερων ταξιδιωτικών περιοδικών, εφημερίδων και εντύπων δράσης της χώρας μας, ενώ ασχολείται με την ορειβασία και τη διάσχιση φαραγγιών. Ταξιδεύει διαρκώς σε όλες τις γωνιές της πατρίδας μας φωτογραφίζοντας τοπία, ανθρώπους, άγρια ζώα και υπαίθρια σπορ.

Νίκος Γ. Μαστροπαύλος (Φωτογράφος)


Βαγγέλης Κορρός

Βαγγέλης Κορρός (Φωτογράφος)

Ο Βαγγέλης Κορρός γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Είναι επαγγελματίας φωτογράφος, με προτίμηση στην ταξιδιωτική φωτογραφία. Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο αλλά η Ελλάδα με τις ατέλειωτες ομορφιές της, την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση, είναι συνεχής πηγή έμπνευσης γι΄ αυτόν. Έχει δημιουργήσει σχέση εξάρτησης μαζί της και γι΄ αυτό τον λόγο προσπαθεί να φωτογραφήσει την κάθε γωνιά της. Συνεργάζεται με τα γνωστότερα ελληνικά ταξιδιωτικά περιοδικά και τις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες.

Κώστας Κατσιγιάννης (Φωτογράφος)


Αντώνης Λιόκουρας (Φωτογράφος)


Σπύρος Βαγγελάκης (Φωτογράφος)


Βασίλης Μαθιουδάκης (Φωτογράφος)


Κώστας Π. Μανιμανάκης (Υπεύθυνος Σειράς)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
145
Διαστάσεις:
22x25
Βάρος:
0.559 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση