Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Για τη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου
(Ομιλίες και άρθρα)

Για τη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου

21χ14 εκ., 317 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 370 (Εκπαίδευση - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις)
ISBN: 978-960-87173-4-3
ISBN (10ψήφιο): 960-87173-4-5
Βάρος: 0.408 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
18.35
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.33
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μιχαήλ Ιβάνοβιτς Καλίνιν (1875-1946): Διακεκριμένη προσωπικότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος και της σοβιετικής κυβέρνησης. Γιος αγρότη, βιομηχανικός εργάτης από το 1893, εντάχθηκε το 1896 στην "Ένωση στον αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης", που είχε ιδρύσει ο Λένιν, ενώ το 1898 έγινε μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας. Για πρώτη φορά συνελήφθη και εξορίστηκε ήδη τον Ιούλη του 1899. Επικεφαλής των μπολσεβίκων του εργοστασίου Πουτίλοφ όταν κηρύχτηκε η απεργία αλληλεγγύης στους εξεγερμένους εργάτες της Μόσχας (1905), αντιπρόσωπος στο 4ο Συνέδριο του ΣΔΕΚΡ, το 1906, υποστήριξε τη λενινιστική γραμμή που πλειοψήφησε. Στην 6η Συνδιάσκεψη εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΔΕΚΡ. Συμμετείχε στην ίδρυση της Πράβντα, έντυπου κεντρικού οργάνου του Κόμματος. Πήρε ενεργό μέρος στην επανάσταση του Φλεβάρη του 1917, ενώ το Σεπτέμβρη του 1917 εκλέχτηκε λαϊκός σύμβουλος της Δούμας της Πετρούπολης και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Λεσνόγιε, στα γραφεία του οποίου πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτώβρη 1917 η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΔΕΚΡ (μπ) και αποφάσισε την ένοπλη εξέγερση. Μετά τη νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης ο Καλίνιν εκλέχτηκε στη Δούμα Πετρούπολης κι αναδείχτηκε πρόεδρός της. Από το Μάρτη του 1919 στο 8ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας (μπ) εκλέχτηκε στην Κεντρική Επιτροπή κι από το 14ο Συνέδριο το 1925 μέλος του Πολιτικού Γραφείου της. Μετά το θάνατο του Γ.Μ. Σβερντλόφ το 1919 εκλέχτηκε πρόεδρος της Πανρωσικής Εκτελεστικής Επιτροπής. Από το Γενάρη του 1938 μέχρι το Μάρτη του 1946 διατέλεσε πρόεδρος του Προεδρείου του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ κι αργότερα μέλος του Προεδρείου. Ήρωας της σοσιαλιστικής εργασίας (1944), είχε τιμηθεί με δύο Παράσημα του Λένιν και δύο της Κόκκινης Σημαίας, ενώ η γενέτειρά του πόλη του Τβερ ονομάστηκε προς τιμήν του Καλίνιν.

Krupskaya, Nadezhda Konstantinovna
Ναντέζντα Κωνσταντίνοβα Κρούπσκαγια (1869-1939): Στέλεχος του Μπολσεβίκικου Κόμματος με μεγάλη συμβολή στην παιδαγωγική θεωρία και στην πρακτική, όπου αφιέρωσε δεκάδες άρθρα της, εκθέσεις, ομιλίες, γραπτά που συγκεντρώθηκαν σε τόμους μετά το θάνατό της. Τα ζητήματα που αναφέρονται στην εργασία των Πανεπιστημίων, των Παιδαγωγικών Ινστιτούτων και Σχολών βρίσκονταν στο κέντρο της προσοχής του επιστημονικού - παιδαγωγικού τμήματος του Κρατικού Πανεπιστημίου της Σαμάρας, που το διεύθυνε η Ν.Κ. Κρούπσκαγια από το 1921 ως το 1934. Με την άμεση καθοδήγησή της ιδρύθηκε και λειτουργούσε η Ακαδημία Κομμουνιστικής Αγωγής που αποτέλεσε τη βάση για τη μόρφωση των εκπαιδευτικών στη χώρα. Έδινε βάρος στην ιδεολογική προετοιμασία του εκπαιδευτικού και στην κατανόηση από τους ίδιους τους εργάτες της ανάγκης για το πολυτεχνικό σχολείο, που είναι το σύγχρονο βασικό σχολείο της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Είναι πολύτιμος ο ρόλος της Ν.Κ. Κρούπσκαγια στην προσπάθεια να προσελκυστούν στην ενεργό εργασία, στον τομέα της μόρφωσης του εκπαιδευτικού, πολλοί επιστήμονες του προεπαναστατικού σχολείου, αλλά και να προετοιμαστούν σοβιετικοί ειδικευμένοι επιστήμονες. Ήταν μια από τους πρωτεργάτες και τους οργανωτές των πρώτων δασκαλικών συνεδρίων, των διασκέψεων και των μαθημάτων, των μεθοδολογικών κέντρων και των ενώσεων για παιδαγωγική ενημέρωση. Τεράστια προετοιμασία για την ενημέρωση και τη μετεκπαίδευση των δασκάλων είχε το περιοδικό Στο δρόμο προς το νέο σχολείο που συντάκτης του ήταν η Ν.Κ. Κρούπσκαγια. Το περιοδικό έδωσε στοιχεία για τη ζωή πολύ μεγάλων παιδαγωγών και οργανωτών της λαϊκής εκπαίδευσης. Όχι λίγη επιστημονική - μεθοδολογική εργασία με τα στελέχη των εκπαιδευτικών ιδυρμάτων έκανε ο Σύλλογος Μαρξιστών Παιδαγωγών που τον διεύθυνε η Ν.Κ. Κρούπσκαγια. Παρακολουθούσε ακόμη από κοντά τη διαπαιδαγωγητική δουλειά της Κομσομόλ και των Πιονέρων, συμμετείχε σε πολλές πανενωσιακές κ.ά. διασκέψεις για την εκπαίδευση και τη διαπαιδαγώγηση και τόνιζε τη σημασία και την ουσία της αυτομόρφωσης.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.