Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ασφαλιστική μεταρρύθμιση με συναίνεση και διαφάνεια
Συγγραφέας:   Μιλτιάδης Νεκτάριος


Offer
Ο συγγραφέας προτείνει την θέσπιση ενός νέου συστήματος συντάξεων για την χώρα, με βάση το Σουηδικό Μοντέλο.

Ξεκινά από την διαπίστωση ότι μετά το 2015 θα είναι σχεδόν αδύνατο για τον Κρατικό Προϋπολογισμό να καταβάλλει τα ετήσια ποσά που θα απαιτούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία για τις πληρωμές των υπεσχημένων συντάξεων, με αποτέλεσμα την διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και την εν συνεχεία δραστική μείωση των συντάξεων.

Ένας τρόπος υπάρχει για την απρόσκοπτη παροχή των υπεσχημένων συντάξεων στο μέλλον: η πλήρης κεφαλαιοποίηση του συστήματος των Επικουρικών συντάξεων και η συντονισμένη λειτουργία των Συστημάτων Κύριων και Επικουρικών συντάξεων, με στόχο την μείωση του συνολικού μακροχρόνιου κόστους. Η κεφαλαιοποίηση όμως θα χρειαστεί περίπου 15 χρόνια για να αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τα οφέλη θα ήσαν ήδη εμφανή εάν είχε ξεκινήσει η κεφαλαιοποίηση νωρίτερα. Επειδή ο χρόνος τρέχει πλέον αντίστροφα, ο συγγραφέας αναπτύσσει τρία (3) Επιχειρησιακά Σχέδια, με βάση τα οποία η ασφαλιστική μεταρρύθμιση μπορεί να ολοκληρωθεί στην τετραετία 2009-12.

Το προτεινόμενο σύστημα συντάξεων θα καλύπτει τους ασφαλισμένους μετά το 1992 και θα αποτελεί προσαρμογή του Σουηδικού μοντέλου, το οποίο επιτυγχάνει την ίση μεταχείριση όλων των ασφαλισμένων και λειτουργεί στη βάση "Ατομικών Λογαριασμών".

21χ14 εκ., 162 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 368 (Ασφάλιση)
ISBN: 978-960-02-2263-0
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2263-0
Βάρος: 0.242 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
10.65
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

6.82
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Μιλτιάδης Νεκτάριος είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι απόφοιτος του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του πανεπιστημίου TEMPLE (Philadelphia USA), με ειδίκευση στην ιδιωτική και κοινωνική ασφάλιση και στη δημόσια οικονομική. Έχει εργαστεί ως διευθύνων σύμβουλος στη Χρηματιστηριακή Β. Ελλάδος (1991-93), διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής (1993-99), και διοικητής του ΙΚΑ (1999-2004). Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (1993-96), και πρόεδρος της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών (2000-2004). Έχει γράψει αρκετά βιβλία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν τις εξής περιοχές: εφαρμογές της θεωρίας διαχείρισης των κινδύνων, σύγκλιση ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών αγορών, κοινωνική ασφάλιση για συντάξεις, συστήματα υπηρεσιών υγείας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.