Λακανική κλινική των ψυχώσεων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Λακανική κλινική των ψυχώσεων

Jacques - Alain Miller

16.74€ -27% 12.22€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789601629810

  • Κατηγορίες:

    Ψυχολογία | Ψυχανάλυση

  • Έτος κυκλοφορίας

    2008

  • Εκδότης

    Πατάκη

«Θα σας τη διατυπώσω, τέλος, κατά λέξη, γιατί είναι η μοναδική φράση του Λακάν που θα αναφέρω αυτή τη βραδιά στην οποία περιλαμβάνεται, κατά τη γνώμη μου, ο όρος της σχιζοφρένειας. Όλα τα άλλα αποτελούν μια πολύμοχθη κατασκευή στηριγμένη στον Φρόυντ και σε άλλα κείμενα του Λακάν. Αξίζει λοιπόν να σας τη διαβάσω:’’. . . δεν υπάρχει έμφυλη σχέση, καθότι υπάρχει ένα ζώο που έχει ως κατοικία τη γλώσσα και, εφόσον κατοικεί αυτήν, αυτή αποκτά επίσης λειτουργία οργάνου το οποίο εξ-ιστάμενο μ’ αυτό τον τρόπο το καθορίζει με τη λειτουργία του, και μάλιστα πριν αυτήν τη λειτουργία την ανακαλύψει. Ως εκ τούτου λοιπόν αναγκάζεται να ανακαλύψει ότι το σώμα του διαθέτει και άλλα όργανα και ότι η λειτουργία καθενός εξ αυτών του δημιουργεί πρόβλημα -κάτι που χαρακτηρίζει ειδικά τον σχιζοφρενή, που υφίσταται αυτήν την κατάσταση χωρίς τη συνδρομή ενός καθιερωμένου λόγου’’.»


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Βασιλική Γρηγοροπούλου (Μεταφραστής)

Η Βασιλική Γρηγοροπούλου γεννή8ηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, οι σπουδές και οι μελέτες της επικεντρώθηκαν στη νεότερη φιλοσοφία του 17ου και 18ου αιώνα. Στη διδακτορική της διατριβή ασχολήθηκε με το φιλοσοφικό σύστημα του Σπινόζα. Διδάσκει φιλοσοφία και φιλοσοφία της αγωγής στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Έχει διδάξει νεότερη φιλοσοφία στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εκτός από μια σειρά άρθρων σχετικά με τον Χομπς, τον Σπινόζα, τον Ντεκάρτ, και τον Ρουσσώ, έχει δημοσιεύσει τη μελέτη "Γνώση, πάθη και πολιτική στη φιλοσοφία του Σπινόζα" (Αλεξάνδρεια, 1999) και έχει επιμεληθεί το έργο του Σπινόζα "Πραγματεία για τη διόρθωση του νου" (Πόλις, 2000).

Δημήτρις Βεργέτης (Μεταφραστής)

Ο Δημήτρις Βεργέτης είναι ψυχαναλυτής, μέλος της NLS, υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού "αληthεια".

Γεωργία Φουντουλάκη (Μεταφραστής)


Ντόρα Περτέση (Μεταφραστής)

Η Ντόρα Περτέση είναι ψυχαναλύτρια. Ανήκει στη διευθυντική ομάδα -ως διευθύντρια σύνταξης- μαζί με τους Δημήτρη Βεργέτη και Βίκυ Σκούμπη, του περιοδικού ψυχανάλυσης, φιλοσοφίας και τέχνης "αλήthεια".

Γιώργος Αρχαύλης (Μεταφραστής)


Elfi Lefeuvre (Μεταφραστής)


Δημήτρις Βεργέτης (Επιμέλεια)

Ο Δημήτρις Βεργέτης είναι ψυχαναλυτής, μέλος της NLS, υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού "αληthεια".

Δημήτρις Βεργέτης (Υπεύθυνος Υποσειράς)

Ο Δημήτρις Βεργέτης είναι ψυχαναλυτής, μέλος της NLS, υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού "αληthεια".

Jacques - Alain Miller

Jacques - Alain Miller (Συγγραφέας)

Ο Ζακ-Αλέν Μιλέρ είναι ψυχαναλυτής, μέλος της Σχολής του Φροϊδικού Αιτίου (Γαλλία). Υπήρξε πρωτεργάτης της από τη στιγμή που δημιουργήθηκε, το 1981. Είναι επίσης ο ιδρυτής, το 1992, της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης (Π.Ε.Ψ.), της οποίας διετέλεσε γενικός εκπρόσωπος στη διάρκεια των δέκα πρώτων χρόνων της λειτουργίας της. Ο Ζακ-Αλέν Μιλέρ διευθύνει το Ινστιτούτο του Φροϊδικού Πεδίου, οργανισμό που παρέχει ψυχαναλυτική κλινική εκπαίδευση και αποτελείται από το σύνολο των Κλινικών Τμημάτων ανά τον κόσμο. Το νεαρότερο από αυτά είναι το Αθηναϊκό Παράρτημα Κλινικών Σπουδών που ιδρύθηκε από τον ίδιο το Νοέμβριο του 2003. Διευθυντής του τομέα ψυχανάλυσης του πανεπιστημίου Paris VIII, ο Ζακ-Αλέν Μιλέρ παραδίδει χωρίς διακοπή, από το 1972, ένα εβδομαδιαίο μάθημα με τίτλο "Ο λακανικός προσανατολισμός". Μαθητής των Ρ. Μπαρτ, Λ. Αλτουσέρ, Μ. Φουκώ και Ζ. Ντερριντά, στην Ecole Normale Superieure, από την οποία αποφοίτησε, ο Ζακ-Αλαίν Μιλλέρ σήμερα αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, τη σημαντικότερη προσωπικότητα του ψυχαναλυτικού κόσμου. Το έργο του-ανέκδοτο στο μεγαλύτερο του μέρος- αριθμεί πλέον των είκοσι πέντε σεμιναρίων, τα οποία, εν μέρει, δημοσιεύονται σε διάφορα ψυχαναλυτικά περιοδικά (la Cause freudienne, Quarto, Mental κ.τ.λ.), ενώ συγχρόνως μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
205
Διαστάσεις:
20x13
Βάρος:
0.236 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση