Ιστορίες από σύμπτωση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ιστορίες από σύμπτωση

Μυθιστόρημα

Erik Fosnes Hansen

(. . .) Το σπουδαίο αυτό μυθιστόρημα, που η κριτική χαιρέτισε ως μεγάλο έργο της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, παρουσιάζει τέσσερις ιστορίες. . . από σύμπτωση, γραμμένες με λυρισμό αλλά και επώδυνη, συχνά, οξυδέρκεια. Τα ορατά και αόρατα νήματα που διατρέχουν τη μοίρα των ηρώων του Έρικ Φόσνες Χάνσεν συνυφαίνουν ένα θεμελιώδες ερώτημα: Γιατί τα πράγματα συμβαίνουν έτσι όπως συμβαίνουν; Ποια μυστική αρχή διέπει το βίο των ζωντανών όντων; Με την αριστοτεχνική γραφή του ο βραβευμένος με Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Χάνσεν καταφέρνει να μας υποβάλει την αίσθηση του πόσο εξαιρετική σημασία έχει η κάθε ανθρώπινη ενέργεια και πόσο εύθραυστος είναι ο κόσμος, όπου η επιβίωση φαντάζει σαν μια ακατανόητη σύμπτωση, μια πράξη συμπαντικής προστασίας. Με μουσικότητα και χάρη, ο Χάνσεν διερευνά τη μεγαλοσύνη των μικρών πραγμάτων. Οι ιστορίες του συμβαίνουν σε διάφορες χώρες και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, με ένα λεπτοδουλεμένο σχέδιο της μοίρας να συνδέει ανθρώπους, κουλτούρες και εποχές.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Ελένη Κεχαγιόγλου

Ελένη Κεχαγιόγλου (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Ελένη Κεχαγιόγλου γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1969. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Υποψήφια διδάκτωρ του Παν/μίου Αιγαίου, με θέμα "Το θέατρο στην εκπαίδευση", το 2004 ήταν στη συγγραφική ομάδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου γράφοντας για τη Θεατρική Παιδεία στην "Ανάπτυξη των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών". Από το 1997 εργάζεται ως επιμελήτρια κειμένων, ενώ από το 1997 έως το 2001 δίδαξε λογοτεχνία στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Το 2003-2004 ήταν υπεύθυνη εκδόσεων του προγράμματος "Εξειδίκευση και Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών" στο Πανεπιστήμιο Αθήνας. Από το 2007 έως το 2010 διηύθυνε τη λογοτεχνική σειρά στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Μετά την αναστολή λειτουργίας των τελευταίων, διατήρησε από το 2011 έως το 2017 την ευθύνη των ειδικών εκδόσεων στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ). Σήμερα εργάζεται ως επιμελήτρια-υπεύθυνη εκδόσεων στις Εκδόσεις Πατάκη. Μεταξύ 2006-2013 δίδαξε επιμέλεια και διόρθωση κειμένων στο Εργαστήρι Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ, έχοντας διδάξει αντίστοιχα σεμινάρια στο ΕΚΕΜΕΛ. Σήμερα διδάσκει στη Σχόλη των Εκδόσεων Πατάκη. Έχει εργαστεί ως παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών (στο Βήμα 99,5 FM και σε σταθμούς των Ιωαννίνων). Κείμενά της έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά ("Διαβάζω", "Index", "The Books΄ Journal", "Ποιητική", κ.ά.) και στο blog πολιτισμού dim/art.

Erik Fosnes Hansen

Erik Fosnes Hansen (Συγγραφέας)

O Έρικ Φόσνες Χάνσεν είναι Νορβηγός συγγραφέας με διεθνή απήχηση· θεωρείται ο σπουδαιότερος σύγχρονος συγγραφέας της Νορβηγίας. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, στις 6 Ιουνίου 1965, αλλά μεγάλωσε στο Όσλο, όπου και σπούδασε φιλολογία, μουσική, ιστορία και θέατρο. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε είκοσι μόλις ετών, με το μυθιστόρημα "Fakjetarnet" (Ο πύργος του γερακιού), το οποίο ακολούθησαν άλλα τρία μυθιστορήματα. Το πιο γνωστό έργο του είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του, "Ψαλμοί στο τέλος του ταξιδιού", το οποίο μεταφράστηκε σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Ο Φόονες Χάνσεν έχει επίσης δημοσιεύσει ποίηση, δοκίμια και κριτικές σε εφημερίδες. Είναι μέλος της Νορβηγικής Ακαδημίας για τη Γλώσσα και τη Λογοτεχνία και, από καιρού εις καιρόν, εργάζεται στο κρατικό ραδιόφωνο της Νορβηγίας. Το 1990 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Οι "Ιστορίες από σύμπτωση" (1998) έχουν τιμηθεί με το Βραβείο Βιβλιοπωλών καθώς και με το Βραβείο ακροατών ραδιοφώνου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δέσπω Παπαγρηγοράκη (Μεταφραστής)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
648
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.803 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση