Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Δημήτρης Ζ. Πουλιανός
(Ο ζωγράφος: 1899-1972)

Δημήτρης Ζ. Πουλιανός
Όπως αναφέρει στο σημείωμα της Εταιρείας Ικαριακών Μελετών ο πρόεδρός της Χριστόδουλος Ξενάκης, ο ζωγράφος Δημήτρης Πουλιανός υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγικός, με αποτέλεσμα, μεγάλος αριθμός έργων του, που βρίσκονται διασκορπισμένα σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, να μην καταστεί δυνατόν να εντοπισθούν, να φωτογραφηθούν, να μελετηθούν και να συμπεριληφθούν στην παρούσα έκδοση. Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό του ζωγράφου, εκτός της πλούσιας παραγωγής του, ήταν και η δημιουργία πολλαπλών "αντιτύπων" ή παραλλαγών πάνω στο ίδιο θέμα, όπως "Χειμώνας", "Άνοιξη", "Τρικυμία", "Ζευγάς" κ.λπ. Δεν κατέστη έτσι δυνατό να συγκεντρωθούν όλες οι παραλλαγές των ίδιων θεματικών ενοτήτων, ούτε και κρίθηκε σκόπιμο να συμπεριληφθούν όλες στον παρόντα πρώτο τόμο του έργου του.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο ζωγράφος δεν έδινε τίτλο στα έργα του, το θεωρούσε προφανώς περιττό, ούτε και ανέγραφε πάντα την ημερομηνία δημιουργίας του κάθε πίνακα. Προτιμήθηκε, για ευνόητους λόγους, αντί της χρονολογικής η ειδολογική, κατά θεματικές ενότητες κατάταξη των πινάκων του.

Η φωτογράφηση των έργων του Δ. Πουλιανού, που βρίσκονται διασκορπισμένα σε ιδιωτικές συλλογές (με εξαίρεση όσων φυλάσσονται στην Εθνική Πινακοθήκη), δεν ήταν δυστυχώς πάντα επιτυχής, γιατί παρεμβάλλονταν οι υαλοπίνακες των κάδρων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είχε καλυφτεί και η υπογραφή του καλλιτέχνη, ενώ η μέτρηση των διαστάσεων ήταν αδύνατη.
Παρά τις δυσκολίες, πιστεύουμε ότι το εγχείρημα άξιζε τον κόπο, προκειμένου, σε αυτή τη φάση, να γίνει ευρύτερα γνωστό και να αξιολογηθεί δεόντως το σημαντικό έργο του Καριώτη ζωγράφου Δημήτρη Πουλιανού.

(από τον πρόλογο του Πέτρου Γ. Θέμελη)

31χ25 εκ., 215 σελίδες
Δέσιμο: Πανόδετο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 750.092 495 (Ζωγράφοι, Έλληνες), 750.495 (Ζωγραφική, Ελληνική)
Άλλα πρόσωπα: Πέτρος Γ. Θέμελης (Επιμελητής) , Δημήτρης Ζ. Πουλιανός (Ζωγράφος) ,
ISBN: 978-960-88697-2-1
ISBN (10ψήφιο): 960-88697-2-2
Βάρος: 1.74 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon
Εξαντλήθηκε
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.