Che Guevara
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Che Guevara

Η φλόγα που καίει ακόμα

Olivier Besancenot

Michael Löwy

14.20€ -10% 12.78€

...Ο Ernesto Guevara de la Serna ήταν ένας αγωνιστής που χρησιμοποιούσε την πένα το ίδιο άνετα με το τουφέκι. Όμως για ποιο σκοπό μαχόταν; Πώς έβλεπε την πάλη των λαών της Λατινικής Αμερικής και ολόκληρου του κόσμου για την απελευθέρωσή τους; Τι εικόνα είχε σχηματίσει για τον σοσιαλισμό, τον `νέο άνθρωπο`, την επιτέλους χειραφετημένη από τον καπιταλιστικό εφιάλτη κοινωνία;...
Ο `Che` δεν ήταν άγιος, ούτε υπεράνθρωπος, ούτε και κανένα αλάνθαστο ον: ήταν ένας άνθρωπος όπως όλοι, με προτερήματα και αδυναμίες, σημεία διαύγειας και τύφλωσης, λάθη και αδεξιότητες. Όμως είχε εκείνη τη σπάνια για όσους δρουν στην πολιτική σκηνή ποιότητα: συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων, ιδεών και πρακτικών, σκέψης και δράσης. Από αυτήν την άποψη υπήρξε εξαίρεση, κι αυτή η ιδιαιτερότητα ευθύνεται εν πολλοίς για την έλξη που ασκεί, ακόμη και σήμερα, σε πολλούς ανθρώπους -νέους κυρίως- σε ολόκληρο τον κόσμο...Δεν ρίχνουμε καμιά νοσταλγική ματιά στη σκέψη του Che. Απεναντίας, η επάνοδος στις ιδέες του, σαράντα χρόνια μετά το θάνατό του, επιτρέπει να εντοπίσουμε τη φλέγουσα επικαιρότητά τους για το έργο της μαρξιστικής ανανέωσης και της πολιτισμικής και πολιτικής αναμόρφωσης που διεξάγουν όσοι δεν έχουν εγκαταλείψει την ιδέα της οικοδόμησης μιας εναλλακτικής πρότασης στον καπιταλισμό...Ο.Β. & M.L.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Olivier Besancenot (Συγγραφέας)

Ο Olivier Besancenot γεννήθηκε το 1974 στο Παρίσι. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ και σήμερα εργάζεται ως ταχυδρόμος. Έχει διατελέσει στέλεχος της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Λίγκας [LCR] και υποψήφιός της στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2002 και του 2007, ενώ το 2008 συμμετείχε στην ίδρυση του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος [NPA].
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Michael Löwy

Michael Löwy (Συγγραφέας)

Ο Μικαέλ Λεβί γεννήθηκε το 1938 στο Σάο Πάολο. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης κάτω από την καθοδήγηση του Lucien Goldmann, ενώ εργάστηκε ως λέκτορας πολιτικής φιλοσοφίας στα Πανεπιστήμια του Τελ Αβίβ και του Μάντσεστερ. Εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι το 1969, όπου δούλεψε με τον Νίκο Πουλαντζά στο Πανεπιστήμιο του Βενσάν. Σήμερα είναι επίτιμος διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών [CNRS], ενώ διδάσκει στην ?cole des Hautes Etudes en Sciences Sociales [EHESS]. Είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, του Οικοσοσιαλιστικού Διεθνούς Δικτύου και του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος [ΝΡΑ]. Στη χώρα μας είναι γνωστός τόσο από τις ομιλίες του σε διάφορες εκδηλώσεις όσο και από άρθρα του και συνεντεύξεις.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Σταμπάκης (Μεταφραστής)

Ο Νίκος Σταμπάκης είναι μεταφραστής-επιμελητής και ιδρυτικό μέλος της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Αθηνών. Έχει εκδόσει την ποιητική συλλογή "Το μπαούλο με τις μπίλιες" (εκδ. Φαρφουλάς, 2007) και έχει μεταφράσει ποίηση του Benjamin Peret ("Απαγορεύεται η αφισοκόλληση", εκδ. Ύψιλον, Edward Lear ("Τα γραπτά της Α-νοησίας", εκδ. Φαρφουλάς, 2007), την ανθολογία "Surrealism in Greece" (εκδ. University of Texas Press, 2008) και πολλά άλλα βιβλία και μικρότερα κείμενα, κυρίως από τον διεθνή υπερρεαλισμό και τη λογοτεχνία του φανταστικού.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
173
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.277 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση