Η προσχολική εκπαίδευση στον 21ο αιώνα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η προσχολική εκπαίδευση στον 21ο αιώνα

Θεωρητικές προσεγγίσεις και διδακτικές πρακτικές

Συλλογικό έργο

Κώστας Γαβριλάκης

Ευγενία Φλογαΐτη

30.43€ -27% 22.21€

Τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο η σπουδαιότητα της προσχολικής εκπαίδευσης, καθώς σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα επισημαίνουν ότι η προσχολική ηλικία αποτελεί μια κρίσιμη περίοδο για την ολόπλευρη ανάπτυξη των μικρών παιδιών.
Ο συλλογικός αυτός τόμος αποσκοπεί να συμβάλει στη σχετική συζήτηση που έχει ανοίξει σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα δημοσιεύοντας 69 αυτόνομα κείμενα που προβάλλουν σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις, ερευνητικές μελέτες και διδακτικές προτάσεις.
Τα άρθρα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο απαντούν σε κρίσιμα ερωτήματα που βασανίζουν τους περισσότερους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα ποικίλα προσχολικά περιβάλλοντα, παρουσιάζοντας καινοτόμες παιδαγωγικές παρεμβάσεις και δράσεις, και προτείνοντας ολοκληρωμένες εκπαιδευτικές και διδακτικές πρακτικές. Το βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει πολύτιμο βοηθό, συνεργάτη και σύμβουλο στα χέρια όλων των εκπαιδευτικών που δραστηριοποιούνται στο νευραλγικό χώρο της προσχολικής εκπαίδευσης (και γιατί όχι και της πρωτοβάθμιας), και να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω επιστημονική έρευνα, πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις και πειραματισμούς.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Γαβριλάκης (Συγγραφέας)

Μηχανικός Αεροσκαφών, Ολυμπιακές Αερογραμμές.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευγενία Φλογαΐτη (Συγγραφέας)

Η Ευγενία Φλογαΐτη είναι Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία - ΤΕΑΠΗ) και διευθύνει το Κέντρο Έρευνας, Μελέτης και Εφαρμογών στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ΚΕΜΕΠΕ). Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1953. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οικολογία (μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα) στην Ecole Normale Superieure - Universite de Paris 6 στη Γαλλία. Τα τελευταία είκοσι χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει διευθύνει και συμμετάσχει σε πολλά εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταύρος Γρόσδος (Συγγραφέας)

Ο Σταύρος Γρόσδος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φλώρινα. Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Φλώρινας, φοίτησε στη Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης (Σ.Ε.Λ.Δ.Ε.) και στο Διδασκαλείο Θεσσαλονίκης "Δημ. Γληνός" του Α.Π.Θ. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει το μάθημα της εικαστικής αγωγής σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι συγγραφέας του βιβλίου "Το πανηγύρι των χρωμάτων" (εκδ. Μαστορίδη). Άρθρα του σχετικά με την αισθητική παιδεία έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά. Δίδαξε σε επιμορφωτικά προγράμματα του 1ου Π.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης. Έχει εκπονήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά μεταξύ των οποίων ένα πρωτότυπο πρόγραμμα διδασκαλίας της μοντέρνας τέχνης που εφαρμόζεται σε σχολεία. Είναι δημιουργός και εμψυχωτής τους Εργαστηρίου Εικαστικών για δασκάλους. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έλση Ντολιοπούλου

Έλση Ντολιοπούλου (Συγγραφέας)

Η Έλση Ντολιοπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι απόφοιτος της Σχολής Νηπιαγωγών Αθηνών και κάτοχος πτυχίου Μπάτσελορ στην προσχολική και πρωτοσχολική εκπαίδευση και Μάστερ στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Διαθέτει επίσης ένα δεύτερο Μάστερ στην προσχολική και πρωτοσχολική εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, από το οποίο και ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ με την ίδια εκπαίδευση. Έχει εργαστεί ως νηπιαγωγός στα σχολεία της Αμερικανικής Παροικίας Αθηνών και έχει διδάξει στα Παιδαγωγική Τμήματα Νηπιαγωγών των Πανεπιστημίων Πατρών και Αθηνών, στο Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας του ΤΕΙ Αθηνών, καθώς επίσης και στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης, στο πρόγραμμα εξομοίωσης νηπιαγωγών στη Θεσσαλονίκη και την Κύπρο και στα ΠΕΚ Αθηνών, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και Χαλκίδας. Επιπλέον, είναι μέλος της Επιστημονικής Ομάδας για το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο του ΥΠΕΠΘ. Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Χρυσαφίδης (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Χρυσαφίδης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο και χρημάτισε, μετά την αποφοίτησή του από την Παιδαγωγική Ακαδημία της Αλεξανδρούπολης, δάσκαλος σε σχολεία της περιοχής, καθώς και της Δυτικής Γερμανίας. Του απενεμήθη ο τίτλος του Magister στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, όπου και κατέθεσε διδακτορική διατριβή στην παιδαγωγική υπό την επίβλεψη του καθηγητή F. von Cube. Σήμερα υπηρετεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με γνωστικά αντικείμενα Διδακτική Μεθοδολογία και Αναλυτικά Προγράμματα. Εκτός από τα άρθρα του σε διάφορα περιοδικά και τις ανακοινώσεις του σε επιστημονικά συνέδρια, έχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μένη Δ. Κανατσούλη (Συγγραφέας)

Η Μένη Κανατσούλη είναι Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΤΕΠΑΕ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Φιλολογία στο ΑΠΘ και πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα στην ιστορική και κοινωνική ανθρωπολογία από την Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales του Παρισιού. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και ανακοινώσεις της σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και συλλογικά έργα, καθώς και αρκετά βιβλία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ειρήνη Νάκου

Ειρήνη Νάκου (Συγγραφέας)

Η Ειρήνη Νάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε ιστορία-αρχαιολογία και αγγλική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα "Η ιστορική σκέψη των παιδιών μέσα σε μουσειακό περιβάλλον" στο University of London Institute of Education. Ειδικεύεται στη διδακτική της ιστορίας και τη μουσειοπαιδαγωγική. Είναι επίκουρος καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και για νέους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Δασκολιά (Συγγραφέας)

Η Μαρία Δασκολιά σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγικά και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Περιβαλλοντική Ψυχολογία (MSc) στο Πανεπιστήμιο του Surrey στην Αγγλία. Είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο αντικείμενο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και από το 2000 διδάσκει στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Ι. Σακελλαρίου (Συγγραφέας)

Η Μαρία Ι. Σακελλαρίου είναι πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και των Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Ολοκλήρωσε τον διετή κύκλο σπουδών του Μεταπτυχιακού Τμήματος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. με κατεύθυνση στα "Παιδαγωγικά" όπου και απέκτησε το διδακτορικό της δίπλωμα. Παρακολούθησε σειρά παιδαγωγικών μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Συμμετείχε σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και σε επιστημονικές επιτροπές. Παρείχε εκπαιδευτικό έργο στα πλαίσια της διδασκαλίας των μαθημάτων "Παιδαγωγικά" και "Ειδική διδακτική" στη θεολογική σχολή του Α.Π.Θ. Το συγγραφικό της έργο και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από την Κοινωνική Μάθηση. Από το 1995 διδάσκει ως καθηγήτρια στην Α΄ Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δόμνα - Μίκα Κακανά (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευαγγελία Κανταρτζή

Ευαγγελία Κανταρτζή (Συγγραφέας)

Η Ευαγγελία Κανταρτζή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχικά στη Φιλοσοφική Σχολή (παιδαγωγικό τμήμα) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατόπιν πήρε το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Το 1990 πήρε το δίπλωμα του Μεταπτυχιακού Κύκλου Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Παιδαγωγικού Τμήματος. Η μεταπτυχιακή της εργασία είχε τον τίτλο "Η εικόνα της γυναίκας. Διαχρονική έρευνα των αναγνωστικών βιβλίων του Δημοτικού Σχολείου", που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κυριακίδη. Το 2001 αναγορεύτηκε διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο Hull της Αγγλίας με θέμα της διδακτορικής διατριβής "Τα στερεότυπα για το ρόλο των δύο φύλων στα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια του δημοτικού σχολείου". Υπηρέτησε με απόσπαση τα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Άρθρα της με παιδαγωγικό περιεχόμενο έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα παιδαγωγικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δέσποινα Δεσλή (Συγγραφέας)

Η Δέσποινα Δεσλή είναι Λέκτορας Ανάπτυξης Μαθηματικής Σκέψης στην Προσχολική Ηλικία στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευρυδίκη Ζαχοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλεία Χρηστίδου

Βασιλεία Χρηστίδου (Συγγραφέας)

Η Βασιλεία Χρηστίδου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δόμνα - Μίκα Κακανά (Επιμέλεια)


Γιώτα Σιμούλη (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
598
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.97 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση