Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Νομισματικές σχέσεις, διεθνής τραπεζική και χρηματοδότηση
(Νομισματικά καθεστώτα, διεθνοποίηση χρηματαγορών, διεθνείς χρηματοπιστωτικές κρίσεις, χρηματοοικονομικές καινοτομίες)

Offer
Η περίοδος μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου συνοδεύτηκε από μία ταχεία αύξηση του διεθνούς εμπορίου, καθιστώντας έτσι αναγκαία την επέκταση της τραπεζικής δραστηριότητας εκτός των γεωγραφικών ορίων κάθε χώρας. Στην τελευταία εικοσαετία, ο όγκος του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ χωρών αυξήθηκε ταχύτερα από ό,τι η συνολική παγκόσμια παραγωγή, επιφέροντας έτσι μία ενίσχυση της οικονομικής αλληλεξάρτησης μεταξύ των χωρών. Η διεθνής τραπεζική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά την ίδια περίοδο με ρυθμό σχεδόν υπερδιπλάσιο του ρυθμού αύξησης του διεθνούς εμπορίου και του παγκόσμιου προϊόντος.

Η ανάγκη χρηματοδότησης των διεθνών εμπορικών συναλλαγών καθώς και η εξυπηρέτηση πελατών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, αποτέλεσαν τους βασικότερους προσδιοριστικούς παράγοντες της ενίσχυσης της τάσης διεθνοποίησης των εθνικών χρηματαγορών. Παράλληλα, η κυβερνητική παρεμβατική πολιτική στον καθορισμό ενός ασφυκτικού πλαισίου για την κίνηση των εμπορικών και κεφαλαιακών ροών, οδήγησε στη δημιουργία θυγατρικών στο εξωτερικό πιστωτικών ιδρυμάτων, σε μία προσπάθεια αποφυγής των περιοριστικών δεσμεύσεων στο εγχώριο χρηματοδοτικό περιβάλλον. Περαιτέρω, οι τράπεζες επιθυμούσαν να αποκτήσουν σημαντικό μερίδιο στη διαρκώς διευρυνόμενη αγορά των διεθνών ανταλλαγών νομισμάτων. Η πρόοδος της τεχνολογίας στον τομέα της πληροφορικής και της επικοινωνίας επέφερε τη δυνατότητα της ταχύτατης μεταφοράς χρηματικών ροών μεταξύ των εθνικών κεφαλαιαγορών, μειώνοντας σημαντικά το συναλλακτικό κόστος και ενισχύοντας το διεθνή ανταγωνισμό.

Τα οφέλη ευημερίας που αποκομίζουν οι χώρες από την παγκοσμιοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, είναι σημαντικά. Η ενοποίηση των κατακερματισμένων εθνικών χρηματαγορών και η διεθνοποίηση των τραπεζικών εργασιών συμβάλλουν τα μέγιστα στην αποτελεσματικότερη κατανομή των πόρων. Επιτρέπουν τη μεταφορά κεφαλαίων από τις πλεονασματικές στις ελλειμματικές χώρες και παρέχουν τη δυνατότητα στους εγχώριους επενδυτές να αναπροσαρμόζουν το χαρτοφυλάκιο τους ανάλογα με τις ευκαιρίες απόδοσης που παρουσιάζονται εκτός των γεωγραφικών ορίων της χώρας προέλευσης του κεφαλαίου.

Η ανάγκη περιγραφής αυτών των τάσεων, καταγραφής των αιτιών τους και διερεύνησης των συνεπειών τους τόσο στη διαμόρφωση του συγχρόνου οικονομικού περιβάλλοντος, όσο και στο σχεδιασμό της νομισματικής πολιτικής, υπήρξε η κύρια ιδέα για τη συγγραφή του παρόντος βιβλίου. Στα δέκα μικρά δοκίμια που το αποτελούν, προσπαθούμε να παρουσιάσουμε τους μηχανισμούς και τα προβλήματα του σύγχρονου παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού σκηνικού.

24χ17 εκ., 285 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 332.1 (Τράπεζες και τραπεζικές εργασίες ), 332 (Χρηματοοικονομική)
ISBN: 978-960-02-1204-4
ISBN (10ψήφιο): 960-02-1204-Χ
Βάρος: 0.497 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 1997
Γράψε τη δική σου κριτική
20.76
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.29
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Είναι οικονομολόγος στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank από το 1995 ασχολούμενος με θέματα οικονομικής ανάλυσης και επιχειρησιακού σχεδιασμού. Είναι διδάκτωρ οικονομικών επιστημών και έχει διδάξει ως επισκέπτης επίκουρος καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1995-1997). Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων, ενώ ερευνητικές εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Η Σοφία Λαζαρέτου είναι οικονομολόγος στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τραπέζης της Ελλάδος από το 1997. Διετέλεσε Λέκτορας Διεθνών Νομισματικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (1994-1997) και ερευνητικός εταίρος του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (1996-1998). Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1993-1994) και είναι διδάκτωρ Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων ενώ εργασίες της έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.