Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Φάρμακα και θαύματα...
(Γιατροί, νοσηλευτές και άγιοι, γιάτραινες και ακτουάριοι)
Συγγραφέας:   Βασίλης Κατσαρός


Φάρμακα και θαύματα...
Γιατροί και νοσοκόμοι, ακτουάριοι, μυρεψοί, χειρουργοί, μαίες και γιάτραινες: ο κόσμος της υγείας και της αρρώστιας. Πώς μπορούσες να γίνεις γιατρός στα βυζαντινά χρόνια; Τι βιβλία έπρεπε να μελετήσεις και σε ποιο σχολείο να πας; Τι εργαλεία χρησιμοποιούσε ο χειρουργός; Υπήρχαν νοσοκομεία και ποιος ρύθμιζε τη λειτουργία τους; Όπως σε κάθε κοινωνία, έτσι και στη βυζαντινή, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν την υγεία και την πρόνοια μας μιλάει για όψεις και γνώσεις αυτής της κοινωνίας, για τη φροντίδα των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων, αλλά και για την οργάνωση της επαγγελματικής τάξης των γιατρών. Κι ακόμα, για το ρόλο του κράτους και της Εκκλησίας, αλλά και τους φόβους και τις δεισιδαιμονίες γύρω από ένα θέμα που ακουμπάει όλους τους ανθρώπους.

Αγκαλιάζοντας τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, η Βυζαντινή αυτοκρατορία στάθηκε για μια ολόκληρη χιλιετία το σταυροδρόμι ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Στα μεγάλα πνευματικά κέντρα (Αθήνα, Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια, Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη), όσοι ήθελαν να εξασκήσουν την ιατρική είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη μεγάλη μορφή του Ιπποκράτη, καθώς και με εκείνη του Γαληνού. Έτσι, μπολιάστηκαν από τις αρχαιοελληνικές και ρωμαϊκές γνώσεις στον τομέα αυτό.

Με την κατάληψη της Αλεξάνδρειας και της Ανατολής από τους Άραβες, δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη των επιστημών στον αραβικό κόσμο. Πολλά αρχαιοελληνικά ιατρικά κείμενα μεταφράζονται στα αραβικά και το Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης αναδεικνύεται σε σπουδαίο επιστημονικό κέντρο όπου καλλιεργείται ιδιαίτερα η ιατρική επιστήμη.

Τα παραθέματα από τις πηγές, η πλούσια εικονογράφηση από έργα βυζαντινής τέχνης, η πλήρης τεκμηρίωση, ο χάρτης και το χρονολόγιο που συνοδεύουν το βιβλίο, το καθιστά έκδοση εξαιρετικού επιπέδου, πρωτοποριακή για τα ελληνικά εκπαιδευτικά πράγματα, πολύτιμο βοήθημα για τη διδασκαλία της βυζαντινής ιστορίας στην Ε΄ Δημοτικού και τη Β΄ Γυμνασίου.

20χ20 εκ., 59 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Ηλικία Από: 10 ετών ως 13 ετών.
Ονομασία σειράς: Στους Δρόμους του Βυζαντίου
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.3 (Βυζαντινή Αυτοκρατορία - Ιστορία - 324-1453)
ISBN: 978-960-471-005-8
ISBN (10ψήφιο): 960-471-005-2
Βάρος: 0.35 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
15.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.35
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Κατσαρός, Βασίλης
Βυζαντινολόγος - Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1947 Ο Βασίλης Κατσαρός είναι Καθηγητής της Μεσαιωνικής Ελληνικής (Βυζαντινής) Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., απ΄ όπου και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα. Δίδαξε ως Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Σόφιας και Κύπρου, καθώς και σε μεταπτυχιακά προγράμματα Σχολών του Α.Π.Θ. και των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αθηνών. Συνεργάστηκε επίσης με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το συγγραφικό του έργο (6 βιβλία και πάνω από 100 άρθρα) καλύπτει θέματα Φιλολογίας, Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Τέχνης και Πολιτισμού του Βυζαντίου. Έλαβε ενεργό μέρος σε 65 επιστημονικά συνέδρια και συμπόσια. Από το 1987 συμμετέχει στο Πρόγραμμα Επιστημονικής Συνεργασίας Α.Π.Θ. και Πανεπιστημίου Σόφιας (ειδική σειρά εκδόσεων του Α.Π.Θ). Συμμετέχει επίσης σε ειδικά προγράμματα διεπιστημονικής συνεργασίας για την έκδοση Βυζαντινών Κυπριακών Κειμένων και στο εκδοτικό πρόγραμμα "Corpus Fontium Historiae Byzantinae" της Διεθνούς Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών. Είναι συνεκδότης του επιστημονικού περιοδικού "Ιστορικογεωγραφικά", μέλος της κριτικής Επιτροπής του "Περί Θράκης" (επιστημονικό περιοδικό του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης) και Διευθυντής της σειράς "Βυζαντινοί Συγγραφείς" των εκδόσεων "Ζήτρος". Είναι μέλος του "International Scholarly Council" του "Ivan Dujcev Center for Slavobyzantine Studies", μέλος των Επιστημονικών Επιτροπών του Κέντρου Πολιτιστικών Μελετών "Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος" της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών, τακτικό μέλος του Αρχαιολογικού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, επιστημονικός σύμβουλος και συνεργάτης του Κέντρου Λόγου και Τέχνης "Διέξοδος" και Πρόεδρος του Δ.Σ. του "Ιδρύματος Γ. και Κ. Γρηγοριάδη". Διετέλεσε μέλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας και Θράκης, Διευθυντής του Τμήματος Βυζαντινής Φιλολογίας του Κ.Β.Ε., μέλος των Δ.Σ. της "Εταιρείας Βυζαντινών Ερευνών" και της "Ελληνικής Παλαιογραφικής Εταιρείας". Διετέλεσε διευθυντής του τομέα μεσαιωνικών και νεοελληνικών σπουδών και εξελέγη για δεύτερη φορά πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.