Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ενσώματος νους, πλαισιοθετημένη γνώση και εκπαίδευση
(Προσεγγίζοντας την ποιητική και τον πολιτισμό του σκεπτόμενου σώματος: διεπιστημονικές προσεγγίσεις)

Offer
Η μελέτη της ανθρώπινης δράσης, επικοινωνίας και γνώσης μέσα από την προοπτική του σώματος είναι ένας καινούργιος ορίζοντας εξερεύνησης της ενσώματής μας ύπαρξης και των σχέσεων μας με τους άλλους ανθρώπους. Ο υπερνοησιαρχισμός (ορθολογισμός) και αφαιρετικός αντικειμενισμός της Δυτικής πολιτισμικής παράδοσης και μαζί μ΄ αυτόν οι περισσότερες προσεγγίσεις της φιλοσοφίας, της ψυχολογίας, της ιστορίας, της κοινωνιολογίας, αλλά και των επιστημών της αγωγής έχουν σε μεγάλο βαθμό αγνοήσει τις θεμελιακές σχέσεις του σώματος με τις γνωστικές (γνωσιακές), επικοινωνιακές και πολιτισμικές διαδικασίες, λειτουργώντας στη βάση ποικίλων δυισμών (δυαδισμών): νου-σώματος, νόησης-εμπειρίας, υποκειμένου-αντικειμένου, ουσίας-φαινομένου, οργανισμού-περιβάλλοντος, φύσης-πολιτισμού, κοινωνίας-ατόμου, δημόσιου-ιδιωτικού, γλώσσας-ομιλίας κ.ά.

Σκοπός του διεπιστημονικού αυτού συλλογικού βιβλίου είναι η παρουσίαση της σύγχρονης προβληματικής (θέσεις, κριτικές διαμάχες, διλήμματα, παρανοήσεις, καταχρήσεις) και των πρόσφατων ερευνητικών πορισμάτων σχετικά: (1) με τη φύση του σώματος, (2) τις κοινωνικο-ιστορικές και πολιτισμικές διαστάσεις του σώματος, (3) το ρόλο που το σώμα παίζει στις γνωστικές (γνωσιακές), μαθησιακές, αναπτυξιακές, επικοινωνιακές, διαπροσωπικές, κοινωνικο-ηθικές και ψυχοθεραπευτικές διαδικασίες, (4) τις σωματικές βάσεις της καλλιτεχνικής/αισθητικής δημιουργίας και επικοινωνίας και (5) το ρόλο που παίζει το σώμα στη θρησκεία και στην κατασκευή νέων μορφών υποκειμενικότητας.

Περιέχονται οι ενότητες:

Μέρος Πρώτο
Σώμα και κοινωνικο-ιστορικές και πολιτισμικές διαδικασίες

Κεφάλαιο 1
Μάριος Α. Πουρκός, "Πέρα από τις νεωτερικές και μετανεωτερικές αναγνώσεις του σώματος: προς μια οικο-σωματικο-βιωματική προσέγγιση"
Κεφάλαιο 2
Γεώργιος Αλεξιάς, "Κυβερνο-Οργανισμοί (Cyborgs), Δυνητικά Σώματα (Virtual Bodies), Μετα-Σώματα: Επιστημονική φαντασία ή εναλλακτικές μορφές σωματοποίησης;"
Κεφάλαιο 3
Θανάσης Αλεξίου, "Η πολιτική οικονομία του σώματος: από το πραγμοποιημένο σώμα στο Άκεντρο σώμα"

Μέρος Δεύτερο
Σώμα, γνώση, ηθικοί προσανατολισμοί και εναλλακτικές ψυχοπαιδαγωγικές προσεγγίσεις

Κεφάλαιο 4
Μάριος Α. Πουρκός, "Προσεγγίσεις των εννοιών και κατηγοριών: προς μια οικο-σωματικο-βιωματική προσέγγιση και μια βιωματική, ευρετική και διαλογική/ επικοινωνιακή ψυχοπαιδαγωγική"
Κεφάλαιο 5
Γεώργιος Μαραγκός, "Ωσεί παρόντα μέλη"
Κεφάλαιο 6
Μάριος Α. Πουρκός, "Ηθική δράση και διαδικασίες διαμόρφωσης των ηθικών προσανατολισμών των δύο φύλων: προς μια οικο-σωματικο-βιωματική προσέγγιση και μια βιωματική, ευρετική και διαλογική/ επικοινωνιακή ψυχοπαιδαγωγική"

Μέρος Τρίτο
Σώμα, παιδί και εκπαίδευση: πρακτικές ελέγχου του σώματος και δημιουργικές διαστάσεις της σωματικής δράσης

Κεφάλαιο 7
Βασιλική Ρήγα, "Ιστορία του σώματος: από τις φιλοσοφικές προσεγγίσεις στο σύγχρονο "Κίνημα της Σωματικότητας" στην εκπαίδευση"
Κεφάλαιο 8
Γεώργιος Τζάρτζας, "Αλληλοδιδακτικό σχολείο: το σώμα στην εκπαίδευση"
Κεφάλαιο 9
Μένη Τσίγκρα, "Έλεγχος του σώματος στο νηπιαγωγείο"
Κεφάλαιο 10
Μανόλης Δαφέρμος, "Σωματική ανεπάρκεια και εκπαίδευση: η περίπτωση ενός σχολείου για παιδιά με ταυτόχρονη απώλεια όρασης και ακοής"
Κεφάλαιο 11
Πήλιος - Δημήτρης Λ. Σταύρου, "Σωματικό σχήμα και εικόνα του σώματος"
Κεφάλαιο 12
Καλλιόπη Τρούλη, "Η σημασία και ο ρόλος της ψυχοκινητικής αγωγής στην προσχολική εκπαίδευση"

Μέρος Τέταρτο
Σώμα και μη λεκτική επικοινωνία στην εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία

Κεφάλαιο 13
Παναγιώτης Ι. Σταμάτης, "Πρωταρχικές μορφές μη λεκτικής επικοινωνίας και η σπουδαιότητά τους στην αναπτυξιακή και παιδαγωγική/μαθησιακή διαδικασία"
Κεφάλαιο 14
Μαρία Μαλικιώση - Λοΐζου και Ελισάβετ Σπόντα, "Ο ρόλος της λεκτικής και μη-λεκτικής επικοινωνίας στη μαθησιακή διαδικασία του νηπιαγωγείου"

Μέρος Πέμπτο
Σώμα και τέχνη (σωματικές διαστάσεις της καλλιτεχνικής/ αισθητικής δημιουργίας και επικοινωνίας)

Κεφάλαιο 15
Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος, "Όσμωση του σώματος και του κόσμου στις "Ανθρωπομετρίες" του Yves Klein"
Κεφάλαιο 16
Ανδρέας Φουντουλάκης, "Βίωμα, αναπαράσταση και γνώση στις "Θεσμοφοριάζουσες" του Αριστοφάνη"
Κεφάλαιο 17
Νικόλαος Γ. Χαραλαμπόπουλος, "Πρόσωπο, σώμα και ψυχή στον "Χαρμίδη" του Πλάτωνος"
Κεφάλαιο 18
Γιάννης Κιουρτσάκης, "Από το κάτω μέρος του σώματος στο συλλογικό σώμα: το παράδειγμα του Καραγκιόζη"

Μέρος Έκτο
Σώμα και διαδικασίες κατασκευής νέων μορφών υποκειμενικότητας

Κεφάλαιο 19
Ελένη Ανδριάκαινα, "Σώμα, εαυτός και ασθένεια: η εναλλακτική ολιστική ιατρική και ο ρόλος της ψυχοθεραπείας και της συμβουλευτικής στην κατασκευή νέων μορφών υποκειμενικότητας"
Κεφάλαιο 20
Ελευθερία (Ρόζα) Βασιλάκη, "Σώμα, σεξ και σεξ-ειδήμονες: από τη μεταφυσική της ψυχής στη μεταφυσική του σώματος"

Μέρος Έβδομο
Σώμα και ψυχοθεραπευτικές διαδικασίες

Κεφάλαιο 21
Ρόμπερτ Μέλλον, "Σώμα και συμπεριφορά: μια συμπεριφοριστική ερμηνεία της αποτελεσματικότητας της ψυχοθεραπείας μέσω της Τέχνης"
Κεφάλαιο 22
Κωνσταντίνα Ζγαντζούρη, "Εικόνα του σώματος και του εαυτού στη σχιζοφρένεια και δυνατότητες αναδόμησης μέσω της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας"
Κεφάλαιο 23
Ηλίας Ε. Κουρκούτας, "Εικόνα του σώματος και ενδοψυχική/ διαπροσωπική δυναμική στην ψυχογενή ανορεξία: φιλοσοφία και τεχνικές παρεμβατικών προσεγγίσεων"

Μέρος Όγδοο
Σώμα και θρησκεία

Κεφάλαιο 24
Κυριάκος Σταυριανός, "Η διδασκαλία του Ιωάννη του Χρυσοστόμου για το ανθρώπινο σώμα"
Κεφάλαιο 25
Χρυσή Καρατσινίδου, "Κενωτική παράδοση και σώμα στον Μ. Μπαχτίν"
Κεφάλαιο 26
Halina Grzymala - Moszczynska, "Body and Religious Experience"

24χ17 εκ., 720 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Οικο-σωματικο-βιωματικές Προσεγγίσεις
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 300 (Κοινωνικές επιστήμες), 616.891 4 (Ψυχοθεραπεία), 370.15 (Παιδαγωγική ψυχολογία ), 153.69 (Επικοινωνία, Μη λεκτική), 701 (Τέχνη - Θεωρία), 153 (Γνωστική επιστήμη), 233.5 (Σώμα, Ανθρώπινο - Θρησκευτικές απόψεις), 128.2 (Σώμα, Ανθρώπινο)
ISBN: 978-960-01-1200-9
ISBN (10ψήφιο): 960-01-1200-2
Βάρος: 1.196 κιλά
Εκδότης: Gutenberg
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
51.65
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

38.22
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Γεώργιος Αλεξιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτορας Κοινωνιολογίας της Ιατρικής (1998). Από το 2003 είναι λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και διδάσκει στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος Ψυχολογίας «Οργανωτική Ψυχολογία» και «Δυνητικές Κοινότητες». Τα γνωστικά αντικείμενα με τα οποία ασχολείται είναι η ψυχοκοινωνιολογία της υγείας, η κοινωνιολογία του σώματος και η οργανωτική θεωρία. Έχει συγγράψει το βιβλίο "Λόγος περί ζωής και θανάτου: Η ιατρική πράξη ως μορφή κοινωνικής αλληλόδρασης στις μονάδες εντατικής θεραπείας" (Αθήνα, 2000).

Ο Θανάσης Αλεξίου είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι απόφοιτος του τμήματος κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Munster (Γερμανία). Η διδακτορική του διατριβή, με τίτλο " Η συγκρότηση του ελληνικού εργατικού κινήματος" εκδόθηκε το 1994 από τον εκδοτικό οίκο Peter Lang, αφού έλαβε το "τυπωθήτω" του πανεπιστημίου Munster (Frankfurt - New York, 1994) .Υπήρξε υπότροφος εξωτερικού του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Έχει διδάξει στο τμήμα κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο γενικό τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους και έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: -"Περιθωριοποίηση και ενσωμάτωση. Η κοινωνική πολιτική ως μηχανισμός ελέγχου και κοινωνικής πειθάρχησης", Αθήνα 1999 (εκδόσεις Παπαζήση) -"Εργασία, εκπαίδευση και κοινωνικές τάξεις. Το ιστορικο-θεωρητικό πλαίσιο", Αθήνα, 2002 (εκδόσεις Παπαζήση)

Ο Μανόλης Δαφέρμος (Δαφερμάκης) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και κατοικεί στο Ηράκλειο Κρήτης. Πραγματοποίησε τις βασικές και μεταπτυχιακές του σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσωφ της Μόσχας. Το 1995 ανακηρύχθηκε διδάκτορας Φιλοσοφίας (Ph.D.) του παραπάνω πανεπιστημίου. Ο Μανόλης Δαφέρμος διδάσκει στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και είναι επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης. Έχει, επίσης, εργαστεί ως ωρομίσθιος καθηγητής της ΠΑΤΕΣ Ηρακλείου. Η ερευνητική του δραστηριότητα πραγματοποιείται στα πλαίσια του θεωρητικού προγράμματος της διεθνούς Λογικο-Ιστορικής σχολής. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά.

Η Μαρία Μαλικιώση - Λοΐζου είναι διδάκτορας της συμβουλευτικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Maine των ΗΠΑ και καθηγήτρια συμβουλευτικής ψυχολογίας στο ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου και υπήρξε πρόεδρος. Υπήρξε υπότροφος της γαλλικής κυβέρνησης για την εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας (1983-1985) στο C.N.R.S., University Paris VII στη Γαλλία. Παράλληλα συνεργάστηκε με το International Institute for Educational Planning (IIEP) της UNESCO στο Παρίσι. Με πρωτοβουλία της ιδρύθηκε το 1995 στο ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών το πρώτο Συμβουλευτικό Κέντρο Ομηλίκων στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί από τότε σε εθελοντική βάση προσφέροντας υπηρεσίες στους φοιτητές και οργανώνοντας σεμινάρια, ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις.

Ο Γιώργος Μαραγκός είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα φιλοσοφικών και κοινωνικών ερευνών στη φιλοσοφική σχολή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ο Μάριος Α. Πουρκός γεννήθηκε στη Τριμίκλινη της Κύπρου. Πραγματοποίησε το σύνολο των σπουδών του στο Jagiellonian University στην Κρακοβία της Πολωνίας, από το οποίο απόκτησε τα ακόλουθα διπλώματα: Master of Arts στη Φιλοσοφία, Master of Arts στην Κοινωνιολογία, Master of Arts στην Ψυχολογία με κύρια ειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία, Μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Θρησκειολογία, Διδακτορικό δίπλωμα Ανθρωπιστικών Επιστημών στην Ψυχολογία. Εργάστηκε τριάμισι χρόνια ως επιστημονικός ερευνητής και βοηθός καθηγητή στο τμήμα Ψυχολογίας του ίδιου πανεπιστημίου στον τομέα της Αναπτυξιακής και Παιδαγωγικής Ψυχολογίας σε προγράμματα που αφορούσαν τις Ψυχοπαιδαγωγικές βάσεις της Γνωστικής, Υπαρξιακής και Κοινωνικο-ηθικής Μάθησης και Ανάπτυξης. Από το 1989 μέχρι το 1992 εργάστηκε σε οργανική θέση Παιδοψυχολόγου στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής όπου διατέλεσε υπεύθυνος στο Κέντρο Αποκατάστασης και Συμβουλευτικής Δυσλεκτικών Παιδιών και Εφήβων. Από το 1992 έως το 1996 δίδαξε στο ΠΕΚ Ηρακλείου ειδικά μαθήματα Παιδαγωγικής Ψυχολογίας. Από το 1989 μέχρι το 1992 δίδαξε στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και στη συνέχεια εκλέχτηκε Λέκτορας στο γνωστικό αντικείμενο της Παιδαγωγικής Ψυχολογίας στο ίδιο Τμήμα. Σήμερα είναι καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Βασικός πυρήνας των επιστημονικών του ενδιαφερόντων είναι οι ποιοτικές και οι βασισμένες στο σώμα, το παιχνίδι, την τέχνη και την αφήγηση μεθοδολογίες-μέθοδοι έρευνας και οι οικολογικές-συστημικές, κοινωνικο-ιστορικο-πολιτισμικές και πολυτροπικές-βιωματικές προσεγγίσεις των διαδικασιών μάθησης και προσωπικής ανάπτυξης. Έχει δημοσιεύσει πολλά κείμενα σχετικά με αυτά τα ζητήματα.

Ο Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, φιλοσοφία και ιστορία της τέχνης στο New School for Social Research και στο Columbia University της Νέας Υόρκης, αντίστοιχα, καθώς και στην E.H.E.S.S. και στο Paris I, Pantheon-Sorbonne, στο Παρίσι. Ζει στα Χανιά, όπου διδάσκει αισθητική και φιλοσοφία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (θέση Μιχελή).

Η Βασιλική Ρήγα είναι δρ. επιστημών αγωγής, ΑΤΕΙ Αθήνας, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών Αθήνας.

Σταμάτης, Παναγιώτης Ι.
Ο Παναγιώτης Ι. Σταμάτης γεννήθηκε στη Ρόδο. Σπούδασε επιστήμες αγωγής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης, στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στο Διδασκαλείο του, όπου ολοκλήρωσε το διετή κύκλο Μετεκπαίδευσης. Στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Έχει εκδώσει σε συνεργασία τρία βιβλία, δύο με θέμα τους λατρευτικούς τόπους στη Ρόδο και ένα με θέμα την ενημέρωση των γονέων, εστιάζοντας σε θέματα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Έχει εκδώσει δύο ακόμη βιβλία, το πρώτο με θέμα την ιστορία της Ρόδου για τους μαθητές του δημοτικού σχολείου, και το δεύτερο την ιστορία, τη λαογραφία και τα λεξιλογικά στοιχεία της Δαματριάς Ρόδου. Επίσης, έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία για ιστορικά-λαογραφικά και αξιόλογα παιδαγωγικά θέματα. Για το συγγραφικό του έργο έχει τιμηθεί τόσο από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και από κοινωνικούς φορείς. Υπηρετεί από το 1989 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ παράλληλα διδάσκει στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο Πήλιος - Δημήτρης Λ. Σταύρου είναι κλινικός ψυχολόγος, ερευνητής στο εργαστήριο ειδικής και θεραπευτικής αγωγής (ΕΡ.Ε.Θ.Α.) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ο Γεώργιος Τζάρτζας είναι εντεταλμένος επίκουρος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η Καλλιόπη Τρούλη είναι λέκτορας στο παιδαγωγικό τμήμα προσχολικής εκπαίδευσης, Σχολή Επιστημών της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η Μένη Τσίγκρα έχει διδακτορικό δίπλωμα στις επιστήμες αγωγής. Είναι κοινωνική ανθρωπολόγος και νηπιαγωγός.

Ο Ανδρέας Φουντουλάκης σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (M.Phil., Ph.D.) στο University of Manchester της Μ. Βρετανίας, όπου ειδικεύτηκε στο αρχαίο δράμα. Έχει διδάξει στο Lancashire College και στο University of Manchester της Μ. Βρετανίας, καθώς και στο πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου υπηρετεί ως Λέκτορας Ελληνικής Φιλολογίας και θεατρικής Παιδείας. Έχει παρουσιάσει εργασίες του σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, όπως στα Acta Antiqua, Maia, L΄ Antiquite Classique, Zeitschrift fur Papyrologie und Epigraphik, Classica et Mediaevalia Mnemosyne κ.ά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.