Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Σπογγοκαλλιέργεια
(Βιοτεχνολογία - αειφόρος χρήση του θαλάσσιου πλούτου)

Σπογγοκαλλιέργεια
Οι σπόγγοι κατέχουν εξέχουσα θέση στο σύγχρονο βιοτεχνολογικό γίγνεσθαι κυρίως λόγω της ιδιότητάς τους να παράγουν βιοδραστικές ουσίες με πιθανές θεραπευτικές και άλλες ιδιότητες. Παρόλα αυτά επειδή οι συγκεντρώσεις των ουσιών αυτών στους ζωντανούς σπόγγους είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων κάποιων ουσιών με βιοδραοτικό ενδιαφέρον θα απαιτούσε τη συλλογή μεγάλων ποσοτήτων σπόγγων με αποτέλεσμα την καταστροφική μείωση των πληθυσμών τους.

Από την άλλη μεριά η ζήτηση για σπόγγους του μπάνιου ποτέ δεν καλύφτηκε από την παραγωγή, πολύ περισσότερο στις μέρες μας που οι πληθυσμοί τους παρουσιάζουν σημαντική μείωση κυρίως λόγω των πρόσφατων μαζικών επιδημιών, ενώ οι παραδοσιακοί αλιείς των σπόγγων στρέφονται σε άλλα επαγγέλματα για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Ακόμη, έχει προταθεί ότι η ικανότητα των σπόγγων να διηθούν το νερό, κατακρατώντας τα οργανικά μερίδια, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τον καθαρισμό περιοχών που υφίστανται οργανικού τύπου ρύπανση.

Όλοι οι παραπάνω πρακτικοί λόγοι, μαζί με το μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι σπόγγοι λόγω της φυλογενετικής θέσης τους στη βάση του ζωικού βασιλείου, έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου εντατικοποίηση της έρευνας που έχει στόχο την ανεύρεση και τελειοποίηση μεθόδων καλλιέργειάς τους στο πεδίο και στο εργαστήριο, τις τελευταίες δεκαετίες. Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται μια σύνοψη της γνώσης που υπάρχει στον τομέα της σπογγοκαλλιέργειας, από τις πρώτες προσπάθειες στο τέλος του 19ου αιώνα μέχρι τα σύγχρονα επιτεύγματα.

24χ17 εκ., 201 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 660.6 (Βιοτεχνολογία)
ISBN: 978-960-12-1731-4
ISBN (10ψήφιο): 960-12-1731-2
Βάρος: 0.435 κιλά
Εκδότης: University Studio Press
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
16.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.24
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Ελένη Βουλτσιάδου γεννήθηκε στη Δράμα. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου διδάσκει τα αντικείμενα της θαλάσσιας βιολογίας, της ζωολογίας ασπόνδυλων οργανισμών και των υδατοκαλλιεργειών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον για την ταξινόμηση και εξάπλωση των σπόγγων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου εκφράζεται μέσα από το θέμα της διδακτορικής της διατριβής καθώς και από μια σειρά δημοσιεύσεων σε ξένα έγκριτα περιοδικά. Αγαπημένη ενασχόληση της αποτελεί επίσης η μελέτη της ποικιλότητας και της εξάπλωσης των ζωικών οργανισμών στην αρχαιότητα, καθώς και η χρήση τους από τον άνθρωπο της εποχής εκείνης, όπως αποτυπώνονται στα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και τα αρχαιολογικά ευρήματα. Έργο της, στον τομέα αυτό αποτελεί το βιβλίο "Τα ζώα στην Ομηρική εποχή" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ερωδιός".

Η Ελένη Λαγουτάρη είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζει στη γενέτειρά της, τη Μυτιλήνη, όπου εργάζεται ως καθηγήτρια στη Μέση Εκπαίδευση. Παράλληλα παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών "Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών" στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσα" του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.