Μακεδονικό Βαλκανικοί 1904-1913
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μακεδονικό Βαλκανικοί 1904-1913

Από τον Παύλο Μελά στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Συλλογικό έργο

Βλάσης Βλασίδης

Ελένη Γαρδίκα - Κατσιαδάκη

Τα κείμενα του συλλογικού αυτού έργου συγκροτήθηκαν από τα περιεχόμενα τευχών του περιοδικού "Ε- Ιστορικά" της "Ελευθεροτυπίας". Το Μακεδονικό, που απασχόλησε στρατιωτικά την Ελλάδα τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και επανήλθε με δραματικό τρόπο την τελευταία δεκαετία του και μέχρι σήμερα, ευτυχώς πολιτικοδιπλωματικά, έχει βαθιές ρίζες στο χρόνο. Το σλαβικό φύλο που εποίκισε το μακεδονικό χώρο στα χρόνια της βυζαντινής αμπώτιδος, ανέδειξε καλούς μάστορες και σπουδαίους θεολόγους με επίκεντρο την Οχρίδα αλλά δεν ανέπτυξε εθνική συνείδηση. Τους αιώνες που οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι συγκροτούσαν βασίλεια και αυτοκρατορίες, οι πληθυσμοί αυτοί παρέπαιαν μεταξύ των δύο αλλά και των Ελλήνων. Όταν τα Βαλκάνια ξεσηκώθηκαν να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό η Ιστορία δεν κατέγραψε καμιά "μακεδονική επανάσταση". Ο Μακεδονικός Αγώνας και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι έθεσαν αντιμέτωπους, ή προσωρινά συμμάχους, Έλληνες, Βουλγάρους και Σέρβους. Όχι άλλους. [...] Ο 19ος αιώνας υπήρξε ο αιώνας των εθνικισμών για τα Βαλκάνια. Και από ιστορική άποψη είναι άλλο πράγμα ο απελευθερωτικός εθνικισμός συγκρότησης ελεύθερων ομοιογενών κρατών και άλλο ο παρωχημένος, επιθετικός εθνικισμός των αρχών του 21ου αιώνα. Αυτού του είδους τα ιστορικά προβλήματα είτε λύνονται στην εποχή τους είτε δεν λύνονται ποτέ. Κι αυτό αποτελεί το μεγάλο δράμα και το άλυτο πρόβλημα του σλαβικού αλυτρωτισμού. Περιέχονται τα κείμενα: - "Η εκπαίδευση στη Μακεδονία" - "Ο Σλαβομακεδονικός εθνικισμός" - "Η Μακεδονία των Ελλήνων Μακεδονομάχων" - ""Πολιτικές" προτεραιότητες του αγώνα" - "Οργανωτικά προβλήματα και αντάρτικη διαβίωση" - "Ο αγώνας των αμάχων" - "Τα οικονομικά του Μακεδονικού Αγώνα" - "Το Μακεδονικό λόμπι στην Αθήνα" - "Η βιβλιογραφία του Μακεδονικού Αγώνα" - "Ο "Μεγάλος Ασθενής"" - "Πόλεμοι και μυστική διπλωματία" - "Ο Βενιζέλος αλλάζει το πολιτικό σκηνικό" - "Η ιστορική ευκαιρία βρήκε έτοιμη την Ελλάδα" - "Οι Βούλγαροι εναντίον όλων και η ήττα τους" - "Χριστός Ανέστη αδελφάκια μας" - "Ο Βενιζέλος "ξυπνά" τον Κωνσταντίνο" - "Από την ομοψυχία στο διχασμό" - "Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και η λογοτεχνία" - "Θεατρικά και λαϊκά τραγούδια των Βαλκανίων" - "Η ενσωμάτωση της Μακεδονίας στο Ελληνικό Κράτος" - ""Νέες χώρες" και Άγιον Όρος" - "Η ορθόδοξη εκκλησία στα Σκόπια" - "Η πρώτη απογραφή" - "Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές" - "Η ζωή μετά την απελευθέρωση" - "Η νομισματική ενσωμάτωση" - "Οι πρόσφυγες έρχονται στη Θεσσαλονίκη"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βλάσης Βλασίδης (Συγγραφέας)

Ο Βλασίδης Βλάσης σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην ίδια σχολή πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνησε τη διατριβή του. Έχει λάβει πολλές υποτροφίες με σημαντικότερη εκείνη του German Marshall Fund. Δημοσίευσε πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά για την περίοδο του Μεσοπολέμου. Μετέχει στην εκδοτική ομάδα του www.macedonian-heritage.gr. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και διδάσκει ιστορία των βαλκανικών μέσων ενημέρωσης στο τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Γαρδίκα - Κατσιαδάκη (Συγγραφέας)

Ιστορικός, ερευνήτρια. Γεννήθηκε στο Manchester της Μεγάλης Βρετανίας. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1967-1972) και στο Birkbeck College και το King΄s College του Πανεπιστημίου Λονδίνου, όπου αναγορεύθηκε διδάκτωρ στην Ιστορία (1988). Τον Οκτώβριο του 1981 διορίστηκε μόνιμη ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο διευθύνει από τον Σεπτέμβριο του 2006. Είναι επιστημονική σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος". Έχει δημοσιεύσει αυτοτελείς μελέτες και άρθρα σε διεθνούς κύρους περιοδικά και έχει μετάσχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Email: hkatsiad@academyofathens.gr
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος

Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Μαυρογορδάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Έχει πτυχίο Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών (1967) και Πτυχίο Νομικής (1969) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μ.Α. Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Purdue (1972). Ph.D. Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας, Berkeley (1979). Για το βιβλίο του "Stillborn Republic" τιμήθηκε το 1984 με το Woodrow Wilson Foundation Award, ανώτατη διάκριση της Αμερικανικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης. Δίδαξε Πολιτική Ιστορία και Πολιτική Επιστήµη στο Πανεπιστήµιο Αθηνών και σε διάφορα ξένα πανεπιστήµια ως επισκέπτης καθηγητής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Ιωάννης Κολιόπουλος είναι καθηγητής της Ιστορίας των Νεοτέρων Χρόνων στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Μαργαρίτης

Γιώργος Μαργαρίτης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Μαργαρίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Διδάσκει σύγχρονη Ιστορία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1985 μέχρι το 2004 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η περίοδος της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνητικών του ενδιαφερόντων. Σε αυτήν την περίοδο αναφέρεται το μεγαλύτερο μέρος των άρθρων που έχει δημοσιεύσει σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και οι περισσότερες μελέτες του σε συλλογικούς τόμους και οι εισηγήσεις του σε επιστημονικά συνέδρια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θανάσης Χρήστου

Θανάσης Χρήστου (Συγγραφέας)

Ο Θανάσης Χρήστου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών (Καλαμάτα) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Γεννήθηκε το 1963 στις Θεσπιές Θηβών και από το 2004 διδάσκει ανελλιπώς το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο στο Πανεπιστήμιο. Επίκεντρο των μελετών και των άρθρων του αποτελεί η Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία του Ελληνικού Κράτους (1830 έως σήμερα) και ειδικότερα η συγκρότηση των πολιτικών θεσμών, η ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι ζυμώσεις του φοιτητικού κινήματος, η συγγραφή βιογραφιών σημαντικών προσωπικοτήτων που σημάδευσαν την ελληνική κοινωνία, η ανάδειξη άγνωστων πτυχών της ιστορίας της Κατοχής και της Αντίστασης μέσα από τα γερμανικά αρχεία και η διαμόρφωση των ιδεολογικών ρευμάτων στο μείζονα ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο κατά το 19ο και 20ό αιώνα. Το επιστημονικό του έργο απαρτίζεται από μία σειρά βιβλίων, μελετών και άρθρων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έρη Σταυροπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Βούρη (Συγγραφέας)

Η Σοφία Βούρη είναι σήμερα αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδάσκει ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης. Το συγγραφικό της έργο είναι επικεντρωμένο στην αρχειακή έρευνα για τα εκπαιδευτικά δρώμενα του μακεδονικού χώρου την εποχή των εθνικών ανταγωνισμών και την έκδοση τόμων με σχετικό αρχειακό υλικό. Επίσης στο έργο της μελετά ζητήματα που αναφέρονται στη σχέση της εθνικιστικής ιδεολογίας με τη συγκρότηση εθνικής συνείδησης, με πεδίο αναφοράς τα σχολικά εγχειρίδια των βαλκανικών χωρών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Κ. Γούναρης (Συγγραφέας)

O Βασίλης Γούναρης έχει πτυχίο και δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στη νεώτερη Ιστορία από το Α.Π.Θ. και είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Είναι αναπληρωτής καθηγητής της ιστορίας νεοτέρων χρόνων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Επίσης διευθύνει το ερευνητικό κέντρο του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγών στη Θεσσαλονίκη. Είναι συγγραφέας των μελετών "Steam over Macedonia: Socio-Economic change and the railway factor" (Boulder, 1993) και "Στις όχθες του Υδραγόρα: οικογένεια, οικονομία και αστική κοινωνία στο Μοναστήρι, 1897-1911" (Αθήνα, 1999), που αμφότερες βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών. Τελευταία του εργασία είναι το βιβλίο "Τα Βαλκάνια των Ελλήνων: Από το Διαφωτισμό έως τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο", (Θεσσαλονίκη, 2007). Είναι επίσης επιμελητής των τόμων "Ταυτότητες στη Μακεδονία" (Αθήνα, 1997) και "Ο φόρος του αίματος: εκτελέσεις, βία και ασιτία στη Θεσσαλονίκη της Κατοχής" (Θεσσαλονίκη, 2001).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης

Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης (Συγγραφέας)

Ο Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης είναι επίκουρος καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα, έως σήμερα, ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των διαβαλκανικών σχέσεων, με επίκεντρο τον χώρο της γεωγραφικής Μακεδονίας (19ος - 20ος αιώνας). Είναι συγγραφέας της μονογραφίας "Σωτήριος Γκοτζαμάνης: ο άνθρωπος, ο πολιτικός, ο μύθος" (Θεσσαλονίκη, 2001) και "Μετακινήσεις σλαβόφωνων πληθυσμών (1912-1930): Ο πόλεμος των στατιστικών" (Αθήνα, 2003). Είναι επίσης συνεπιμελητής του συλλογικού έργου "Ταυτότητες στη Μακεδονία" (Αθήνα, 1997).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπυρίδων Σφέτας (Συγγραφέας)

Ο Σπυρίδων Σφέτας γεννήθηκε στο χωριό Κοιλάδα Λαρίσης το 1960. Αποφοίτησε από το Ιστορικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ το 1983. Με υποτροφίες αρχικά του Ι.Κ.Υ. και αργότερα του γερμανικού κράτους, μεταξύ 1985-1991 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στη Σλαβολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Το 1991 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Η διατριβή του αφορούσε στο Μακεδονικό Ζήτημα. Επέστρεψε στην Ελλάδα, εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία και το 1993 διορίστηκε Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ). Το 1999 εκλέχθηκε Λέκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, το 2004 εξελίχθηκε στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή, το 2009 στη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή και το 2017 στη βαθμίδα του Τακτικού Καθηγητή. Έχει γράψει πολλές μελέτες και άρθρα για την ιστορία των Βαλκανίων, αλλά και για τις τρέχουσες εξελίξεις, έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, καθώς και βαλκανικές γλώσσες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Ολ. Αναστασιάδης

Γεώργιος Ολ. Αναστασιάδης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Ολ. Αναστασιάδης γεννήθηκε το 1944 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Πολιτική και Συνταγματική Ιστορία της Ελλάδας. Στο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, στα άρθρα του σε περιοδικά και εφημερίδες και στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του ξεχωριστή θέση κατέχουν τα θέματα και οι πηγές της νεότερης ιστορίας και της "μικροϊστορίας" της πόλης και η διαρκής ανίχνευση και αξιοποίηση του ιστορικού υλικού που περιέχουν οι παλιές εφημερίδες και η λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Ε. Παπαδάκης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Ε. Παπαδάκης είναι συνθέτης, μουσικός παραγωγός και συγγραφέας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λύντια Τρίχα

Λύντια Τρίχα (Συγγραφέας)

Η Λύντια Τρίχα γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα, όπου και σπούδασε νομικά. Από το 1987 ασχολείται με την έρευνα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, έχει επεξεργασθεί το αρχείο του Χαρίλαου Τρικούπη και έχει δημοσιεύσει δέκα βιβλία ιστορικού περιεχομένου. Επί μία εξαετία ασχολήθηκε ενεργά με τη διοίκηση και τη διεύθυνση του Ε.Λ.Ι.Α., ως γενική γραμματέας και αντιπρόεδρός του. Σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Λυβάνιος (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Λυβάνιος, διδάκτωρ ιστορία του Pembroke College του Cambridge, είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Μανδατζής (Συγγραφέας)

Ο Χρήστος Μανδατζής είναι δρ. ιστορίας, επιστημονικός συνεργάτης του Ε.Λ.Ι.Α. (Θεσσαλονίκη).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαράλαμπος Κ. Παπαστάθης (Συγγραφέας)

Ο Χαράλαμπος Κ. Παπαστάθης, ομότιμος καθηγητής του εκκλησιαστικού δικαίου στην Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1940. Κατάγεται από την Κρανιά Ασπροποτάμου της Κεντρικής Πίνδου. Την εγκύκλιο παιδεία και τις νομικές σπουδές περάτωσε στην Θεσσαλονίκη και με υποτροφία έκανε μεταπτυχιακές έρευνες στην Ρώμη, Σόφια, Πράγα και Ουάσιγκτων. Προσελήφθη ως βοηθός-ερευνητής στο Τμήμα Δικαίου του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ. (καθηγητής Ν. Πανταζόπουλος). Το 1982 εξελέγη υφηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου στην Νομική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου και το 1988 καθηγητής. Σήμερα είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου. Επίσης, είναι επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σόφιας, άρχων Νομοφύλαξ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Μέγας Λογοθέτης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Διετέλεσε Γενικός Γραμματεύς Θρησκευμάτων στο ΥΠΕΠΘ επί υπουργίας Αντώνη Τρίτση· πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους και του Κέντρου Κύριλλος και Μεθόδιος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος· αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σλαβικών Μελετών αντιπρόεδρος και γενικός γραμματεύς της Εταιρείας Μακεδόνικων Σπουδών μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, του Δ.Σ. της Ένωσης Υποτρόφων Ιδρύματος Fulbright Β. Ελλάδος, του Μουσείου Μακεδόνικου Αγώνα και του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ.· πρόεδρος του European Consortium for Church and State Researh (Μιλάνο) και εμπειρογνώμων του Office for Democratic Institutions and Human Rights του OSCE σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας σε χώρες της Αν. Ευρώπης και της Ασίας. Επίσης διετέλεσε έπισκέπτης-καθηγητής στα πανεπιστήμια Σόφιας και XI Παρισίων, στο Institut Catholique των Παρισίων και στο Ανατολικό Ινστιτούτο της Ρώμης και μέλος των συντακτικών επιτροπών των διεθνών περιοδικών Balkan Studies, Ελληνικά, Cyrillomethodianum, Μακεδονικά, Νομοκανονικά, Θεσσαλονίκη, Daimon, Θεσσαλονικέων Πόλις, Derecho y Religion και Hilandarski Zbornik. Δημοσίευσε τα βιβλία: "Το νομοθετικόν έργον της Κυριλλομεθοδιανης Ιεραποστολής εν Μεγάλη Μοραβία" (διδακτ. διατρ.)· "Περί την διοικητικην όργάνωσιν της Εκκλησίας της Κύπρου"· "Οι Κανονισμοί των Ορθοδόξων Ελληνικών Κοινοτήτων του Οθωμανικού Κράτους και της Διασποράς"· "Νομοκάνων Γεωργίου Τραπεζουντίου"· "Η ειδική νομική μεταχείριση των Αγιορειτών"· "Εκκλησιαστικό Δίκαιο, τχ. α΄"· "Κατάλογος των ελληνικών νομικών χειρογράφων του Κέντρου Ντουΐτσεφ της Σόφιας" (σε συνεργασία)· "Θεσσαλονίκεια και Μακεδονικά Ανάλεκτα"· "Οι εσωτερικοί κανονισμοί του Αγίου Όρους"· "Το Χρονικό της Ορμύλιας"· "Νομοκανονική βιβλιογραφία Αγίου Όρους" (σε συνεργασία", και περί τις εκατόν πενήντα μελέτες και γνωμοδοτήσεις σε διάφορες γλώσσες. Επέβλεψε την συγγραφή και εισηγήθηκε την αποδοχή ενώπιον της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. μίας υφηγεσίας και εννέα διδακτορικών διατριβών εκκλησιαστικού δικαίου και ιστορίας δικαίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
194
Διαστάσεις:
23χ18
Βάρος:
0.428 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση