Η θεολογία της καρδιάς
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η θεολογία της καρδιάς

Κηρύγματα και ομιλίες

Άγιος Φιλάρετος

16.92€ -26% 12.52€

Για πρώτη φορά συγκεντρωμένος σε έναν τόμο στα Ελληνικά, ο κηρυγματικός λόγος του αγίου Φιλαρέτου Μόσχας, μιας εκ των κορυφαίων μορφών της Ρωσικής Ορθοδοξίας, τόσο στο επίπεδο της αγιωσύνης όσο και σε εκείνο του ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας.
Η μοναδικότητα του λόγου του δεν συνίσταται μόνον στην εκφραστική τελειότητα και την ποιητική του δύναμη, αλλά, κυρίως, στην αρτιότατη γνώση της Αγίας Γραφής και τη βαθειά του πίστη ότι αυτή αποτελεί την κορυφαία μαρτυρία της Ιεράς Παραδόσεως της Εκκλησίας. Ο άγιος Φιλάρετος, ακολουθώντας την αρχαία συνείδηση της πρώτης Εκκλησίας, δεν ενδιαφέρεται για έναν λόγο περί Θεού, αλλά για την πρόσληψη του Λόγου του Θεού, δια της ελλάμψεως του φωτός του Αγίου Πνεύματος.
Τα κείμενα του παρόντος τόμου παρατίθενται με σειρά ανάλογη των εορτών του Ορθοδόξου Εορτολογίου, κατά τις οποίες εκφωνήθηκαν εν είδει κηρύγματος απευθυνόμενα στο ζωντανό πλήρωμα της Ρωσικής Εκκλησίας, και γι` αυτό διακρίνονται για τη ζωντάνια τους και τον άμεσο, βιωματικό λόγο τους.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Σωτήρης Γουνελάς

Σωτήρης Γουνελάς (Μεταφραστής)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Παρακολούθησε μαθήματα γαλλικής και ελληνικής φιλολογίας στο Παρίσι (1970-76), άλλα γρήγορα προτίμησε να προσανατολιστεί στη μελέτη της φιλοσοφίας και τη συγγραφή. Η ενασχόληση του με τον Πλάτωνα τον βοήθησε να ανακαλύψει την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση. Η γνωριμία με τον Π. Νέλλα το 1982 τον φέρνει στη "Σύναξη". Το διάστημα 1986-1997 έχει την ευθύνη της έκδοσης του περιοδικού. Μεταφράζει: Γκενόν, Βέιλ, Μπερντιάεφ, Φλωρένσκι, Ντεσέιγ. Από το 1999 επιμελείται τη σειρά "Γέφυρες" στον Αρμό. Συνεργάζεται με τα περιοδικά "Σύναξη", "Νέα Εστία", "Θεολογία", "Νέα Ευθύνη" και μέχρι πρόσφατα με τις εφημερίδες "Καθημερινή" και "Ελευθεροτυπία". Τα βιβλία του: - "Σιωπή και θαύμα" (Δόμος, 1982), - "Ταρκόφσκι, ένας νοσταλγός του Παραδείσου" (Διάττων, 1989 και 2002), - "Έν πνεύματι" (Παρουσία, 1991), - "Ποιητική τετραλογία" (Αρμός, 1995), - "Η κρίση του πολιτισμού" (Αρμός, 1997), - "Αντίλογος στον Στέλιο Ράμφο" (Καστανιώτης, 2001), - "Ο ποιητικός οραματισμός του Γιώργου Σαραντάρη" (Ίνδικτος, 2006), - "Ο Αντιχριστιανισμός" (Αρμός, 2009).

Αλέξανδρος Κοσματόπουλος

Αλέξανδρος Κοσματόπουλος (Μεταφραστής)

Ο Αλέξανδρος Κοσματόπουλος γεννήθηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει (στο χωριό Μελισσοχώρι). Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως καθηγητής αγγλικών στη Μέση Εκπαίδευση. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1973 με ποιήματα στο περιοδικό "Δοκιμασία". Κυκλοφόρησε τα εξής βιβλία : "Μικρά είσοδος" (ποιήματα, 1978, με το ψευδώνυμο Αλέξανδρος Κοσμάς), "Τα δύο φορέματα" (πεζογράφημα, 1982), "Το άλγος της αφής" (πεζογράφημα, 1985), "Αναβαθμοί και στάσιμα" (πεζά και ποιήματα, 1987), "Λόγος εις Νίκον Γαβριήλ Πεντζίκη" (μελέτη, 1988), "Ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη" (αφήγημα, 1994), "Έρημος λέξη" (αφήγημα, 1996), "Ο πιο σύντομος δρόμος" (αυτοβιογραφία σε δεύτερο πρόσωπο, 1999), "Ο αγρός του αίματος" (μυθιστόρημα, 2003), "Θηριομαχία" (μελέτη, 2003), "Τότε και πάντοτε: σημειώσεις στις γραφές του Ισαάκ του Σύρου" (μελέτη, 2007). Με προοίμιο και επιμέλειά του εκδόθηκαν τα "Θεωνύμια" του αυτοκράτορος της Νίκαιας Θεοδώρου Δούκα Λάσκαρη. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά και ένα μεταφράστηκε στα γερμανικά.

Άγιος Φιλάρετος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
192
Διαστάσεις:
21x13
Βάρος:
0.357 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση