Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Υγεία και ασθένεια
(Ψυχολογικές διεργασίες)

Offer
Το βιβλίο "Υγεία και ασθένεια" παρουσιάζει θέματα που σχετίζονται με τους ψυχολογικούς παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τη σωματική μας υγεία. Η έκδοση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του κλάδου κλινικής ψυχολογίας και ψυχολογίας της υγείας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ). Τα 27 κεφάλαια που περιλαμβάνει έχουν χωριστεί σε τρεις ενότητες.

Η πρώτη ενότητα περιέχει κεφάλαια που αφορούν την πρόληψη των ασθενειών και τη διατήρηση και προαγωγή της υγείας, μέσα από τη διακοπή του καπνίσματος, τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, την ενημέρωση στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την πρόληψη του AIDS.

Στη δεύτερη ενότητα εντάσσονται κεφάλαια με θέμα τις ψυχολογικές διαστάσεις των ασθενειών -για παράδειγμα, σακχαρώδης διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα, νεφρωσικό σύνδρομο, καρδιαγγειακά νοσήματα-, τις επιπτώσεις του στρες στην υγεία, τις νέες μεθόδους αναπαραγωγής -όπως εξωσωματική γονιμοποίηση, δωρεά σπέρματος ή ωοθυλακίων- στην περίπτωση προβλημάτων υπογονιμότητας, τη δωρεά ιστών ή οργάνων σώματος, αλλά και την ποιότητα ζωής σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στις ψυχολογικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στην υποστήριξη των ασθενών, στη βελτίωση της προσαρμογής τους και στη μείωση του εργασιακού στρες στους επαγγελματίες του χώρου της υγείας. Οι οικογενειακές, συστημικές, γνωσιακές-συμπεριφοριστικές, ψυχοδυναμικές και ομαδικές προσεγγίσεις περιγράφονται και εμπλουτίζονται με κλινικές περιπτώσεις.

Στόχος του βιβλίου είναι η ανάδειξη της συμβολής της ψυχολογίας της υγείας σε θέματα υγείας και ασθένειας και η βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία μας.

Περιέχονται τα κείμενα:

Μέρος Α΄Πρόληψη

- Μαρία Λουμάκου, Βασιλική Μπρουσκέλη, "Ο ρόλος του άμεσου κοινωνικού περιβάλλοντος στην έναρξη και τη διατήρηση της συνήθειας του καπνίσματος στην εφηβεία"
- Νικολίνα Δανιηλίδου, Άλτα Πανέρα, "Θεωρία της προσχεδιασμένης συμπεριφοράς"
- Κυριακούλα Μεράκου, Τζένη Κουρέα - Κραμαστινού, "Πρόληψη του HIV/AIDS στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: Μέθοδοι και παρεμβάσεις"
- Κωνσταντίνος Ευθυμίου, "Πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος - Νεότερα ερευνητικά δεδομένα και ελληνική εμπειρία"
- Φώτιος Αναγνωστόπουλος - Καλλιόπη Σελιώτη, "Ο ρόλος των διεργασιών αλλαγής της συμπεριφοράς του καπνίσματος στο πλαίσιο του διαθεωρητικού μοντέλου"
- Φώτιος Αναγνωστόπουλος, "Πρόληψη των ασθενειών: Ποιο μήνυμα των εκστρατειών ενημέρωσης του κοινού είναι πιο πειστικό;"

Μέρος Β΄Ασθένεια και ποιότητα ζωής

- Ζαΐρα Παπαληγούρα, "Οι νέες μέθοδοι αναπαραγωγής ως πρόκληση για την ψυχολογία"
- Νικόλας Χρηστάκης, "Η γνώση και ο νόμος: Αναπαραστάσεις δεκάχρονων παιδιών για την υγεία και την ασθένεια"
- Ήρα - Θάλεια Κόλλια, "Παιδιά και έφηβοι με νεφρωσικό σύνδρομο"
- Καλλιόπη Κουνενού, "Η ρύθμιση του μεταβολικού ελέγχου του σακχαρώδους διαβήτη τύπου Ι υπό την επίδραση των οικογενειακών σχέσεων: Ανασκόπηση ερευνών"
- Θάλεια Μπελλάλη, "Αντιδράσεις και στήριξη της οικογένειας στη δωρεά ιστών/οργάνων σώματος"
- Θωμάς Υφαντής, Μαρίνα Μπάη, Καλλιόπη Παλιεράκη, Βασιλική Πάικα, Βασιλική Σιαφάκα, Αλέξανδρος Δρόσος, Βενετσάνος Μαυρέας, "Ψυχολογικές παράμετροι στα αυτοάνοσα νοσήματα"
- Αντωνία Πασχάλη, "Διαχείριση της παχυσαρκίας και του σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ"
- Ιωάννης Παρίσης, Αικατερίνη Φουντουλάκη, Γεράσιμος Φιλιππάτος, "Κατάθλιψη και καρδιαγγειακά νοσήματα"
- Μαρία Τζινιέρη - Κοκκώση, Ευγενία Τριανταφύλλου, "Ποιότητα ζωής στο χώρο της υγείας: Έννοια και αξιολόγηση"
- Χριστίνα Δημητράκη, Γιάννης Τσιάντης και η ευρωπαϊκή ομάδα KIDSCREEN, "Η μέτρηση της ποιότητας ζωής σχετιζόμενης με την υγεία σε παιδιά και εφήβους: Η διευρωπαϊκή προσέγγιση του προγράμματος KIDSCREEN"
- Ευάγγελος Καραδήμας, "Στρες: Οι επιπτώσεις του στην υγεία και οι ενδιάμεσοι μηχανισμοί"
- Φώτιος Αναγνωστόπουλος, "Ανάγκες ενημέρωσης και υποστήριξης του συγγενικού περιβάλλοντος του ασθενούς της ΜΕΘ: Προγράμματα παρέμβασης"

Μέρος Γ΄Ψυχολογικές παραμβάσεις στους ασθενείς και στο προσωπικό υγείας

- Κάτια Χαραλαμπάκη, Κία Θανοπούλου, "Οικογενειακή θεραπεία σε ασθενείς με σωματικά προβλήματα υγείας"
- Τσαμπίκα Μπαφίτη, "Συστημικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση της υγείας και της ασθένειας"
- Άννα Κοϊμτσίδου, Αθανασία Κακούρη, Ιωάννης Τσέγκος, Φιλίτσα Δούκα, "Υποστηρικτική ομαδική ψυχοθεραπεία χρόνιων νεφροπαθών ασθενών σε τμήμα εξωνεφρικής κάθαρσης ενός δημόσιου νοσοκομείου"
- Χρήστος Ζερβής, "Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία σε ασθενείς με σωματικά προβλήματα υγείας"
- Δημήτρης Μαλιδέλης, "Γονεϊκές σχέσεις και ψυχαναλυτική εργασία: Κλινικό περιστατικό γυναίκας σε θεραπεία με μητέρα με σωματικά προβλήματα υγείας"
- Χρήστος Μουτζούκης, "Ψυχοκοινωνικές παράμετροι της σκλήρυνσης κατά πλάκας"
- Μίκα Χαρίτου - Φατούρου, Μαρία Παπαθανασίου, "Εργασιακή εξουθένωση:Πράξη και πρόληψη σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας"
- Φλωρεντία Μπακομήτρου, "Γνωσιακή - συμπεριφοριστική θεραπεία σε διαβητικούς ασθενείς"

25χ18 εκ., 687 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Ψυχολογία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 613 (Υγεία), 616 (Ασθένειες)
Άλλα πρόσωπα: Φώτιος Αναγνωστόπουλος (Επιμελητής) , Ευάγγελος Χ. Καραδήμας (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-14-1804-9
ISBN (10ψήφιο): 960-14-1804-0
Βάρος: 0.925 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
30.57
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

21.09
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Κώστας Ευθυμίου είναι κλινικός ψυχολόγος και εκπαιδευμένος ψυχοθεραπευτής γνωσιακής - συμπεριφοριστικής προσέγγισης. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, διδάσκων και επόπτης γνωσιακής - συμπεριφοριστικής θεραπείας.

Καθηγήτρια Τομέα Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

Η Κυριακούλα Μεράκου είναι πτυχιούχος κοινωνικών και πολιτικών επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και διδακτορική διατριβή από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει λάβει μέρος σε πολλά εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα σε θέματα αγωγής και προαγωγής υγείας, σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Ευρώπης, την Ε.Ε. και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Από το 1994 εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (τομέας δημόσιας και διοικητικής υγιεινής), με γνωστικό αντικείμενο την αγωγή και προαγωγή της υγείας. Διδάσκει το ομώνυμο μάθημα στην ΕΣΔΥ (τμήμα δημόσιας υγείας), στο τμήμα μετεκπαίδευσης του διδασκαλείου νηπιαγωγών Αθήνας του τμήματος εκπαίδευσης και αγωγής στην προσχολική ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών, και στο τμήμα δημόσιας υγιεινής της σχολής επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή δέκα βιβλίων και λοιπού εκπαιδευτικού υλικού για τα σχολεία σε θέματα αγωγής υγείας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.