Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Διαβατήριες τελετουργίες στον μικρασιατικό Πόντο
(Μέσα 19ου αιώνα - 1922: Γέννηση, γάμος, θάνατος)
Συγγραφέας:   Μανόλης Γ. Σέργης


Offer
Οι τελετουργίες είναι προκαθορισμένες, επαναλαμβανόμενες, συμβολικές δραστηριότητες, που συνίστανται από λεκτικά και μη λεκτικά στοιχεία και χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν την επικοινωνιακή πλευρά κάθε συμπεριφοράς. Είναι δηλαδή συμβολικές πρακτικές, τρόπος επικοινωνίας παραστάσεις που επιβεβαιώνουν το σύστημα των κοινωνικά αποδεκτών σχέσεων ανάμεσα σε άτομα και σε ομάδες, ενισχύουν την κοινωνική δομή, παράγουν το δικό τους είδος συμβολικής γνώσης. Οι "σταθμοί της ζωής" του ανθρώπου, όταν αυτός διέβαινε από μια κατάσταση σε άλλη, συνοδεύονταν από τελετουργίες, γι΄ αυτό και διαβατήριες. Ειδικότερα, οι τελετουργίες συνόδευαν είτε τα οριακά σημεία της κοινωνικής ζωής των ατόμων (γέννηση, ενήβωση, γάμος, θάνατος, ξενιτιά) είτε τα"επικίνδυνα", τα μεταβατικά χρονικά σημεία του "κύκλου του χρόνου" (πρωτομηνιές, τροπές του ήλιου, φάσεις της σελήνης, κλπ.). Τέτοια ζητήματα μελετώνται εδώ, με βάση το παράδειγμα των "τριών σταθμών" της ανθρώπινης ζωής στον μικρασιατικό Πόντο, από το β΄ ήμισυ του 19ου αιώνα μέχρι το 1922, με τις αναπόφευκτες αλλαγές που επήλθαν κατά την καθοριστική για την κοινωνική ιστορία του Πόντου περίοδο των εβδομήντα περίπου αυτών ετών.

24χ15 εκ., 347 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Λαογραφία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 390 (Λαογραφία), 938.293 (Πόντος - Ιστορία )
ISBN: 978-960-8256-57-6
ISBN (10ψήφιο): 960-8256-57-7
Βάρος: 0.649 κιλά
Εκδότης: Ηρόδοτος
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
38.34
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

28.37
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

O Μανόλης Γ. Σέργης γεννήθηκε στη Νάξο το 1957. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1975-79) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ίδιου Πανεπιστημίου. Επί 23 έτη εργάστηκε ως φιλόλογος σε δημόσια λύκεια της Δυτικής Αττικής. Τον Σεπτέμβριο του 2003 εξελέγη επίκουρος καθηγητής λαογραφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξεινίων Χωρών. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με αντίστοιχες πρωτότυπες εισηγήσεις, λαογραφικού περιεχομένου. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών και πολιτιστικών συλλόγων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.