Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ιστορικογεωγραφικά πρωτοβυζαντινών και εν γένει παλαιοχριστιανικών χρόνων
Συγγραφέας:   Μιχαήλ Σ. Κορδώσης


Ιστορικογεωγραφικά πρωτοβυζαντινών και εν γένει παλαιοχριστιανικών χρόνων
Στα πρώτα κεφάλαια, του βιβλίου αυτού, εκτίθενται οι γενικότερες γεωγραφικές γνώσεις των συγγραφέων των πρώτων χριστιανικών αιώνων (σχήμα γης, ζώνες, όρια οικουμένης, αντοικουμένη κ.λπ.), τα σχετικά με τα όρια της Ρωμαϊκής-Βυζαντινής αυτοκρατορίας και τους ενοχλητικούς γειτόνους της, τους ποτάμιους, χερσαίους και θαλασσινούς δρόμους, μέσα κι έξω από το κράτος, ως τις μακρινές Ινδία και Κίνα (σε συσχετισμό και τις κινεζικές πηγές), καθώς και τα μακρινά, πολλές φορές, περιπετειώδη, ταξίδια. Ακολούθως, έμφαση δίνεται στους σεισμούς και τις ανεπιθύμητες συνέπειές τους (καταποντισμοί, εγκλωβισμοί, παλλιροϊκά κύματα, κ.λπ.), τις ξηρασίες και τις καταστροφικές πλημμύρες, τους λιμούς (που ακολουθούν) και τις μεγάλες επιδημίες, που ταλαιπωρούσαν ιδιαίτερα τους πληθυσμούς. Στα τελευταία κεφάλαια, γίνεται λόγος για τη διοικητική και πολιτική διαίρεση του κράτους, για την πληθυσμιακή σύνθεση και τις ομιλούμενες γλώσσες, τη γένεση, τις οχυρώσεις, τη μορφή και την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι πόλεις, για τα σπουδαιότερα κέντρα της αυτοκρατορίας, την κοινωνία και τα προβλήματά της (κοινων. τάξεις, στάσεις και ταραχοποιοί, λαϊκή ψυχαγωγία κ.λπ.) για τα τοπωνύμια και τα εθνικά, η ευρύτερα εθνικών, ονόματα, τη γη, τους κατόχους και καλλιεργητές της, για το εμπόριο, κυρίως του μεταξιού (μέσα κι έξω από τα όρια του Βυζαντίου, ως την Ινδία και την Κίνα), τους κόμβους και τα λιμάνια, τη βιοτεχνία και τα επαγγέλματα. Σε παράρτημα, τέλος, παρέχονται πλούσιες εθνογραφικές ειδήσεις από βυζαντινές πηγές, για κοντινούς και μακρινούς λαούς.

24χ14 εκ., 367 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Βιβλιοθήκη Ιστορικών Μελετών
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.3 (Βυζαντινή Αυτοκρατορία - Ιστορία - 324-1453)
ISBN: 978-960-258-059-2
ISBN (10ψήφιο): 960-258-059-3
Βάρος: 0.617 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 1996
Γράψε τη δική σου κριτική
26.63
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

23.70
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Μιχ. Σ. Κορδώσης είναι καθηγητής ιστορικής γεωγραφίας στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ασχολείται κυρίως με το Βυζάντιο και τις σχέσεις του Ελληνικού κόσμου με την Ανατολή, στους αρχαίους και μέσους χρόνους.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.