Ανθρωπολογία και συμβολισμός στην Ελλάδα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ανθρωπολογία και συμβολισμός στην Ελλάδα

Συλλογικό έργο

Ευάγγελος Γ. Αυδίκος

Renee Hirschon

Τα σύμβολα, οι βασικές μονάδες του συμβολικού και του φαντασιακού, αποτελούσαν για τους ανθρώπους ανέκαθεν το ιδανικό μέσο τόσο για την κατανόηση της κοινωνικής πραγματικότητας όσο και για την ένταξή τους σε ομάδες. Με αυτά ως λειτουργικά εργαλεία αντιλαμβάνονται και νοηματοδοτούν τον κόσμο και είναι αυτά ακριβώς που τους επιτρέπουν να μιλούν μια `κοινή γλώσσα` και να συμπεριφέρονται με εμφανώς παρόμοιους τρόπους, να συμμετέχουν στις `ίδιες` τελετουργίες, να προσεύχονται στους `ίδιους` θεούς, να φορούν παρόμοια ρούχα, και ούτω καθεξής. Οι μελέτες του παρόντος τόμου διερευνούν τις μορφές, το εύρος και τα πεδία ανάπτυξης των συμβόλων, ερμηνεύοντας διάφορες πλευρές του συμβολικού και του φαντασιακού στη νεότερη Ελλάδα. Καλύπτουν μια ευρεία θεματική περιοχή (θρησκεία/κοσμολογία, γλώσσα, ετερότητα, χώρος, υλικός πολιτισμός, διαβατήριες τελετές κ.ά.), όπου έχει διαπιστωθεί αισθητή πενιχρότητα και απουσία ολοκληρωμένων μελετών. Οι μελέτες παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία ως προς τη μεθοδολογία και τις προσεγγίσεις των συμβόλων αλλά και ως προς τη θεματική. Σε ορισμένες εργασίες επανεξετάζονται παλιότερα θέματα με μια πιο σύγχρονη οπτική, σε άλλες μελέτες επεκτείνονται θεματικά παλιότερες προβληματικές, ενώ μερικές πραγματεύονται καινούργια θέματα, όπως η συμβολική εθνοτική και εθνική συγκρότηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευάγγελος Γ. Αυδίκος

Ευάγγελος Γ. Αυδίκος (Συγγραφέας)

Ο Ευάγγελος Γρ. Αυδίκος γεννήθηκε το 1951 στην Πρέβεζα, με καταγωγή από το Συρράκο. Σπούδασε στο Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εργάστηκε για πολλά χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως φιλόλογος. Είναι καθηγητής λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι τίτλοι: "Το βλέμμα στον τοίχο με τη μαντανία", διηγήματα, (Ελληνικά Γράμματα, 2001), "Ο δικός μου Θεός", μυθιστόρημα, (Ταξιδευτής, 2004), "Η Θράκη και οι άλλοι. Ιχνηλατώντας τα πολιτισμικά όρια και την ιστορική μνήμη" (Οδυσσέας 2007), "Η κίτρινη ομπρέλα" (Μεταίχμιο, 2007) -ήταν στη μικρή λίστα του περιοδικού "Διαβάζω" για το βραβείο μυθιστορήματος του 2008, "Ήταν μια φορά κι έναν καιρό αλλά μπορεί να γίνει και τώρα. Η εκπαίδευση ως χώρος διαμόρφωσης παραμυθάδων" (Ελληνικά Γράμματα 1999), "Το παιδί στην παραδοσιακή και τη σύγχρονη κοινωνία" (Ελληνικά Γράμματα 1996), "Το λαϊκό παραμύθι. Θεωρητικές προσεγγίσεις" (Οδυσσέας 1994).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Renee Hirschon (Συγγραφέας)

Η Ρενέ Χίρσον - Φιλιππάκη δίδαξε ανθρωπολογία στο πανεπιστήμιο Brookes της Οξφόρδης. Στο διάστημα 1987-1997 ήταν τακτική καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου στη Λέσβο. Σήμερα διδάσκει στο Κολέγιο St Peter΄s του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συνεχίζει την ερευνητική της δραστηριότητα με τιμητικό τίτλο στο πανεπιστήμιο Brookes της Οξφόρδης, στο Κέντρο Προσφυγικών Σπουδών (Queen Elizabeth House) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και στο Πρόγραμμα Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Κολεγίου St Antony΄s του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελευθέριος Π. Αλεξάκης

Ελευθέριος Π. Αλεξάκης (Συγγραφέας)

Ο Λευτέρης Αλεξάκης κατάγεται από τη Λακωνία. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία με υποτροφία του ΙΚΥ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1962-1967) και Εθνολογία και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Universite Libre de Bruxelles (1968-1970). Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα με άριστα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 1980. Από το 1974 είναι μόνιμος ερευνητής και από τον Ιούνιο του 1996 διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Ασχολείται κυρίως με το ελληνικό σύστημα συγγένειας και την Εθνολογία και Εθνοϊστορία των Βαλκανικών λαών. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες και έχει γράψει τα σενάρια δύο εθνογραφικών ντοκυμαντέρ, που προβλήθηκαν από την ΕΡΤ. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών και διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας από το 1992 έως το 1996 και από το 1998 έως το 2000. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (1996-1997). Επίσης έχει διδάξει με ανάθεση από τον τομέα "Εισαγωγή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία" στους μεταπτυχιακούς φοιτητές της Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1999-2000).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Χρυσανθακοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λουκάς Δ. Τσιτσιπής (Συγγραφέας)

Καθηγητής ανθρωπολογίας και γλωσσολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει πάρει το Ph.D. του στην ανθρωπολογία από το πανεπιστήμιο του Wisconsin, και δύο masters, το ένα στην ανθρωπολογία και το άλλο στη γλωσσολογία από το ίδιο πανεπιστήμιο (1981). Έχει συγγράψει ένα ελληνικό βιβλίο με τίτλο "Εισαγωγή στην ανθρωπολογία της γλώσσας: γλώσσα, ιδεολογία, διαλογικότητα και επιτέλεση" (Gutenberg, Αθήνα 1995) και ένα αγγλικό με τίτλο "A linguistic anthropology of praxis and language shift: Arvanitika (Albanian) and Greek in contact" (Clarendon Press, Oxford 1998). Έχει δημοσιεύσεις σε περιοδικά. Ενδιαφέρεται για θέματα γλωσσικών ιδεολογιών, πολιτικής θεωρίας και γλώσσας, επιτελεστικών πλευρών του λόγου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαριλένα Παπαχριστοφόρου (Συγγραφέας)

Η Μαριλένα Παπαχριστοφόρου γεννήθηκε το 1966. Σπούδασε γαλλική φιλολογία και συγκριτική λογοτεχνία στη Σορβόνη (Paris IV) και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στην κοινωνική ανθρωπολογία και εθνολογία στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, στο Παρίσι. Είναι εντεταλμένη ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Κύρια ερευνητικά της αντικείμενα αποτελούν η ανάπτυξη και η τεκμηρίωση αρχειακών δεδομένων, καθώς και η μελέτη της προφορικότητας, με έμφαση στον αφηγηματικό λόγο και την επιτόπια έρευνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Δρέττας (Συγγραφέας)

Γλωσσολόγος, εθνολόγος, ερευνητής στο Centre National de la Recherche Scientifique (C.N.R.S.) από το 1979. Δίδαξε γενική γλωσσολογία και εθνολογία στο Πανεπιστήμιο Paris VII και Paris V, καθώς και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (E.H.E.S.S.) όπου και διευθύνει το σεμινάριο "Anthropologie linguistique des Balkans". Με την επιτόπια έρευνά του στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στην Αλβανία, στη Νότιο Ιταλία και στο Ισραήλ μελέτησε ιδιαίτερα τη γλώσσα και τον πολιτισμό αγροτικών ομάδων και μετατοπισμένων πληθυσμών της Μεσογείου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Juliet Du Boulay (Συγγραφέας)

Dr Juliet du Boulay has studied anthropology in the UK. "Portrait of a greek mountain village" was first written as a university thesis at St. Antony΄s College, Oxford University, in 1968.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Margaret E. Kenna (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Αυστραλία, πέρασε μέρος της παιδικής της ηλικίας στις ΗΠΑ, πήγε στην Αγγλία και τώρα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Wales, Swansea. Διεξήγαγε έρευνα σε θέματα συγγένειας, τελετουργίας, μετανάστευσης και τουρισμού, και δημοσίευσε δύο βιβλία για διάφορες απόψεις της έρευνάς της. Το "Greek Island life: Fieldwork on Anafi", δημοσιευμένο από το Routledge Harwood (2001), περιγράφει τις έρευνές της στο νησί και ανάμεσα στους Αναφιώτες μετανάστες στην Αθήνα. Μια νέα φάση της εργασίας της ξεκίνησε όταν απέκτησε πρόσβαση σε ένα αρχείο αρνητικών σε γυαλί και φιλμ, το οποίο έδειχνε ένα κοινόβιο πολιτικών εξορίστων σταλμένων στο νησί μεταξύ 1935 και 1942. Το δεύτερο βιβλίο της, "The social organization of exile: Greek political detainees in the 1930s", επίσης δημοσιευμένο από το Routledge Harwood (2001), αποδίδει το κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο αυτών των εικόνων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λεωνίδας Βουρνέλης (Συγγραφέας)

Ο Λεωνίδας Βουρνέλης αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ το 1999. Το 2003 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και πολιτιστικής ανθρωπολογίας στο Southern Illinois University, όπου συνεχίζει τις διδακτορικές του σπουδές με θέμα διεθνική (transnational) μετακίνηση αντικειμένων σε ελληνικές κοινότητες των ΗΠΑ. Παράλληλα μελετάει μερικές από τις πολιτισμικές προεκτάσεις που προκύπτουν από δημοφιλείς εκπομπές μαγειρικής στην ελληνική τηλεόραση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

David Sutton (Συγγραφέας)

Ο David Sutton είναι αναπληρωτής καθηγητής ανθρωπολογίας στο Southern Illionois University Carbondale. Τα τελευταία είκοσι χρόνια πραγματοποιεί έρευνες στην Κάλυμνο με επίκεντρο τη μνήμη, την ιστορική συνείδηση, το φύλο και το φαγητό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ορέστης Λιντερμάγιερ (Συγγραφέας)

Ο Ορέστης Λιντερμάγιερ είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Από τη μελέτη των λατρειών φορτίου αγαθών, την οποία ξεκίνησε ως μεταπτυχιακός υπότροφος στον Καναδά, η έρευνά του επεκτάθηκε στα θρησκευτικά κινήματα. Το αντικείμενο της διδακτορικής του διατριβής ήταν μια πνευματοληπτική πεντηκοστιανή Εκκλησία, η "Ελεύθερη Αποστολική Εκκλησία της Πεντηκοστής" με επιτόπια έρευνα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Αμερική.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νένη Πανουργιά (Συγγραφέας)

Η Νένη Πανουργιά είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. Το βιβλίο της "Fragments of Death, Fables of Identity. An Athenian Anthropography" έλαβε το Μέγιστο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Εθνοϊστορίας (1996) και το βραβείο Λαογραφίας το Chicago (1997). Έχει επιμεληθεί, μαζί με τον George E. Marcus, τον τόμο "Ethnographica Moralia: Experiments in Interpretive Anthropology" (Fordham University Press).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Βραχιονίδου (Επιμέλεια)


Ανδρομάχη Οικονόμου

Ανδρομάχη Οικονόμου (Επιμέλεια)

Η Ανδρομάχη Οικονόμου γεννήθηκε στις Ερυθρές Αττικής. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή (τμήμα Ιστορικό-Αρχαιολογικό) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην εθνολογία και την κοινωνική ανθρωπολογία του ΙΚΥ στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Παρίσι) από όπου έλαβε το 1991 το διδακτορικό της. Εργάστηκε ως προϊσταμένη του τμήματος Μουσείων του Πολιτιστικού Τεχνολογικού Ιδρύματος ΕΤΒΑ. Δίδαξε κοινωνική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2001-2003). Από το 2004 εργάζεται ως ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας έχει διατελέσει πρόεδρός της και επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Ελευθέριος Π. Αλεξάκης

Ελευθέριος Π. Αλεξάκης (Επιμέλεια)

Ο Λευτέρης Αλεξάκης κατάγεται από τη Λακωνία. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία με υποτροφία του ΙΚΥ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1962-1967) και Εθνολογία και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Universite Libre de Bruxelles (1968-1970). Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα με άριστα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 1980. Από το 1974 είναι μόνιμος ερευνητής και από τον Ιούνιο του 1996 διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Ασχολείται κυρίως με το ελληνικό σύστημα συγγένειας και την Εθνολογία και Εθνοϊστορία των Βαλκανικών λαών. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες και έχει γράψει τα σενάρια δύο εθνογραφικών ντοκυμαντέρ, που προβλήθηκαν από την ΕΡΤ. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών και διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας από το 1992 έως το 1996 και από το 1998 έως το 2000. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (1996-1997). Επίσης έχει διδάξει με ανάθεση από τον τομέα "Εισαγωγή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία" στους μεταπτυχιακούς φοιτητές της Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1999-2000).

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
363
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.784 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση