Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αλβανία
(Εικόνες στο μεταίχμιο: 1990-1991)

Αλβανία
Η φωτογραφική έκδοση "Albania" του Γιάννη Δήμου, κυκλοφορεί από την Apeiron Photos.
Πρόκειται για μια διαφορετική δουλειά που αναδεικνύει το εύρος και την ποιότητα της φωτογραφικής ματιάς του Δήμου. Σαράντα-πέντε χρόνια σταλινικής δικτατορίας και διεθνούς απομόνωσης έκαναν την Αλβανία του 20ού αιώνα, μια χώρα χωρίς εικόνες. Παρά την εγγύτητά της Αλβανίας με την Ιταλία και την Ελλάδα, έμοιζε για πολύ καιρό λες και οι Αλβανοί δεν είχαν άλλα πρόσωπα, πόλεις ή ζωές εκτός από εκείνα που όριζε η κρατική γραμμή και προπαγάνδα, που έτρεφε διαρκώς ο Enver Hoxha και η δικτατορία του. Η κατάρρευση του καθεστώτος στις αρχές του 1990 οδήγησε τον Γιάννη Δήμου, αρχικά με τον μανδύα του τουρίστα, σε μια διακριτική καταγραφή της αλλαγής στις πόλεις και στα χωριά της Αλβανίας, στην οποία επέστρεψε αρκετές φορές στη συνέχεια ως ανταποκριτής.

Ο Δήμου επέλεξε να καταγράψει αυτή την μεταβατική περίοδο για την Αλβανία σε χρώμα. Παρ΄ όλες τις δυσκολίες, αυτός ο ΄τουρίστας΄ ενδιαφερόταν πολύ περισσότρο για τις σκηνές δρόμου από ότι για τα τοπία, καταγράφοντας με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον την ατμόσφαιρα της μεταβατικής φάσης της χώρας. Παρακινούμενος από εκλεπτυσμένη περιέργεια και ουσιαστική συμπάθεια για τους ανθρώπους που γνώριζε, ο Δήμου υπερέβει τις δυσκολίες των σκηνών που πολλές φωτογραφίες απεικονίζουν μεταφέροντας τόσο το δράμα -πολιτικές συναντήσεις, εξεγέρσεις, σκηνές εξορίας- όσο και την μονότονη καθημερινότητα μιας ιστορίας και μιας δημοκρατίας εν τη γενέση της. Η δύναμη της φωτογραφικής καταγραφής του Δήμου έγκειται στη βεβαιότητα με την οποία αφήνει τον θεατή ότι πραγματικά "βλέπει" τα γεγονότα να εξελλίσσονται μπροστά του, ότι καταλαβαίνει τα αισθήματα και τις σκέψεις των ανθρώπων καθώς η χώρα τους δοκιμάζει τα προνόμια και τις δυσκολίες της ελευθερίας στην πράξη,και ότι τελικά αναγνωρίζει τις ανεπαίσθητες, λεπτές αποχρώσεις των μικρών στιγμών της Αλβανίας προς την αναγέννηση.


Σημείωση: Εισαγωγή: Εικόνα ενός λαού σε δύσκολους καιρούς/ Ισμαήλ Κανταρέ μεταφ. Μαρία Μάντακα, Aurelia Antoni.

27χ28 εκ., 143 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 779 (Φωτογραφικές συλλογές)
Άλλα πρόσωπα: Γιάννης Δήμου (Φωτογράφος)
ISBN: 978-960-89773-4-1
ISBN (10ψήφιο): 960-89773-4-7
Βάρος: 1.106 κιλά
Εκδότης: Apeiron Photos
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
40.76
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

36.28
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.