Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Οικονομικές και πολιτικές συγκρούσεις σε συγκριτική προοπτική

Οικονομικές και πολιτικές συγκρούσεις σε συγκριτική προοπτική
Ο συλλογικός αυτός τόμος συνιστά σημαντική θεωρητική και πραγματολογική συμβολή στη μελέτη της συγκρουσιακής πολιτικής και των κοινωνικών κινημάτων. Κομίζοντας στο πεδίο μια νέα, πολυπρισματική θεώρηση των πολλών εμπειρικών προβλημάτων που θίγει, επικεντρώνεται στη λεπτομερή διερεύνηση της κομβικής σχέσης "περιβάλλοντος" και συλλογικών δράσεων.
Ενώ ως ακαδημαϊκός-ερευνητικός κλάδος η συγκρουσιακή πολιτική δεν δίνει (ούτε και επιχειρεί να δώσει) απαντήσεις σε όλα τα πιεστικά προβλήματα των καιρών, το γεγονός ότι συγκροτεί ένα θετικό ερευνητικό πρόγραμμα, διατηρεί ζωντανές τις συζητήσεις περί των προβλημάτων αυτών, εφοδιάζοντας τις παράλληλα με ρωμαλέες έννοιες, μέθοδο και ερευνητικές τεχνικές. Χωρίς να εγγυάται άφιξη στην Ιθάκη των κοινωνικών κινημάτων, η συγκρουσιακή πολιτική υποστηρίζει ωστόσο παραδειγματικά το ωραίο ταξίδι.

Στο βιβλίο αυτό, ευρωπαίοι και αμερικανοί ειδικοί στις οικονομικές και πολιτικές διαδικασίες προχωρούν πέρα από τις προηγούμενες συζητήσεις και εξετάζουν συστηματικά και καινοτόμα τα κοινωνικά κινήματα και τις κοινωνικές συγκρούσεις με ιδιαίτερη προσοχή στην επιρροή των οικονομικών αλλαγών και ανισοτήτων στις συγκρούσεις αυτές.

Οι συγγραφείς ασχολούνται με δυο ερωτήματα που αναγνωρίζονται ευρέως και ταυτόχρονα αμφισβητούνται πολύ. Πώς οι πολιτικές απειλές και οι ευκαιρίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι συμμετέχοντες στην πολιτική δράση έχουν επιπτώσεις στις πιθανότητες, το χαρακτήρα και τις συνέπειες αυτής της δράσης και, πώς οι οικονομικές αλλαγές αποτελούν σημαντικές πολιτικές απειλές και ευκαιρίες ή αποτελούν απαντήσεις στις πολιτικές απειλές και ευκαιρίες.

Το βιβλίο απευθύνεται ειδικά στους κοινωνιολόγους, τους πολιτικούς επιστήμονες και τους φοιτητές της δημόσιας πολιτικής και των διεθνών σχέσεων αλλά και γενικότερα σε όλους όσους ασχολούνται, ερευνούν ή συμμετέχουν στα κοινωνικά κινήματα.


Περιέχονται τα κείμενα:

Οικονομικές, πολιτικές και άλλες δομές ευκαιρίας
- Julie Berclaz , Marco Giugni, "Προσδιορίζοντας την έννοια των δομών της πολιτικής ευκαιρίας"
- Marc W. Steinberg, "Καπιταλιστικός νόμος, σχέσεις παραγωγής και εκμετάλλευσης και δομημένες δυνατότητες για σύγκρουση, ή, χρησιμοποιώντας τρεις Tilly για να διατυπώσουμε ένα επιχείρημα"
- Jeffrey Broadbent, "Δυναμικές ταυτοτήτων: Κίνητρα και κινηματικές κινητοποιήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ιαπωνία"
- Dieter Rucht, "Το διαδίκτυο ως νέα ευκαιρία για υπερεθνικές ομάδες διαμαρτυρίας"

Πώς η πολιτική και η οικονομία μεταβάλλουν τις ευκαιρίες
- Rod Aya, "Θεωρία της επανάστασης: Από τον Θουκυδίδη στον Tilly"
- Eder Klaus, "Από την κοινή αγορά στην πολιτική ένωση: Η μεταβαλλόμενη δομή ευκαιριών στη συγκρουσιακή πολική της Ευρώπης"
- John K. Glenn, "Οι οικονομικές ευκαιρίες της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης"
- Chris Tilly, "Νόμοι περί διαβίωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες: Η δύναμη ενός αναπτυσσόμενου κινήματος"

Απειλές, ευκαιρίες και μορφές δράσης σε μεταβαλλόμενες οικονομίες
- Richard Hogan, "Πολιτικές ευκαιρίες και καπιταλιστική κρίση"
- Maryjane Osa , Cristina Corduneanu - Huci, "Συσχετίζοντας τις οικονομικές και τις πολιτικές ευκαιρίες σε μη-δημοκρατίες"
- Μαρία Κούση: "Οι κρατικές αντιδράσεις ως οικονομικές και πολιτικές απειλές και ευκαιρίες της συγκρουσιακής πολιτικής στον τομέα του περιβάλλοντος στη Νότια Ευρώπη"
- Charles Tilly, "Συμπεράσματα: Μια ευκαιρία έκφρασης"


Σημείωση: Πρόλογος στην ελληνική έκδοση: Σεραφείμ Ι. Σεφεριάδης.

24χ17 εκ., 444 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 300 (Κοινωνικές επιστήμες), 330.122 (Καπιταλισμός )
Άλλα πρόσωπα: Κοσμάς Παυλόπουλος , Charles Tilly (Επιμελητής) , Μαρία Θ. Κούση (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-458-166-5
ISBN (10ψήφιο): 960-458-166-Χ
Βάρος: 0.784 κιλά
Εκδότης: Επίκεντρο
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
28.53
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

25.39
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Rod Aya διδάσκει ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Tilly, Charles
Ο Τσαρλς Τίλυ, (1929-2008) ήταν πτυχιούχος του Χάρβαρντ, με τιμητική διάκριση στη Βιοχημεία (1976) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης στους τομείς Οικονομικών και Αστικών Σπουδών και Σχεδιασμού (1989). Γεννήθηκε στο Λόμπαρντ του Ιλινόι το 1929. Διετέλεσε καθηγητής της κοινωνικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ, δίδαξε στα τμήματα Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Επιστήμης και συνδέθηκε με το τμήμα της Ιστορίας όπου υπηρέτησε ως μέλος της διοικητικής επιτροπής του Κέντρου για τις Κοινωνικές Επιστήμες. Δίδαξε ως καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καθώς και στον Καναδά, όπως επίσης στη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Σουηδία ως επισκέπτης καθηγητής και είχε δώσει διαλέξεις σε ευρωπαϊκά, αμερικανικά, λατινοαμερικανικά και ασιατικά πανεπιστήμια. Είχε εκτεταμένη συμμετοχή σε ερευνητικές εργασίες και σε συλλογικά έργα, αρθρογραφούσε δε σε σημαντικά επιστημονικά περιοδικά. Το έργο του εστίασε στις μεγάλης κλίμακας κοινωνικές αλλαγές και τις σχέσεις τους με τη συλλογική δράση, ειδικά στη Δυτική Ευρώπη από το 1500 και εξής. Τα πιο πρόσφατα έργα του είναι: "Coercion, Capital and European States" (1990, αναθεωρημένη έκδοση 1992), "European Revolutions" (1993), "Cities and the Rise of States in Europe" (1994 - σε συνεργασία με τον Oυίμ Μπλόκμανς), "Popular Contention in Great Britain" (1995) και "Citizenship, Identity and Social History" (1995).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.