Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Τα παιδικά αναγνώσματα των πάππων μας
(Η ευρωπαϊκή σκηνή και το ελληνικό προσκήνιο: Οκτώ μελετήματα για την παιδική λογοτεχνία του 19ου αιώνα)
Συγγραφέας:   Κυριάκος Ντελόπουλος


Offer
Οκτώ κεφάλαια πρωτογενούς έρευνας τα οποία ανάγονται στις πρώιμες ανησυχίες και προσπάθειες συγγραφής βιβλίων για παιδιά, την ίδια εποχή που η νεοελληνική λογοτεχνία αγωνιά και αγωνίζεται να αποκτήσει οντότητα.

Τα μελετήματα εδράζονται στη γνώση που απέφερε η εξ αυτοψίας γνωριμία με χίλιες περίπου εκδόσεις (1800-1900) και εισηγούνται θεμελιώδη θέματα που προσδιόρισαν τη φυσιογνωμία του αναπτυχθέντος είδους και στην Ελλάδα, τα οποία συνέχισαν να το συνοδεύουν σε όλη τη διάρκεια της εκατονταετίας. Βασίζονται στα τεκμήρια που τα ίδια τα έργα προτείνουν, και προκαλούν την αναθεώρηση αβάσιμων ή αποπροσανατολιστικών αποφάνσεων που έχουν διατυπωθεί.

Πρώτο μελέτημα είναι ο σχολιασμός των επικρατέστερων, έστω και αντιφατικών, ορισμών -κυρίως ξένων θεωρητικών-, οι οποίοι οριοθετούν και εξειδικεύουν το ευαίσθητο κεφάλαιο της παιδικής λογοτεχνίας. Επισημαίνονται οι όροι και οι περιορισμοί που ευνόησαν ή δυσχέραναν τις επιδόσεις των πρωτεργατών, οι οποίοι, βασισμένοι αρχικά σε ξένα πρότυπα, αναζήτησαν τις διαβάσεις προς μια ελληνική παραγωγή. Αναλύεται το φαινόμενο της εις τα "καθ΄ ημάς" μεταφοράς ξένων επιτυχιών, διερευνάται η σχέση των παιδιών με τα κείμενα των σχολικών εγχειριδίων, από τα οποία ξεπήδησαν πολλοί συγγραφείς παιδικών έργων, και οι προσπάθειές τους να αποδεσμεύσουν τα παιδιά από τον αναγνωστικό εθισμό τους από τα πατροπαράδοτα σχολικά σε αναγνώσματα ελευθερωμένης αναγνωστικής ψυχαγωγίας.

Παρουσιάζεται η επιβλητική μορφή του Christoph von Schmid και η επιβολή του στην Ελλάδα, με εκτενή βιβλιογραφία των ελληνικών μεταφράσεων του και, τέλος, ένα άγνωστο παιδικό περιοδικό που αποκαλύφθηκε πρόσφατα και το οποίο συμπληρώνει το έργο με τη συμβολή του παιδικού Τύπου στη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

21χ14 εκ., 200 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Θεωρητικές Επιστήμες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 808.899 282 09 (Παιδική λογοτεχνία - Ιστορία), 808.899 282 (Παιδική λογοτεχνία - Ερμηνεία και κριτική)
ISBN: 978-960-16-2064-0
ISBN (10ψήφιο): 960-16-2064-8
Βάρος: 0.262 κιλά
Εκδότης: Πατάκη
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
12.68
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

8.75
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ντελόπουλος, Κυριάκος
Ο Κυριάκος Ντελόπουλος γεννήθηκε το 1933 στην Κέρκυρα και σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και βιβλιοθηκονομία. Σταδιοδρόμησε ως βιβλιοθηκάριος στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου Αθηνών (1952-1985), όπου και ολοκλήρωσε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως διευθυντής της, αφού ίδρυσε και την παιδική βιβλιοθήκη του Δημοτικού του σχολείου. Τον απασχόλησε ιδιαίτερα η βιβλιοθηκονομία, στη μελέτη της οποίας αφιέρωσε πολλά θεωρητικά και πρακτικά έργα. Η βιβλιογραφία υπήρξε γι΄ αυτόν το δεύτερο πεδίο ενδιαφέροντος, στο οποίο επικέντρωσε και ανέπτυξε τις φιλέρευνες διαθέσεις του, που χαρακτηρίζουν ουσιαστικά όλο το συγγραφικό του έργο. Είναι ο συντάκτης πολλών βιβλιογραφιών και θεωρητικών έργων. Μελέτησε τον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα σε συσχετισμό με τη γενική λογοτεχνία. Τον εξερεύνησε βιβλιογραφικά με κεντρικό έργο του το "Παιδικά και νεανικά βιβλία του 19ου αιώνα" (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, 1995). Τα βιβλία του ανέρχονται ήδη στα πενήντα και περιλαμβάνουν ακόμη λογοτεχνικά, χιουμοριστικά, μελέτες και έρευνες φιλολογικές, μεταξύ των οποίων είναι το "Νεοελληνικά φιλολογικά ψευδώνυμα", του οποίου την 3η έκδοση βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών με το μεγάλο φιλολογικό της βραβείο το 2006. Η φωτογραφία αποτελεί μία ακόμη δραστηριότητα στην οποία έχει διακριθεί, με ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε διεθνείς. Από το 1961 συνεργάζεται με ελληνικά και ξένα επιστημονικά και φιλολογικά περιοδικά σε θέματα της αρμοδιότητάς του. Από το 1975 συνεργάζεται με την εφημερίδα "Η Καθημερινή" ως βιβλιοκριτικός και βιβλιογραφικός παρουσιαστής των νέων εκδόσεων. Επίσης, είναι σύμβουλος εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών, οργανωτής συνεδρίων και μέλος πολλών λογοτεχνικών και πολιτιστικών σωματείων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.