Κράτος και διαφθορά
zoom in
10.00€ -10% 9.00€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789607827913

  • Κατηγορίες:

    Πολιτική | Οικονομία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2008

  • Εκδότης

    Ιανός

Με αφετηρία τα πορίσματα μιας σημαντικής έρευνας, της πρώτης που χαρτογράφησε τα πραγματολογικά δεδομένα του προβλήματος της διαφθοράς στην Ελλάδα - `ποια είναι η έκτασή της και που συγκεκριμένα εντοπίζεται;` - που εισάγονται πλέον ως στέρεη βάση στη σχετική δημόσια συζήτηση, η ΜΚΟ `Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς` πραγματοποίησε ημερίδα γύρω από τη θεματική `Κράτος και Διαφθορά - Πώς θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο`. Στις εργασίες της συμμετείχαν αρχηγοί κομμάτων και πολιτικά πρόσωπα, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού τομέα και των ανεξάρτητων αρχών, πολιτικοί επιστήμονες, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι, αλλά και μερίδα κοινού, με καταθέσεις συμπερασμάτων, εμπειριών, οπτικών, προτάσεων, απολογισμών πεπραγμένων. Ο παρών τόμος προτείνεται ως αποκρυστάλλωση αυτής της συζήτησης η οποία συνδυάζει την πολιτική διάσταση, την επιστημονική/αναλυτική αναζήτηση, το ενδιαφέρον του συστήματος της ενημέρωσης και -βέβαια- αγγίζει το ουσιαστικό ενδιαφέρον των πολιτών.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης (Συγγραφέας)

Ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, δικηγόρος με ειδίκευση στα Ευρωπαϊκά θέματα, έχει δουλέψει από παλιά ως δημοσιογράφος. Μετά μια διαδρομή 25 χρόνων στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο", φιλοξενήθηκε στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", την "Ημερησία" και τη "Βιομηχανική Επιθεώρηση". Επανήλθε αρθρογραφώντας στο "Βήμα". Ήδη βρίσκεται στη διεύθυνση του "Ελεύθερου Τύπου", στη νέα του εποχή.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Είναι αρχιτέκτων μηχανικός, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Σπούδασε στο ΕΜΠ και έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Γαλλία. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με θέματα την κατοικία, τις προδιαγραφές αποδόσεων, τις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών στην αρχιτεκτονική. Έχει διδάξει σε σχολές του εξωτερικού και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ από το 1991. Από το 1999 είναι υπεύθυνος του μεταπτυχιακού μαθήματος "Από τον συνολικό σχεδιασμό στην καθολική διαχείριση, αρχιτεκτονική και κοινωνία των πληροφοριών" του ΔΠΜΣ "Αρχιτεκτονική - σχεδιασμός του χώρου" του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Σε συμμετοχές του σε συνέδρια και σε δημοσιεύσεις του έχει αναφερθεί στις αλλαγές που υφίσταται ο σχεδιασμός του χώρου στην κοινωνία των πληροφοριών. Ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα από το 1977 με εκπονήσεις πολεοδομικών μελετών και μελετών κτιριακών έργων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Τα τελευταία χρόνια εστιάζει το ενδιαφέρον του σε μελέτες κτιριακών έργων που αντιμετωπίζουν τη συνύπαρξη ψηφιακής τεχνολογίας και φυσικού χώρου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαρίδημος Κ. Τσούκας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεοδόσιος Π. Τάσιος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικηφόρος - Π. Διαμαντούρος (Συγγραφέας)

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε Διευθυντής και Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) από το 1995 ως το 1998, πρόεδρος της Εταιρείας Νεοελληνικών Μελετών στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1985 ως το 1988 και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης από το 1992 ως το 1998.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μπάμπης Παπαδημητρίου (Συγγραφέας)

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος. Εργάζεται στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του "Σκάι" και αρθρογραφεί στην εφημερίδα "Η Καθημερινή".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Προκόπης Β. Παυλόπουλος

Προκόπης Β. Παυλόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, νομικός, πανεπιστημιακός και πολιτικός, γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1950, οπότε και τελείωσε το Λύκειο. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1973 και συνέχισε, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, τις σπουδές του στο Παρίσι. Το 1977 αναγορεύθηκε διδάκτωρ (Doctorat d΄ Etat) του Πανεπιστημίου Paris II, στο οποίο αργότερα (1986) δίδαξε και ως Επισκέπτης Καθηγητής. Το 1982 διορίσθηκε Εντεταλμένος Υφηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και, μετά από διαδοχικές κρίσεις στις βαθμίδες του Επίκουρου Καθηγητή και του Αναπληρωτή Καθηγητή, εξελέγη Καθηγητής της ίδιας Σχολής το 1989. Από την πλειάδα των έργων του στον επιστημονικό χώρο ξεχωρίζουν "La directive en droit administratif", Paris, 1978, "Η συνταγματική κατοχύρωση της αιτήσεως ακυρώσεως: Μια σύγχρονη άποψη του κράτους δικαίου", 1982, "Μαθήματα διοικητικής επιστήμης", 1983, "Η αστική ευθύνη του Δημοσίου", Ι, 1986, ΙΙ, 1989, "Εγγυήσεις του δικαιώματος δικαστικής προστασίας στο ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο", 1993, "Η σύμβαση εκτέλεσης δημόσιου έργου", 1997 κ.λπ. Στον πολιτικό στίβο, το 1974-1975 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου (προσωρινού) Προέδρου της Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλου. Μεταξύ 1989-1990 ήταν μέλος της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ξ. Ζολώτα, στην οποία μετείχε ως Αναπληρωτής Υπουργός Προεδρίας, αρμόδιος για τα ΜΜΕ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Από το 1990 ως το 1995 υπήρξε Διευθυντής του Νομικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας επί προεδρίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μεταξύ 1995 και 1996 άσκησε καθήκοντα Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Το 1996 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και ως το 2000 άσκησε καθήκοντα Τομεάρχη Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Από το 2000 εκλέγεται συνεχώς Βουλευτής Α΄ Αθηνών. Μεταξύ 2000-2004 άσκησε καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας. Και μεταξύ 2004-2009 διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών στις Κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή. Από το 2015 είναι ο έβδομος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας οπότε και έληξε η θητεία του Κάρολου Παπούλια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέφανος Γερουλάνος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Μαυρής (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Μαυρής είναι διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου V-PRC.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Α. Παπανδρέου

Γεώργιος Α. Παπανδρέου (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στο Saint Paul, Minnesota των Η.Π.Α., στις 16.6.1952. Έγγαμος με την Άντα Παπαπάνου. Έχει μία κόρη και ένα γιο. Επάγγελμα: Κοινωνιολόγος. Σπουδές: Σχολή Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Amherst της Μασαχουσέτης Η.Π.Α., Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης για θέματα μεταναστών, μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία της Ανάπτυξης στο London School of Economics και σε θέματα Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ξένες γλώσσες: Αγγλική, Σουηδική. Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες: Εξελέγη βουλευτής Αχαΐας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις εκλογές του 1981, 1985, 1989 (Ιουνίου και Νοεμβρίου), του 1990, του 1993 και του 2007, Α΄ Αθηνών στις εκλογές του 1996 και του 2000 και Α΄ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2004. Πολιτικές - κοινωνικές δραστηριότητες: Στις 8 Φεβρουαρίου 2004 εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τα μέλη και φίλους του κόμματος, θέση στην οποία επανεξελέγη τον Νοέμβριο του 2007, επικρατώντας του Ευάγγελου Βενιζέλου. Από τις εκλογές του 2004 είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών από 18-2-1999 έως τον Φεβρουάριο του 2004, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών από 25.9.1996 έως 18-2-1999, καθώς επίσης και υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά τα διαστήματα 1988-1989 και 1994-1996, υφυπουργός Πολιτισμού (1985-1987), και υφυπουργός Εξωτερικών (1993-1994). Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 1984. Είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (από τον Ιανουάριο του 2006), αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ιδρυτικό μέλος του Helsinki Citizens Assembly και της Πρωτοβουλίας για τη Συνεργασία στα Βαλκάνια, μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών, αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Αυτομόρφωσης, μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου. Διετέλεσε συντονιστής ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Τιμήθηκε με βραβείο από το Ίδρυμα Μπότση για τους αγώνες του υπέρ της ελεύθερης ραδιοφωνίας (1988), από την οργάνωση "SOS Ρατσισμός" για την προσφορά του ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία (1996) και με το βραβείο Ιπεκτσί για τη δραστηριότητά του υπέρ της ελληνοτουρκικής προσέγγισης ως υπουργός Παιδείας κατά το διάστημα 1995-1996. Επίσης αναγορεύθηκε Μέγας Σταυροφόρος του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου και του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρο Α΄. Έγραψε τα βιβλία "1974-90: στην τροχιά της Ιστορίας" και "Το δένδρο και το δάσος", 1996.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Παπαγεωργίου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άννα Διαμαντοπούλου

Άννα Διαμαντοπούλου (Συγγραφέας)

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι Βουλευτής Επικρατείας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1959. Είναι παντρεμένη και έχει ένα γιο. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει διατελέσει Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδια για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Yποθέσεις (1999-2004). Έχει επίσης διατελέσει Υφυπουργός Aνάπτυξης, Βουλευτής Νομού Κοζάνης, Γενική Γραμματέας Bιομηχανίας, Νέας Γενιάς και Λαϊκής Επιμόρφωσης, Πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ και Νομάρχης Καστοριάς. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου (Κεντρική Επιτροπή) του ΠΑΣΟΚ από το 1990. Είναι Πρόεδρος επιτροπής της πρωτοβουλίας για την Κοινωνική Ευρώπη, του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσφορά της στην κοινωνική πολιτική της Ευρώπης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Μπακούρης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπύρος Δεσύλλας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχάλης Κορτέσης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπύρος Μακρυδάκης (Συγγραφέας)

Ο Σπύρος Μακρυδάκης είναι διακεκριμένος ερευνητής-καθηγητής στο INSEAD και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξανδρος Φραντζής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
200
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.309 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση