Η ελληνική επιγραφική
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ελληνική επιγραφική

Από τις απαρχές ως την ύστερη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο

Margherita Guarducci

55.26€ -10% 49.73€

Το βιβλίο αυτό καθιστά προσιτό, όχι μόνο στους επιγραφολόγους αλλά σε όλους γενικά τους θεράποντες των κλασικών σπουδών και στο ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό, τον ανεκτίμητο θησαυρό πληροφοριών και ιδεών που έχουν διασώσει οι αρχαιοελληνικές επιγραφές. Λειτουργεί ταυτόχρονα ως μια εμπεριστατωμένη εισαγωγή στην επιγραφική επιστήμη, καλύπτοντας ένα κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας.

Το επίτομο έργο "Η ελληνική επιγραφική από τις απαρχές ως την ύστερη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο" εκδόθηκε αρχικά στη Ρώμη το 1987 και αποτελεί σύνοψη και συγχρόνως απόσταγμα της τετράτομης "Epigrafia greca", που η Γκουαρντούτσι είχε εκδώσει στη διάρκεια των ετών 1967-1968. Η συγγραφέας συνέλαβε και συγκρότησε αυτό το βιβλίο, όχι ως απλή περιληπτική απόδοση των τόμων που προηγήθηκαν, αλλά ως νέο αυτοτελές πόνημα, στο οποίο θέλησε να περιλάβει τα ουσιωδέστερα στοιχεία της επιγραφικής επιστήμης.

Ο τόμος περιλαμβάνει επιγραφές μόνο του ειδωλολατρικού ελληνικού κόσμου, αφήνοντας κατά μέρος τις χριστιανικές. Αρχίζει από την αρχαιότερη μορφή γραφής της ελληνικής γλώσσας, την κρητική Γραμμική Β, και τα τοπικά αλφάβητα του αρχαϊκού κόσμου, και φτάνει ως τις ελληνικές επιγραφές που συναντούμε στην υστερορωμαϊκή εποχή, δηλαδή από τον 14ο αιώνα π.Χ. έως τον 7ο αιώνα μ.Χ. Στη γεωγραφική έκταση που περιλαμβάνει η παρουσίαση των επιγραφών συνυπολογίζονται, πλάι στην καθαυτό Ελλάδα, οι ελληνικές ζώνες αποικισμού και πολιτισμικής επιρροής, δηλαδή όλη η λεκάνη της Μεσογείου. Στην ποικιλία των θεμάτων που περιέχουν οι επιγραφές καθρεφτίζονται όλες οι όψεις του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των αρχαίων Ελλήνων, καθώς και οι επαφές τους με άλλους λαούς, κυρίως τους Ρωμαίους. Από αυτά τα κείμενα προκύπτει με σαφήνεια ότι η ελληνική επιγραφική σχετίζεται στην πράξη με πολλούς άλλους επιστημονικούς κλάδους, όπως η αρχαιολογία, η νομισματική, η πολιτική ιστορία, η ιστορία του δικαίου, η ιστορία της θρησκείας, η γλωσσολογία, η φιλολογία.

Σκοπός της συγγραφέως είναι η ολοκληρωμένη μελέτη των επιγραφών και η σύνδεσή τους με το γεωγραφικό, ιστορικό και μνημειακό περιβάλλον που τις παρήγαγε, ώστε, χάρη στην ευκολότερη προσέγγισή τους, "να ξαναζήσουν οι άνθρωποι το βίο των αρχαίων, και, ξαναζώντας τον, να προκόψουν στο δρόμο της αλήθειας".

Κώστας Κουρεμένος (Μεταφραστής)


Margherita Guarducci

Margherita Guarducci (Συγγραφέας)

Η Μαργκερίτα Γκουαρντούτσι (1902-1999), διακεκριμένη Ιταλίδα αρχαιολόγος και επιγραφολόγος με έργο που γνώρισε διεθνή απήχηση, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα του 20ού αιώνα. Ως μαθήτρια του Ιταλού αρχαιολόγου Φεντερίκο Άλμπερ (1857-1930), το όνομα του οποίου συνδέεται με την ανακάλυψη της Μεγάλης Επιγραφής της Γόρτυνας το 1884, με τη σύσταση της "Ιταλικής Αρχαιολογικής Αποστολής στην Κρήτη" το 1899 και με τη μετεξέλιξή της, το 1910, στην "Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή των Αθηνών", ήταν από τις πρώτες γυναίκες αρχαιολόγους που συμμετείχαν στην "Ιταλική Αρχαιολογική Αποστολή στην Κρήτη". Η Γκουαρντούτσι δημοσίευσε το έργο του δασκάλου της, που περιλαμβάνει τις ελληνικές και λατινικές επιγραφές της Κρήτης και τους "Νόμους της Γόρτυνας", το πιο ξακουστό σύνολο νομικών κειμένων που μας έχει κληροδοτήσει η αρχαία Ελλάδα, έργο στο οποίο οφείλει και τη διεθνή φήμη της ως αρχαιολόγου και επιγραφολόγου. Από το 1931 ως το 1973 δίδαξε στη Ρώμη, στην έδρα της Επιγραφικής και των Ελληνικών Αρχαιοτήτων και ως το 1978 στην Εθνική Αρχαιολογική Σχολή της Ρώμης, της οποίας χρημάτισε διευθύντρια. Στο τέλος της πανεπιστημιακής της θητείας της απονεμήθηκε ο τίτλος της ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Ρώμης "La Sapienza", όπως και ο τίτλος της επιτίμου διδάκτορος του Καθολικού Πανεπιστημίου του Μιλάνου και του Πανεπιστημίου της Ρεν. Ήταν μέλος της Accademia Nazionale dei Lincei από το 1956, και από το 1969 μέλος της Pontificia Accademia Romana di Archeologia. Εξακολούθησε να εργάζεται στις ανασκαφές της Κρήτης και μετά το θάνατο του Άλμπερ, ως το 1931, συγκεντρώνοντας, με γεωγραφική κατανομή, τις αρχαίες ελληνικές και λατινικές επιγραφές της νήσου, ολοκληρώνοντας έτσι αργότερα στο τετράτομο έργο Inscriptiones Creticae (1931-1950) μια από τις σημαντικότερες συλλογές επιγραφικών κειμένων, που καλύπτει τις πόλεις μιας εκτεταμένης και εξαιρετικά ενδιαφέρουσας περιοχής του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Η τετράτομη Epigrafia greca, μεθοδική κατά είδη εισαγωγή στις αρχαιοελληνικές επιγραφές, είναι το μνημειώδες έργο της (1967-1978) που προέκυψε από τη διδασκαλική της πείρα και αποτελεί διεθνώς αναντικατάστατο εγχειρίδιο για τις σπουδές στον κλάδο της Ελληνικής Επιγραφικής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
667
Διαστάσεις:
27x19
Βάρος:
1.952 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση