Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αγνάντια στο Βενέτικο
Συγγραφέας:   Σωκράτης Β. Κουγέας


Αγνάντια στο Βενέτικο

Ένα σώμα με έγγραφα από το νότιο άκρο της Πελοποννήσου, τη Μάνη, είναι αρκετά για να αναστήσουν την κοινωνία, τις ανθρώπινες σχέσεις και συνήθειες, τη σχέση του καθημερινού ανθρώπου με την οικονομία και την εξουσία· να περιγράψουν τη θέση του στον πόλεμο και τον αγώνα του για επιβίωση. Τα έγγραφα ταξίδεψαν στο χρόνο, ταξίδι δύο, τριών, τεσσάρων αιώνων, ταξίδι που εξασφάλισαν τρεις και τέσσερις γενιές μιας οικογένειας: Από το Στασινό, στο δάσκαλο το Βενετσάνο κι ύστερα στον ακαδημαϊκό Σωκράτη Κουγέα, τον πανεπιστημιακό δάσκαλο που η σκιά του ακόμα και σήμερα, σαράντα χρόνια μετά το θάνατό του, απλώνεται πάνω από τη Μάνη και την Καλαμάτα, πλάϊ σ΄ αυτήν του Ταΰγετου. Κι ύστερα ο Βένετης, γιος του Σωκράτη, τα παρέδωσε για να δουν το φως και να προσφέρουν στην τοπική και την Ελληνική ιστορία. Στην έκδοση εντάσσεται και η εισαγωγή αδημοσίευτης μελέτης του Σωκράτη Β. Κουγέα βασισμένης σε ανέκδοτα έγγραφα της Βενετίας: "Κιτριές, Ένας μικρός λιμιώνας που έχει μεγάλην ιστορίαν. Ειδήσεις από τα ανέκδοτα αρχεία της Βενετίας". Οι Κιτριές, επίνειο, λιμάνι, ψαροχώρι και σήμερα θέρετρο, με μια ιστορία συναρπαστική στον αγώνα των Μανιατών να απωθήσουν τους Τούρκους, των Ενετών να ελέγξουν την οικονομία της Μάνης, των Μαυρομιχαλαίων να εδραιώσουν την κυριαρχία τους... "Αγνάντια στο Βενέτικο": ο τίτλος δε δηλώνει μόνον το γεωγραφικό στίγμα της Μάνης προσδιοριζόμενο από το φερώνυμο νησάκι στο άκρο του Ακρίτα· υποδηλώνει τις σχέσεις των Μανιατών με τους Ενετούς, τη ναυτική και οικονομική δύναμη που επηρέασε το πρόσωπο του Ελλαδικού χώρου.Σημείωση: Εισαγωγή: Σωκράτης Β. Κουγέας (1877 - 1966)

24χ17 εκ., 181 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.927 (Μάνη - Ιστορία)
ISBN: 978-960-6691-30-0
ISBN (10ψήφιο): 960-6691-30-6
Βάρος: 0.473 κιλά
Εκδότης: Ποταμός
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
19.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.91
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Σωκράτης Κουγέας, γιος των γεωπόνων Βενέτη και Ήβης, εγγονός του ακαδημαϊκού Σωκράτη Κουγέα, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Παντρεμένος με τη Λένα Μπέλεση από το 1980, έχει δύο κόρες, την Ήβη και την Οδέττη. Αποφοίτησε από το κλασικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1980 και φοίτησε στο παπυρολογικό κέντρο Instituto Vitelli του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας. Υπηρετεί ως εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση και παράλληλα επιμελείται εκδόσεων αρχείων. Έργα του που έχουν εκδοθεί: "Τραγούδια του Heine", μετάφραση Νίκου Γεννηματά - Μόναχο 1913, εκδ. Το Ροδακιό, Αθήνα 1997, "Τραγούδια του Κάτω Κόσμου - Μοιρολόγια της Μεσσηνιακής Μάνης", συλλογή του ακαδημαϊκού Σωκράτη Κουγέα (1901-1904), εκδ. Το Ροδακιό, Αθήνα 2000, "Η Γυναίκα Κυρία στη Μεσσηνιακή Μάνη μέσω προικώων και άλλων εγγράφων" (1745-1864), εκδ. Το Ροδακιό, Αθήνα 2003, "Αγνάντια στο Βενέτικο - Στιγμές από την κοινωνική και οικονομική ζωή της ΒΔ Μάνης μέσω εγγράφων (1678-1849)" από το αρχείο του ακαδημαϊκού Σωκράτη Κουγέα, εκδ. Ποταμός, Αθήνα 2008, "Το τηλεφώνημα της κυρίας Κ.Σ.", εκδ. Αstra, Αθήνα 2007.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.