Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Περάστε για έναν καφέ
(Σχέσεις οικογένειας και σχολείου στην κόψη της διαφορετικότητας)

Περάστε για έναν καφέ
Ποια είναι σήμερα η σχέση Σχολείου και Οικογένειας παιδιών με ειδικές ανάγκες; Πού βρίσκονται οι ακτιβιστές γονείς στην Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων οι αγώνες άνοιξαν τους δρόμους για την ψήφιση νέας νομοθεσίας και τη διαγραφή μιας καινούργιας πορείας; Πού κατέληξαν τα δικά τους παιδιά; Τι προοπτικές έχει ο σημερινός γονιός και το ανάπηρο παιδί του στις δύο χώρες;

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας έχει στόχο να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά. Βασίζεται στη συνεργασία μερικών από τα πιο γνωστά ονόματα στο χώρο της ειδικής και της ενιαίας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο και αντλεί από πρόσφατη έρευνα και από πείρα πολλών ετών ενασχόλησης με τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα σχολεία και τους γονείς τους. Η ελπίδα της προσέγγισης των γονέων και των εκπαιδευτικών σε ένα κοινό "τραπέζι" διαρκούς διαλόγου για την καταβολή αμοιβαίας προσπάθειας, ώστε να καλυφθούν με επάρκεια οι ανάγκες των παιδιών με δυσκολίες ή αναπηρίες, έκανε δυνατό αυτό το βιβλίο.

24χ17 εκ., 267 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 371.9 (Ειδική αγωγή)
Άλλα πρόσωπα: Ελένη Φτιάκα (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-6748-25-7
ISBN (10ψήφιο): 960-6748-25-1
Βάρος: 0.59 κιλά
Εκδότης: Ταξιδευτής
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
28.53
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

25.39
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Len Barton είναι Καθηγητής της Ενταξιακής Εκπαίδευσης στο Institute of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Είναι εκδότης των έγκυρων περιοδικών Disability and Society και British Journal of Sociology of Education. Έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις σχετικές με τα ζητήματα της αναπηρίας και της ενταξιακής εκπαίδευσης και είναι εκδότης και συν-εκδότης σε δύο σειρές βιβλίων αντίστοιχης θεματολογίας. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στα δια-πολιτισμικά ζητήματα και στις συνέπειες στην πολιτική και στην πρακτική. Τα ενδιαφέροντα του αυτά έχουν επίσης οδηγήσει στη δημιουργία καινοτόμων προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών στη διδασκαλία, θεωρείται διεθνώς ένας από τους πατέρες της Ενιαίας Εκπαίδευσης.

Η Αναστασία Βλάχου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα που αφορούν την Παιδαγωγική της Ένταξης, την κοινωνική κατασκευή της αναπηρίας καθώς επίσης και τη διαμόρφωση ενταξιακών εκπαιδευτικών πολιτικών-πρακτικών.

Η Αθηνά Ζώνιου-Σιδέρη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το γνωστικό της αντικείμενο αφορά την ειδική αγωγή και την ενταξιακή εκπαίδευση ανάπηρων μαθητών. Το επιστημονικό και ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις δυνατότητες και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική και κοινωνική ένταξη ατόμων με αναπηρίες. Η Αθηνά Ζώνιου-Σιδέρη είναι επίσης, υπεύθυνη του Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης Ενταξιακών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Χριστίνα Ιωάννου είναι Κλινική Ψυχολόγος και εργάζεται ως εκπαιδευτική ψυχολόγος στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας. Σπούδασε στο University Catholique de l΄ Ouest όπου απόκτησε πτυχίο και μεταπτυχιακό πτυχίο στην Κλινική Ψυχολογία. Από το 1999 εργάζεται στο Υπουργείο Παιδείας και έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και συναισθηματικής αγωγής.

Ο Τρύφων Μαυροπαλιάς (Μ.Α.) είναι Σχολικός Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης. Έχει μετεκπαιδευτεί στην Ειδική Αγωγή, έχει εργαστεί ως ειδικός παιδαγωγός σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής. Διετέλεσε Διευθυντής ενταξιακού σχολείου.

Η Σοφία Μαυροπούλου αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλοσοφίας - Ψυχολογίας - Παιδαγωγικής (με ειδίκευση στην Ψυχολογία) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στην συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στον αυτισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διδάξει 6 χρόνια ως ειδικός επιστήμονας στο Διδασκαλείο "Δ. Γληνός" και τα τελευταία 6 χρόνια εργάζεται ως Λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι κλινικά εκπαιδευμένη στην Προσέγγιση Teacch και έχει συνεργαστεί για 3 χρόνια ως εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης με τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Λάρισας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την εκπαίδευση εκπαιδευτικών της ειδικής αγωγής, τη διδασκαλία κοινωνικής κατανόησης σε παιδιά με αυτισμό και την ανάπτυξη διδακτικών προσαρμογών για την εκπαίδευση των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού.

Η Ευαγγελία Μπούτσκου είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Manchester στην Αγγλία. Έχει εργαστεί ως δασκάλα γενικής και ειδικής αγωγής. Διδάσκει στο Διδασκαλείο "Δ. Γληνός" του Α.Π.Θ και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν το ρόλο των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και την ενταξιακή παιδαγωγική.

Η Ευδοξία Ντεροπούλου-Ντέρου είναι λέκτορας ειδικής αγωγής του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης ερευνήτρια του Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης Ενταξιακών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντάσσεται η ενταξιακή εκπαίδευση αναπήρων μαθητών, η επαγγελματική αποκατάσταση αναπήρων και οι σχέσεις σχολείου και οικογένειας.

Η Σουζάνα Παντελιάδου έκανε τις προπτυχιακές της σπουδές στην Ελλάδα και εξειδικεύθηκε στην Ειδική Αγωγή - Μαθησιακές Δυσκολίες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου και εργάσθηκε ερευνητικά. Στην Ελλάδα εργάσθηκε για 12 χρόνια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα τελευταία 5 χρόνια είναι Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την επιμόρφωση και εξειδίκευση εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την ένταξη των παιδιών με αναπηρίες, την ανίχνευση και την αντιμετώπιση των αναγνωστικών δυσκολιών στο δημοτικό και στο γυμνάσιο καθώς επίσης και τις προσαρμογές της διδασκαλίας που μπορούν να υποστηρίξουν τη μάθηση των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και είναι συγγραφέας του βιβλίου "Μαθησιακές Δυσκολίες και Εκπαιδευτική Πράξη: Τι και Γιατί".

Ο Λοΐζος Συμεού είναι Επίκουρος Καθηγητής Εκπαιδευτικής Έρευνας και Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής στο Εuropean University-Cyprus, του οποίου είναι και Πρόεδρος. Είναι κάτοχος διδακτορικού (University of Cambridge), Μ.Εd στα Παιδαγωγικά (University of Sydney) και Μ.Ρhil στην Εκπαιδευτική Έρευνα (University of Cambridge, H.D.). Έχει εργαστεί μεταξύ 2000-2005 στον Τομέα Έρευνας και Αξιολόγησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διερεύνηση των σχέσεων σχολείου-γονέων-κοινότητας και στις θεωρίες πολιτισμικού και κοινωνικού κεφαλαίου.

Ο Χαράλαμπος Τζιογκουρος κατάγεται από το κατεχόμενο χωριό Κοντέα της Επαρχίας Αμμοχώστου. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Καρόλου της Πράγας όπου έτυχε των τίτλων Μ.Α. και Ρh.D. Ειδικεύτηκε σε θέματα Ψυχολογίας της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας. Εργάζεται στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και κατέχει τη θέση του Ανώτερου Εκπαιδευτικού Ψυχολόγου. Τα κυριότερα του επαγγελματικά ενδιαφέροντα εστιάζονται στο θέμα των μαθησιακών δυσκολιών, στα προβλήματα συμπεριφοράς παιδιών και εφήβων, στην επιμόρφωση γονιών και εκπαιδευτικών και στην ανάπτυξη προληπτικών προγραμμάτων στα σχολεία. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου, του οποίου για αρκετά χρόνια υπήρξε Πρόεδρος.

Η Ελένη Φτιάκα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και Ενιαίας Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν διάφορες πτυχές της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης όπως: ειδική και ενιαία εκπαίδευση και κοινωνία, εκπαιδευτική πολιτική και πρακτική, ίσες ευκαιρίες, σχέσεις σχολείου-σπιτιού και ποιοτική ερευνητική μεθοδολογία. Έχει πολλές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και είναι συγγραφέας βιβλίων στην ελληνική και την αγγλική.

Η Αναστασία Χατζηγιαννακού εργάζεται ως Συνδετική Λειτουργός στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής (Προδημοτική Εκπαίδευση), στο Πανεπιστήμιο του Manchester (M.Ed. Special Needs and Development) και στο Πανεπιστήμιο του Sheffield (PhD-Inclusive Education. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις σχέσεις μεταξύ ανάπηρων μαθητών, της οικογένειας τους και του εκπαιδευτικού ιδρύματος, όπως επίσης και η εφαρμογή του θεσμού της ένταξης στο εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ειδικών Παιδαγωγών.

Η Παυλίνα Χατζηθεοδούλου-Λοϊζίδου είναι Καθηγήτρια Παιδαγωγικών στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, όπου διδάσκει θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και διδακτικής μεθοδολογίας. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1996), πτυχίου ΜΑ σε θέματα εκπαίδευσης και κοινωνίας (University of Reading, UK,1990), μεταπτυχιακού διπλώματος στα Παιδαγωγικά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1997) και μεταπτυχιακής επιμόρφωσης στη Μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (1998). Έχει εργαστεί στη ΣΕΛΕΤΕ (ΑΣΠΑΙΤΕ) Αθηνών και συνεργάζεται με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ως συμβουλευτικό εκπαιδευτικό προσωπικό. Εργάστηκε επίσης σε μεταδιδακτορικό επίπεδο, ως ερευνήτρια και συντονίστρια εφαρμογής του Προγράμματος "Εκπαίδευση Τσιγγανοπαίδων" του ΥΠΕΠΘ - Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην περιοχή της Αττικής. Συνεργάζεται επίσης με το Συμβούλιο της Ευρώπης στην εκπόνηση συγκριτικών ερευνητικών εργασιών και την εκπαίδευση εκπαιδευτών και εκπαιδευτικών σε θέματα κοινωνικοπολιτισμικής ετερότητας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.