Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κριτική διεπιστημονικότητα 3: Αναπαραστάσεις, πολιτισμικές αντιστάσεις

Offer
Τα άρθρα του τόμου αποτελούν προϊόν των εργασιών μιας ομάδας λειτουργεί συλλογικά με τη μορφή εργαστηρίου και αποσκοπεί στην ανάπτυξη της "Κριτικής διεπιστημονικότητας" με εκδόσεις σε ετήσια βάση. Επιδίωξη της ομάδας είναι να συμβάλει στη διεξαγωγή ενός κριτικού διαλόγου ανάμεσα στους διάφορους κλάδους της γνώσης, που θα έχει ως αποτέλεσμα όχι απλώς την ανταλλαγή ιδεών και μεθόδων αλλά την αναθεώρηση των επιστημών και των μεταξύ τους σχέσεων σε ένα νέο πλαίσιο οργάνωσης και εποπτείας όπου κεντρικός άξονας θα είναι ο άνθρωπος.
Η παραπάνω προσπάθεια δεν είναι κάτι το ουτοπικό αλλά επιτακτική ανάγκη των σύγχρονων συνθηκών. Σε μια εποχή η οποία από πολλούς θεωρείται ότι βρίσκεται στα όρια του μεταμοντερνισμού και όπου η αίσθηση ότι διερχόμαστε γενική πολιτισμική κρίση έχει γίνει κοινός τόπος, επιβάλλεται να επαναξιολογήσουμε τη διαλεκτική μεταξύ γνώσης και κοινωνίας και να ενισχύσουμε την αναδιοργάνωση των επιστημών στην κατεύθυνση του κοινωνικού προβληματισμού. Εξάλλου είναι γνωστό, παρά τις εξαγγελίες για την καθαρότητα και την αντικειμενικότητα της επιστημονικής γνώσης, αυτή υφίσταται ήδη έντονη πολιτική πίεση για να υπηρετήσει σκοπούς σε βάρος του ανθρώπου: χημικά και βιολογικά όπλα, τεχνολογία ελέγχου της προσωπικής ζωής κ.ά.
Μια διεπιστημονική θεώρηση που θα αντιμετωπίζει τον αντικειμενικό κόσμο σε διαλεκτική εξάρτηση με το υποκείμενο της γνώσης, τον άνθρωπο χρησιμοποιεί αναπόφευκτα τον κριτικό αναστοχασμό. Ταυτόχρονα, είναι υποχρεωμένη να προσεγγίσει την οπτική του Άλλου και να υπερβεί τα όρια της κουλτούρας μας, για να αποκτήσει τη δυνατότητα της παρέμβασης στις πολιτισμικές μας κατηγορίες, στην προοπτική της χειραφέτησης του ανθρώπου.
Σύμφωνα με το παραπάνω πλαίσιο στο οποίο προδιαγράφεται η προσπάθεια της κριτικής διεπιστημονικότητας προκύπτει η ανάγκη της προτεραιότητας στο πρόβλημα της μεθοδολογίας. Τα άρθρα του πρώτου μέρους του τόμου και η διερεύνηση του πεδίου των πολιτισμικών αντιστάσεων του δεύτερου μέρους επιδιώκουν την προσέγγιση του προβλήματος αυτού.


Περιέχονται τα κείμενα:

Αναπαραστάσεις
- Σωτήρης Δημητρίου, "Οι αναπαραστάσεις και το πρόβλημα της μεθοδολογίας"
- Σταύρος Σταυρίδης, "Αναπαραστάσεις χώρων, αναπαραστάσεις ελευθερίας"
- Ντέλια Τζωρτζάκη ""Ουάου!!": Οι ψηφιακές προσομοιώσεις ως μουσειακή εμπειρία. Μια μεθοδολογική προσέγγιση"
- Φανή Κουντουρή, "Ο πολίτης θύμα - Το κράτος πρόβλημα: Η δημοσιογραφική συμβολή στη σύσταση της πολιτικής κατηγορίας "Καθημερινότητα του πολίτη""
- Μαρία Φακιολά, "Ρομά Αγίας Βαρβάρας: Το τσιφτετέλι ως επιτέλεση και ως αναπαράσταση μέσα και έξω από την ομάδα"
- Μαρία Μοίρα, "Λογοτεχνικές χωρικές αναπαραστάσεις ή τα χνώτα της πόλης"
- Έλανα Μπέτζου, "Κινηματογράφος και πολιτισμικές αναπαραστάσεις: Η αναπαράσταση του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού στις ταινίες φουστανέλας"
- Νίκος Τερζής, "Citizen Kane: Η πρισματική αναπαράσταση του παζλ μιας ζωής"
- Δήμητρα Παπακωνσταντίνου, "Νοηματοδότηση και αναπαράσταση του χώρου στην αρχαιολογία"
- Μυρτώ - Μαρία Βορεάκου, "Χωρίς αναπαράσταση: Η ταύτιση ως συνθήκη κατάλυσης του αναπαραστατικού μηχανισμού στους Αυστραλούς Αβορίγινες"

Διεπιστημονικό εργαστήρι: Ο πολιτισμός πεδίο αναμέτρησης
- Στάθης Γαλάτης, "Μύθοι, κώδικες και λαϊκή τέχνη: η περίπτωση του Φλαμένκο"
- Αθηνά Καρτάλου, "Αλίκη Βουγιουκλάκη - Τζένη Καρέζη. Διακρίσεις και διεκδικήσεις στο πλαίσιο του εμπορικού ελληνικού κινηματογράφου".

24χ17 εκ., 270 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 3
Ταξινόμιση DDC: 300 (Κοινωνικές επιστήμες), 711.4 (Πολεοδομία), 306 (Κοινωνική ανθρωπολογία), 306 (Πολιτισμική ανθρωπολογία), 302.234 3 (Κινηματογράφος - Κοινωνικές απόψεις)
Άλλα πρόσωπα: Σωτήρης Θ., 1925-2016 Δημητρίου (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-423-166-9
ISBN (10ψήφιο): 960-423-166-9
Βάρος: 0.465 κιλά
Εκδότης: Σαββάλας
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
12.70
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

10.16
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Μυρτώ - Μαρία Βορεάκου είναι αρχιτέκτων.

Ο Στάθης Γαλάτης είναι αρχιτέκτων.

Η Αθηνά Καρτάλου σπούδασε Φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στη Γλωσσολογία, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Leeds (Μ. Βρετανία) και είναι διδάκτορας Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου (τίτλος διδακτορικής διατριβής: "Το ανεκπλήρωτο είδος: οι ταινίες κοινωνικής καταγγελίας της Φίνος Φιλμ"). Είναι σύμβουλος επικοινωνίας με ειδίκευση στο χώρο τσο κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών μέσων και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, για τα οποία αρθρογραφεί και στον Τύπο. αφορούν τον κινηματογράφο -ελληνικό και μη-, την τηλεόραση και ευρύτερα την επικοινωνία.

Η Φανή Κουντουρή είναι δρ. πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Paris 1 - Sorbonne Pantheon.

Η Μαρία Μοίρα είναι αρχιτέκτονας και υπ. δρ. στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ διδάσκουσα στο τμήμα Διακοσμητικής των ΤΕΙ Αθηνών.

Η Έλενα Μπέτζου είναι πολιτικός επιστήμονας. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Ε.Μ.Μ.Ε. στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η Δήμητρα Παπακωνσταντίνου είναι διδάκτωρ αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Ο Σταύρος Σταυρίδης σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ με θέμα "Η πολιτισμική εξάρτηση της συμβολικής σχέσης με τον χώρο". Μετείχε στην συντακτική ομάδα του περιοδικού "Εφήμερη πόλη" (κριτικός, βιωματικός και φαντασιακός λόγος για το χώρο). Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Ουτοπία" (δίμηνη έκδοση θεωρίας και πολιτισμού). Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα με αντικείμενο τη θεωρητική διερεύνηση των προβλημάτων του χώρου και της αρχιτεκτονικής. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: "Η συμβολική σχέση με τον χώρο", Κάλβος 1990. "Διαφήμιση και το νόημα του χώρου", Στάχυ 1996, "Από την πόλη οθόνη στην πόλη σκηνή", Ελληνικά Γράμματα 2002, καθώς και σε συνεργασία με τη φωτογράφο Ε. Κώτσου, "Η υφή των πραγμάτων", Ίριδα 1996. Είναι λέκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, όπου διδάσκει αρχιτεκτονική σύνθεση και θεωρία στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.

Ο Νίκος Τερζής είναι σκηνοθέτης B.F.A./M.A. Cinema Studies και υπ. δρ. στο τμήμα Ε.Μ.Μ.Ε. στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η Ντέλια Τζωρτζάκη είναι δρ. επικοινωνίας και μουσειολογίας.

Η Μαρία Φακιολά είναι κοινωνική ανθρωπολόγος και υπ. δρ. στο τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.