Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Οι φυγάδες
(Δράμα εις πέντε μέρη μετά μακρών προλεγομένων περί Πόντου)

Οι φυγάδες
[...] Οι "Φυγάδες" του Περικλή Τριανταφυλλίδη ένα βιβλίο "μετά μακρών προλεγομένων περί Πόντου", το όποιο μαζί με τα "Ποντικά" του ίδιου συγγραφέα, αποτελεί την κορωνίδα όλων των βιβλίων που έχουν γραφεί σχετικά με τον Πόντο, γιατί περιγράφει τα γεγονότα όπως ακριβώς τονίζει και ο Ευριπίδης, όντας το πρώτο και μοναδικό βιβλίο που εκδόθηκε για τον Πόντο και πάνω στο οποίο είναι αναγκασμένοι να στηρίζονται όλοι οι μετέπειτα ιστορικοί, αν θέλουν να είναι αξιόπιστοι με την ιστορία των Ελλήνων της περιοχής αυτής.

Χωρίς τα βιβλία αυτά του Τριανταφυλλίδη θα ήταν αδύνατο να γνωρίζουμε την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου και γι΄ αυτό πάντοτε πρέπει να ανατρέχουμε στα έργα αυτά, όπως ακριβώς έκανε και ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο από Τραπεζούντας Χρύσανθος Φιλιππίδης, με το μνημειώδες έργο του "Η Εκκλησία Τραπεζούντας", έργο από τα λίγα και σπάνια που έχουν γραφεί ως τώρα για τον Πόντο. Κι όλα αυτά, γιατί ή δυσκολία της συγγραφής μιας ιστορίας για τον ελληνισμό του Πόντου είναι η έλλειψη πηγών ειδικά για την περίοδο της τουρκοκρατίας στον Πόντο που αρχίζει από το 1461, έτος αλώσεως της Τραπεζούντας από τον πορθητή Μωάμεθ ως το 1923, έτος υπογραφής της συνθήκης της Λωζάνης, με επακολούθημα την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Με μεγάλη συγγραφική δεξιοτεχνία ο Τριανταφυλλίδης, ως ιστορικός, αναφέρεται στην υποδούλωση του Πόντου αρχίζοντας την αφήγηση του με την άλωση της Τραπεζούντας από τους Τούρκους, στις 15 Αυγούστου 1461. [...]

(από τον πρόλογο του Χρήστου Γ. Ανδρεάδη)


Σημείωση: Πρόλογος: Χρήστος Γ. Ανδρεάδης. Φωτομηχανική ανατύπωση: Εν Αθήναις, εκ του Τυπογραφείου Περρή και Βαμπά, 1870.

25χ17 εκ., 430 σελίδες
Δέσιμο: Δερματόδετο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 938.293 (Πόντος - Ιστορία )
ISBN: 978-960-467-023-9
ISBN (10ψήφιο): 960-467-023-9
Βάρος: 1.075 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2008
Γράψε τη δική σου κριτική
58.02
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

52.22
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.